Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wentylator chlodnicy kreci zarazm po rozruchu

Featured Replies

Napisano

pacjent c max 1,6 tdci...bez wzgledu na to czy zimny czy cieply silnik...klimatronik wylaczona nawiew na szybe wylaczony...czy moze to miec zwiazek z procesem wypalania dpf?

gdzies wyczytalem ze sterownik silnika moze sam obciazac uklad do procesu wypalania zalaczajac wlasnie wiatrak...czy macie tak z swoich fordach?od 3 tygodni tak mam-dzis zrobilem jazde obwodnica jadac tak by wypalanie moglo sie odbyc ale nie wiem czy te 10 minut wystarczylo...

druga kwestia moze byc uszkodzony sterownik wentylatora-podobno gdy zewrze sie cos w ukladzie wentylator pracuje caly czas...do sterownika dochodza 2 grube przewody zasilajace i trzeci cienszy-za co on odpowiada?czy po zalaczeniu silnika na grubych od razu ma byc napiecie?

Napisano

spoko - czasami tak jest że wentylator rusza zaraz po odpaleniu

Napisano
  • Autor

> spoko - czasami tak jest że wentylator rusza zaraz po odpaleniu

powaznie?ja tak mam od kilku tygodni...i wydaje sie ze nie jest to normalny stan oslabiony.gif

Napisano

> powaznie?ja tak mam od kilku tygodni...i wydaje sie ze nie jest to normalny stan

Moze sie nie znam, ale sprobuj odczytac bledy.

Bo chyba jak sterownik zanotuje jakis blad to bedzie dla bezpieczenstwa krecil wentylatorem. Takie mam doswiadczenie ale z zupelnie inna marka samochodu, wiec to tylko luzna sugestia.

Napisano
  • Autor

> Moze sie nie znam, ale sprobuj odczytac bledy.

> Bo chyba jak sterownik zanotuje jakis blad to bedzie dla bezpieczenstwa krecil wentylatorem. Takie

> mam doswiadczenie ale z zupelnie inna marka samochodu, wiec to tylko luzna sugestia.

po odpieciu czujnika cisnienia klimatyzacji wentylator nie kreci...mam podejrzenie ze to on jest uwalony chyba ze cos mi skopali w ukladzie klimy bo niedawno napelnialem i w sumie od tego czasu zaczelo sie cos dzial z wentylatorem...

Napisano

> po odpieciu czujnika cisnienia klimatyzacji wentylator nie kreci...mam podejrzenie ze to on jest

> uwalony chyba ze cos mi skopali w ukladzie klimy bo niedawno napelnialem i w sumie od tego

> czasu zaczelo sie cos dzial z wentylatorem...

ale jeśli tylko nabijali klimę, to co mogli skopać ? czujnik ciśnieniowy odpowiada za załączenie sprężarki i wentylatora chłodnicy - no chyba, że miałeś w klimie coś dłubane (naprawiane)....

u mnie w focusie też wentylator załącza się niemal zaraz po uruchomieniu silnika, a komp żadnego błędu nie wywala....a serwis klimy robiłem sobie sam zlosnik.gif

Napisano

> ale jeśli tylko nabijali klimę, to co mogli skopać ? czujnik ciśnieniowy odpowiada za załączenie

> sprężarki i wentylatora chłodnicy - no chyba, że miałeś w klimie coś dłubane (naprawiane)....

> u mnie w focusie też wentylator załącza się niemal zaraz po uruchomieniu silnika, a komp żadnego

> błędu nie wywala....a serwis klimy robiłem sobie sam

Jak klima jest wlaczona to chyba norma ze wentylator sie kreci, jak jest wylaczona to chyba nie jest do konca ok.

Napisano

> Jak klima jest wlaczona to chyba norma ze wentylator sie kreci, jak jest wylaczona to chyba nie

> jest do konca ok.

a może wina czujnika temperatury ? a może chłodnica zapchana ?

Napisano

> a może wina czujnika temperatury ? a może chłodnica zapchana ?

Moze byc, bo pewnie czujnik sterujacy wentylatorem to nie ten sam co daje temperature na deske rozdzielcza. Chlodnica zapchana watpie, bo wtedy temperatura szybko roslaby i na desce.

Napisano
  • Autor

> ale jeśli tylko nabijali klimę, to co mogli skopać ? czujnik ciśnieniowy odpowiada za załączenie

> sprężarki i wentylatora chłodnicy - no chyba, że miałeś w klimie coś dłubane (naprawiane)....

> u mnie w focusie też wentylator załącza się niemal zaraz po uruchomieniu silnika, a komp żadnego

> błędu nie wywala....a serwis klimy robiłem sobie sam

po spuszczeniu czynnika i pokasowaniu bledow wentylator nie zalacza sie...czynnik spuszczony bo wyszla mala nieszczelnosc chlodnicy-trzeba najpierw to naprawic dopiero po napelnieniu podlaczymy tester i bedziemy patrzec...

Napisano

no tak, przy pustym układzie klimy, zawór ciśnieniowy nie pozwoli załączyć kompresora, tym samym wentylatora old.gif

Napisano
  • Autor

> no tak, przy pustym układzie klimy, zawór ciśnieniowy nie pozwoli załączyć kompresora, tym samym

> wentylatora

niewiem.gif...po spuszczeniu czynnika wentylator krecil sie nadal...wypialem ta wtyczke i tak jezdzilem-pozniej kasowanie bledow i po wpieciu wtyczki juz nie krecil...w sumie to nie wiem co pomoglo palacz.gif

Napisano

> ...po spuszczeniu czynnika wentylator krecil sie nadal...wypialem ta wtyczke i tak

> jezdzilem-pozniej kasowanie bledow i po wpieciu wtyczki juz nie krecil...w sumie to nie wiem

> co pomoglo

A jakie bledy skasowano?

Napisano
  • Autor

> A jakie bledy skasowano?

nie pamietam...kilka bylo ale w sumie nieaktywne chyba tylko zapamietane

Napisano

> ...po spuszczeniu czynnika wentylator krecil sie nadal...wypialem ta wtyczke i tak

> jezdzilem-pozniej kasowanie bledow i po wpieciu wtyczki juz nie krecil...w sumie to nie wiem

> co pomoglo

a termostat sprawny jest ? może problem jest trywialny shocked.gif

Napisano
  • Autor

> a termostat sprawny jest ? może problem jest trywialny

nie sprawdzalem...ale nie kumam co mialby wspolnego zepsuty termostat do zalaczania wentylatora gdy silnik zimny... niewiem.gif

Napisano

> nie sprawdzalem...ale nie kumam co mialby wspolnego zepsuty termostat do zalaczania wentylatora gdy

> silnik zimny...

termostat i czujnik temperatury cieczy

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

wydaje sie ze problem rozwiazany...klimiarz przeladowal uklad...najprawdopodobniej cos poszlo nie tak z wytworzeniem prozni (mozliwe ze nie odkrecilo zaworow robiac proznie screwy.gif jak poprawial drugi raz to zapomnial zlosnik.gif) i ladowal klime nie mogac uzyskac odpowiedniej ilosci czynnika w ukladzie...pozniej juz go cisnienie nie puszczalo (a czynnika weszlo cos kolo 550-ma byc 600) cisnienie w ukladzie roslo ponad norme i zalaczalo na sztywno wylacznik cisnieniowy ukladu.to jest moja teoria bo koles nie chcial przyznac ze jego wina i costam sciemnial,,,generalnie zafundowal mi troche problemow i strate czasu.w finale 600 weszlo leciutko i...gra palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.