Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Civic VII - problem z krokowym?

Featured Replies

Napisano

kilka tygodni temu pojawił się w moim aucie problem z wolnymi obrotami. po lekkim rozgrzaniu silnika wolne obroty (np. stojąc na światłach) opadały w dół prawie do zera, następnie rosły do około 1tys. i wracały na 750/800obr.

i tak po kilka razy pod rząd. bywało te, że i auto gasło zupełnie.

w zeszłym tygodniu mechanik wyczyścił krokowiec i zrobił programowanie komputerowe obrotów.

uspokoiło się na dwa dni, teraz znów problem się pojawia.

dziś podczas dojazdu do pracy auto zgasło mi 4 razy crazy.gif

pierwszy raz po przejechaniu około 3km frown.gif

spotkał ktoś się z takim problemem w swoim aucie?

jak dalej ugryźć temat?

czeka mnie niedługo dalszy wyjazd i trochę się boję shocked.gif

Napisano

Sprawdz cewki...., czy któraś się nie kończy 275123014-zielony.gif

Napisano
  • Autor

a jak to sie sprawdza?

kurcze, co osoba to inne pomysły wink.gif

wygooglałem już, że za w takim wypadku dobrze sprawdzić: luzy zaworowe, filtr paliwa, alternator, przeprowadzić reset i "samouczenie"...

problem wystąpił dziś rano, po "przespanej" nocce pod chmurką.

w ciągu dnia auto śmigało bez zarzutu confused.gif

zobaczymy co będzie jutro

Napisano

> zobaczymy co będzie jutro

Pomierz przepływkę jeśli masz, może już kłamie

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Pomierz przepływkę jeśli masz, może już kłamie

Tam nie ma przepływomierza. Ani silniczka krokowego - jest IACV.

Napisano

Tam nie ma przepływomierza. Ani silniczka krokowego - jest IACV. I nieumiejętne czyszczenie go to jedna z większych krzywd, jakie można tam zrobić. Bardzo łatwo go rozszczelnić, a wtedy trudno dojść, czy to jego wina czy nie. Nie wiem więc, co on niby czyścił. I nie wiem, jakie komputerowy nastawy on tam niby wgrywał, tam się niczego takiego nie robi. Przeprowadza się procedurę "nauki" ECU nowych nastaw przepustnicy. Ale żeby to zrobić kompleksowo, trzeba ją wyczyścic i sprawdzić (najlepiej olejem o odpowiedniej gęstości), czy po czyszczeniu szpara miedzy klapką a gardzielą nie jest zbyt duża. Wtedy można spróbować wyregulować ją śrubką odbojnika, ale umiejętnie i z głową. Po czym przeprowadzić "naukę". Procedurę znajdziesz w service manual, są w Internecie i na forum Civica. Podpowiem, że trzeba odpiąć IACV. Ale są takie ciekawostki, o których "warsztaty" nie wiedzą, bo i po co - wszystkie samochody naprawiajątak samo i "czyszczą krokowce", których nie ma i nie rozumieją, jak działa a "naprawiają". Ręce opadają. Jedną z nich jest to, że jeśli nie zrobisz dokładnie wg. instrukcji - a procedura jest banalna i sam sobie poradzisz, wystarczy przeczytać a nie robić "na pałę" - i np. podłączysz spowrotem IACV na pracujacym silniku, to jest duża szansa, że obroty będą Ci wariować przez najbliższe ok. 40 odpaleń silnika.

Wyreguluj luzy zaworowe. Podobne efekty miałem w innym samochodzie po "regulacji". 3 mechaników to robiło i za każdym razem było źle, wziąłem i się sam nauczyłem.

Napisano
  • Autor

niedawno wróciłem Ciffem z urlopu w Grecji. Pewnego dnia auto co rusz gasło na światłach crazy.gif

Kto jeździł po mieście typu Ateny, ten wie co się działo hehe.gif

od razu klaksony i krzyki Greków - bezcenne wink.gif

ale ale... cieszę się, że cała podróż ogólnie minęła sprawnie i bez większych problemów.

odnośnie "uczenia" i rad znalezionych na forum Civica - mówiłem to wszystko mechanikowi, to robił wielkie oczy i prawie mnie zabił śmiechem crazy.gif

ja natomiast podchodzę do tematu w ten sposób, że czemu nie spróbować skoro to może pomóc...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.