Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

auto darowizna, przepisanie?

Featured Replies

Napisano

Sprawa wygląda tak.

Moja serce.gif jeździ autem (Punto 2 1.9 JTD), które zarejestrowane jest tylko na jej Matkę. Nie ma ona żadnych zniżek. W trakcie ostatniego roku była jedna szkoda z jej OC i jak na szybko wyliczyliśmy to następne OC wyniesie w granicach 1500zł do 5000zł zlosnik.gif

Ja mam zniżki 60% OC i AC i wymyśliłem jedną opcję, proszę o opinię czy jest możliwa i w miarę szybka do realizacji wink.gif

- przyszła "Teściowa" przepisuje auto na córkę i na mnie jednocześnie, czyli auto będzie miało 2 współwłaścicieli.

Czy wystarczy tylko papier z taką darowizną spisany w domu i wtedy wizyta w wydziale komunikacji?

Czy to jakaś dłuższa kręta droga?

ps. tablice zostają te same bo wszyscy zameldowani w jednym mieście.

jak trochę poczytałem w necie to może wystarczy tylko jak dopiszą mnie do 'teściowej' do dowodu i będzie można już skorzystać z moich zniżek?? Prawda to? confused.gif

Napisano

Z umową do WK i po sprawie. Przynajmniej ja tak miałem kiedy przejmowałem Astrę po rodzicach, ale to, kto od kogo dostaje chyba dla urzędu nie ma znaczenia.

Napisano

Matka -> córka bez problemu i bez podatku.

Kwestia przekazania Tobie części własności, najprościej chyba będzie jak córka sprzeda Ci 3% autka, ewentualnie jak matka podaruje córce 97% a Tobie sprzeda 3%.

Chodzi o wartości powyżej, których trzeba zapłacić PCC. Jeśli to 3% będzie poniżej 1000zł to chyba nie trzeba zgłaszać w US.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja dodam tylko, że przy wpisywaniu trzeba mieć upoważnienia od tych osób chyba że do WK pójdzie cała trójka. Chyba 10 złotych wpis kosztuje.

Napisano

bas i patre prawie wszystko powiedzieli wink.gif dodam od siebie że przy sprzedaży itp będziecie musieli wszyscy się na umowie podpisywać więc dobrze z mamusią żyj wink.gif obojętnie czy dostanie 1% auta czy 99%.

Napisano

> Z umową do WK i po sprawie. Przynajmniej ja tak miałem kiedy przejmowałem Astrę po rodzicach, ale

> to, kto od kogo dostaje chyba dla urzędu nie ma znaczenia.

A do urzędu Skarbowego nei trzeba?

Napisano

> A do urzędu Skarbowego nei trzeba?

Pierwszy stopień pokrewieństwa nie musi.

Napisano

> A do urzędu Skarbowego nei trzeba?

do 9600zl nie trzeba

Napisano

> Pierwszy stopień pokrewieństwa nie musi.

Ale tu chyba ma znaczenie wartość darowanej rzeczy?

Napisano
  • Autor

> Ale tu chyba ma znaczenie wartość darowanej rzeczy?

podsumowując :

"Teściowa" chce się zupełnie wypisać z dowodu więc :

1. piszemy umowę darowizny auta na linii Matka - Córka

2. wartość auta poniżej 9600zł więc tu US niepotrzebny

3. piszemy umowę darowizny(da się tak) (niech będzie 3%) na linii córka - ja

4. ponownie wartość podarowana poniżej 4902zł - III grupy podatkowej (pozostali nabywcy) więc US niepotrzebny

5. udajemy się z tymi dwoma umowami do WK, opłacamy wszystko i dostajemy nowy dowód

right? smile.gif

Napisano

> podsumowując :

> "Teściowa" chce się zupełnie wypisać z dowodu więc :

> 1. piszemy umowę darowizny auta na linii Matka - Córka

> 2. wartość auta poniżej 9600zł więc tu US niepotrzebny

> 3. piszemy umowę darowizny(da się tak) (niech będzie 3%) na linii córka - ja

> 4. ponownie wartość podarowana poniżej 4902zł - III grupy podatkowej (pozostali nabywcy) więc US

> niepotrzebny

> 5. udajemy się z tymi dwoma umowami do WK, opłacamy wszystko i dostajemy nowy dowód

> right?

Wygląda, że right ok.gif

Napisano

> right?

W zasadzie tak. Ale można to skrócić, pisząc 1 umowę, gdzie właścicielka daruje córce 97% (a nawet 99%) udział w samochodzie, a 3% (lub 1%) Tobie. Jest 1 papier mniej.

Napisano
  • Autor

> W zasadzie tak. Ale można to skrócić, pisząc 1 umowę, gdzie właścicielka daruje córce 97% (a nawet

> 99%) udział w samochodzie, a 3% (lub 1%) Tobie. Jest 1 papier mniej.

ok!

Napisano

> Ale tu chyba ma znaczenie wartość darowanej rzeczy?

co do wartości nie wiem jak to jest, w każdym razie ja mam auto jako darowiznę od ojca i w US musiałem się stawić

Napisano

> co do wartości nie wiem jak to jest, w każdym razie ja mam auto jako darowiznę od ojca i w US

> musiałem się stawić

Wtedy kiedy ja przejmowałem autko, nie trzeba bylo stawiać sie w US jesli jego wartość była niższa od 9 tys z jakimiś groszami, nie wiem, ile jest teraz.

Napisano

> W zasadzie tak. Ale można to skrócić, pisząc 1 umowę, gdzie właścicielka daruje córce 97% (a nawet

> 99%) udział w samochodzie, a 3% (lub 1%) Tobie. Jest 1 papier mniej.

Ale to jest relacja teściowa-zięć - zero pokrewieństwa...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.