Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wygłuszanie Lacetti

Featured Replies

Napisano

Witam Państwa ,

Na poczatku przyszłego miesiąca zamierzam pobawic się w wygłuszanie Lacetti na poczatku chciałbym się zając drzwiami i przedziałem bagażnika.

Na początku chciałbym wspomniec ze nie znam się na typach mat wygłuszających itd .

Czytałem trochc eo tym na necie ale jezeli macie jakies ciekawe stronki gdzie to jest ładnie opisane to podzielcie się smile.gif

Oraz przymierzam ise juz powoli do zakupu wiec poleccie mi cos sprawdzonego i niedrogiego czy jest róznica w jakosci tłumienia jesl ichodzi o róznice w cenach ? czy sa to tak małe róznice w odsłuchu z enie warto dopłacac . Poradzcie nieznam się

Napisano

> Witam Państwa ,

> Na poczatku przyszłego miesiąca zamierzam pobawic się w wygłuszanie Lacetti na poczatku

> chciałbym się zając drzwiami i przedziałem bagażnika.

> Na początku chciałbym wspomniec ze nie znam się na typach mat wygłuszających itd .

> Czytałem trochc eo tym na necie ale jezeli macie jakies ciekawe stronki gdzie to jest ładnie

> opisane to podzielcie się

> Oraz przymierzam ise juz powoli do zakupu wiec poleccie mi cos sprawdzonego i niedrogiego czy

> jest róznica w jakosci tłumienia jesl ichodzi o róznice w cenach ? czy sa to tak małe

> róznice w odsłuchu z enie warto dopłacac . Poradzcie nieznam się

No ja właśnie niedawno zabawiłem się w wyciszenie drzwi. Pierwsza rzecz, to patrz przy wyborze materiału czy się właśnie nadaje na drzwi - chodzi tu o "nie trzymanie" wody - bo jak wiadomo w drzwiach są szyby na których w deszczu albo po rosie pojawiają się krople wody - potem się je otwiera i wilgoć wchodzi do środka, na dole drzwi sa nawet małe otworki do odpływu tak dostającej się wody, ale jesli materiał wygłuszający będzię ją "trzymał" - to raczej korzystne jest to tylko dla rdzy - a więc patrz w opisy.

Druga rzecz - zdejmowanie tapicerki - wszystkie drzwi mają tą samą bolączkę - ramka wokół klamki. Jest ona na zatrzaski, do których niestety ciężko się dostać i zdejmowanie ich polega "prawie" na wyrwaniu. Odpukać... jakoś na 6 zdejmowań 100% z powodzeniem. Sześć bo dwa razy z tyłu - bo za pierwszym razem wymieniałem rygielki na aluminiowe i mi wpadły do środka (tu, uwaga - nie da się ich odkręcić "na drzwiach, bo taka jest budowa cięgienek wewnątrz - po prostu przy skręcie się w środku odczepia- a drzwi przednie luzik).

Reszta to tylko kilka śrubek i zatrzaski nie stawiające dużych problemów.

Trzeba też potem częściowo zdjąc folię, no a dalej trochę namęczyć się z umiejscowieniem ręką wewnątrz (miałem trochę siniaków na rękach).

Napisano

robiłem to już w sumie trzech samochodach smile.gif

Pierwszy to był 126p hehe.gif

A więc do drzwi musi być jakaś samoprzylepna mata bitumiczna (jesli tanio to app - wystarczy, jeśli drożej to poszukaj w necie i coś znajdziesz)

Musisz odtłuścić drzwi i naklejać. Przy okazji możesz nie tylko wyciszyć samochód, ale i wytłumić drzwi uzyskując lepszy dźwięk z głośników. Można pod oryginalne wygłuszenie pod maską przykleić te same maty - też coś da

następnie pod przednie dywaniki i na ścianę grodziową można użyć maty lub taki zielony materiał wygłuszający (wygląda jak 10milimetrowa szmata z filcu)

Wiem, że ludzie naklejają też pod podsufitkę, ale ja tego nie robiłem bo było za dużo roboty.

W niedostępnych miejscach gdzie coś drżało użyłem kilka specjalnych lakierów w spraju, które robią również specjalną warstwę wygłuszającą klik

Taj naszybko to znalazłem w necie zdjęcia jak ktoś wygłuszał dacię klik i accorda klik

Jest tu parę zdjęć, więc pewnie coś pomoże

Napisano

Na ruskich stronach sa dokladne opisy jak gluszyc lancetnika smile.gif link sa bodajze na naszej stronie klubowej waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Na ruskich stronach sa dokladne opisy jak gluszyc lancetnika link sa bodajze na naszej stronie

> klubowe

OK a wiec tak myslałem o czymś tkaim czy ta mata bedzie dobra ile będe potrzbeować takich mat na wklejenie drzwi wszysktich oraz bockzów bagażnika i góry bagażnika tam gdzi ejest półka bo z tamtad dobiega najwiecej hałasów smile.gif

http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-bitumiczna-flex-25x50-cm-i1801168700.html

http://allegro.pl/elastyczna-mata-wygluszajaca-flex-boll-i1793031548.html

Napisano

Ja kiedyś robiłem taka teraz kupuje mate dekarska w rolkach (taka z blyszcxzaca folia alu). kupisz ja w casto albo leroyu. Dużo wygodniej się nią głuszy.

Napisano
  • Autor

NO taśma dekarka zamierzam wygłuszyć bagażnik smile.gif , a jaki koszt tkaiej taśmy a kupi się ją napewno w kazym budowniczym . a niechc em isie narazie isc wiec tak się pytam jaka cena .

Napisano

> NO taśma dekarka zamierzam wygłuszyć bagażnik , a jaki koszt tkaiej taśmy a kupi się ją

> napewno w kazym budowniczym . a niechc em isie narazie isc wiec tak się pytam jaka cena

> .

A nie wiem jak chyba placilem 60pln za rolke 20 czy 30cm szeroka i dluga z 15m ?

Napisano

Ja dla próby wygłuszyłem klapę bagażnika ponieważ denerwowało mnie zamykanie jak blaszanki.na blachę nakleiłem taśmę dekarską ana czarną osłone od spodu piankę pod panele 5mm dobrze się układa .ęfekt jest taki że bagażnik zamyka sie ciszej i tak nie dzwoni,dalej będę robił dno i nadkola ale tam trzeba dać co najmniej trzy warstwy różnych materiałów (taśma pianka ,może korek).jak zrobię dam znać i wstawię zdjęcia

Napisano

Takie odpowiedzi nic nie dają kolego jeżeli tak robisz to powinieneś znać cenę rolka 15x10mb ok45zł 30x10mb 109zł(leroy) w castoramie drożej takie szerokości najlepiej kupować bo z mniejszymi jest za dużo pieprzenia.najlepszy jest tytan

Napisano

A co ja jestem kasjer z casto? Wchodzę biorę , place i wychodzę :-)

Napisano

> A co ja jestem kasjer z casto? Wchodzę biorę , place i wychodzę :-)

Sorry przepraszam ,ale czytam na różnych forach o wygłuszaniu każdy chwali swoją metodę ale jeszcze nikt obiektywnie nie napisał jak się sprawdza np.po zimie czy po lecie i dużych upałach. Ja na przykład zaobserwowałem że taśma dekarska na klapie bagażnika po staniu na słońcu zaczyna się odklejać zobaczę co będzie dalej

Napisano

Ja mam wygluszona podsufitke od kwietnia i nic siem nie dzieje smile.gif obecnie wygluszam SX4 mojej mulher.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.