Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Montaż alarmu bezpilotowego

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wziąłem się za montaż alarmu bezpilotowego (sterowanego oryginalnym pilotem CZ w kluczyku) i mam w związku z tym pytanie:

- co trzeba zrobić aby otwarcie zamka kluczykiem (nie pilotem) nie wyłączało alarmu? Chodzi mi o to żeby mechaniczne otwarcie rygla np łamakiem nie wyłączało mi alarmu..

Znalazłem w necie że jeden użytkownik po prostu rozłączył kable sterujące centalką CZ wychodzące od siłownika drzwi kierowcy. Jednak z jego opisu wynikało "że trzeba przeciąć jakieś tam kable". Pytanie jakie?

Czy ktoś wie o jakie dokładnie kable chodzi? A może jest inny sposób na rozwiązanie mojego problemu?

Napisano

Ja wiem, który przewód trzeba przeciąć - czerwono-biały: jest to sygnał otwierania z kluczyka - po prostu odcinasz kluczyk od CZ, ale tylko otwieranie. Wtedy już kluczykiem (lub łamakiem), ani alarmu nie rozbroisz, ani otwieranie CZ nie zadziała z kluczyka (lub łamaka).

CZ z pilota będzie działał normalnie. Zamykanie kluczykiem też.

Innego sposobu IMO nie ma.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

O to mi właśnie chodziło! Jakbyś jeszcze mógł powiedzieć gdzie dokładnie ten kabelek namierzę (w zielonej 80-pinowej kostce czy przy centralce CZ?)..

Rozumiem, że CZ z pilota będzie działał normalnie?

Napisano

> gdzie dokładnie ten kabelek namierzę (w zielonej 80-pinowej kostce czy przy centralce CZ?)..

I tam, i tam, gdzie wygodniej ci będzie. W obu miejscach znajdziesz też sygnały +12V otwierania oraz zamykania zamków.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Serdeczne dzięki za pomoc!

20.GIF

Napisano
  • Autor

Po podłączeniu alarmu (bez rozcinania kabla od sterowania kluczykiem) okazało się, że uzbroić i rozbroić alarm można tylko pilotem:) Otwarcie kluczykiem bądź ryglem automatycznie wyzwala alarm więc mam tak jak chciałem bez pozbywania się jednocześnie funkcji centralnego zamka z kluczyka. Pewnie coś pomieszałem przy podłączaniu kabli od uzbrajania/rozbrajania alarmu ale wszystko działa tak jak powinno.

Napisano

Ciekawe, co piszesz. Zawsze myslałem, że takie alarmy sa sterowane sygnałami:

- rygluj - dla uzbrajania (czyli dwukrotne naciśnięcie pilota lub przekręcenie kluczyka)

- otwórz - dla rozbrajania

Te sygnały występują zarówno przy operowaniu pilotem, jak i kluczykiem, więc oba instrumenty powinny sterować alarmem. A może zdradź mi, jaki alarm załozyłeś, oczywiście tylko na pw, przeanalizuję schemat podłaczenia, jesli jest dostępny w necie.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.