Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Grzeje się i nie wchodzi równo na obroty

Featured Replies

Napisano

Po zrobieniu swapa na 1.2 8v mam nieskończone problemy z samochodem frown.gif

Zamontowałem wskaźnik temp. cieczy chłodzącej firmy Auto Guage. Adapter pod czujnik zamontowałem na górnym wężu z jakieś 10cm od termostatu. Wszystko fajnie, tylko że cały czas pokazuje 120 stopni (dwa razy wywaliło płyn ze zbiorniczka). Zacząłem od sprawdzenia termostatu, który okazał się być zepsuty (nie otwierał się), 2 następne które kupiłem też okazały się trefne, więc w oczekiwaniu na następny jeżdżę bez termostatu. Nic to jednak nie dało frown.gif zrobiłem bezpośredni włącznik wentylatora i dalej nic frown.gif Jak podpiąłem chłodnice z wentylatorem od Hondy to auto się grzało ale jak włączyłem wentylator to temp. spadała szybko do 80 stopni . Stwierdziłem więc, że to może wina chłodnicy. Kupiłem nową i jest lepiej ale dalej za ciepło. Temp. wzrasta do lekko ponad 100 stopni a przy wyższych obrotach do 115 stopni :/

Uszczelka pod głowicą też została wymieniona, z pompy wody nic nie kapie.

Jak włączam nadmuch ciepłego powietrza to leci minimalnie podgrzane. Dziwi mnie jeszcze fakt, że jak jest ta temp. powiedzmy 110 stopni to bez problemu mogę otworzyć zbiorniczek wyrównawczy. Woda w nim jest ciepła/gorąca ale płynu nie wywala.

Dodatkowo (nie wiem czy to może mieć jakiś związek) auto do jakiś 3.5 tys obrotów nie jedzie równo. Na niskich obrotach delikatnie się dławi, a potem czuć że nagle dostaje kopa i dalej jest już ok.

Napisano
  • Autor

Znaki na wale i na kółku wałka rozrządu zgadzają się. Za to ten punkt na kole zamachowym nie pokrywa się z 0 o ile to też ma jakieś znaczenie.

Napisano

> Znaki na wale i na kółku wałka rozrządu zgadzają się. Za to ten punkt na kole zamachowym nie

> pokrywa się z 0 o ile to też ma jakieś znaczenie.

Jak bardzo się nie pokrywa na zamachu? Klina na kółku od wału nie masz przypadkiem ściętego? Jak je odkręcałeś przy swapie/remoncie silnika, to masz 30% szans, że je uwaliłeś...

Napisano
  • Autor

tak bardzo, że w ogóle nie widać tego wcięcia na zamachu frown.gif

Napisano
  • Autor

Rozrząd ustawiony. Teraz może minimalnie jest lepiej z mocą ale tak czy inaczej dalej się dławi. No i najgorsza jest ta temperatura frown.gif Najbardziej mnie zastanawia to, że wszystko jest gorące, a w zbiorniczku wyrównawczym woda jest lekko ciepła. No i z nawiewu też leci delikatnie ciepłe powietrze. Nagrzewnice wczoraj też wyczyściłem i przedmuchałem, nic to jednak nie dało frown.gif

Mi wyczerpały się już pomysły. Jedyne czego nie sprawdziłem to pompa wody, no ale ona wydaję się być nowa (z zewnątrz) i nic z niej nie cieknie.

Napisano

> Rozrząd ustawiony. Teraz może minimalnie jest lepiej z mocą ale tak czy inaczej dalej się dławi. No

> i najgorsza jest ta temperatura Najbardziej mnie zastanawia to, że wszystko jest gorące, a w

> zbiorniczku wyrównawczym woda jest lekko ciepła. No i z nawiewu też leci delikatnie ciepłe

> powietrze. Nagrzewnice wczoraj też wyczyściłem i przedmuchałem, nic to jednak nie dało

> Mi wyczerpały się już pomysły. Jedyne czego nie sprawdziłem to pompa wody, no ale ona wydaję się

> być nowa (z zewnątrz) i nic z niej nie cieknie.

Jeżeli mówisz, że Ci wskaźnik pokazuje 120 stopni blisko głowicy, to dławienie prawdopodobnie będzie spowodowane przez kosmiczne odczyty temp. wody w kompie.

Wymontowałbym pompę (trzeba było to zrobić jak robiłeś rozrząd 893goodvibes.gif) ale najpierw zobaczyłbym jak jest z krążeniem płynu. Pompa zawsze może mieć połamane wszystkie bądź część łopatek, znam takich, którym przy mrozach udało się coś takiego zrobić grinser006.gif Napełnij płynem układ, wykręć odpowietrznik całkowicie przy nagrzewnicy, odpal auto, krótko po tym powinieneś mieć tam fontannę, jeżeli nie od razu (ostatnim razem jak robiłem takie doświadczenie, to nie zdążyłem wysiąść z samochdu po odpaleniu). Da Ci to wstępny pogląd na to co się dzieje.

Druga sprawa, może masz coś gdzieś zatkane. Kolega dareq tutaj założył niedawno temu pojemnik wyrównawczy z VW, który był od dołu zaplombowany i też cuda wypisywał na forum zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

zatkane raczej nic nie jest. Zbiorniczek czyściłem, chłodnica jest nowa, a w przewodach raczej nie powinno się nic zatkać.

Co do odpowietrznika to jak na zapalonym silniku odkręcam ten przy lampie to leci z niego jak z fontanny, za to ten o którym piszesz działa o wiele gorzej. Lecą z niego tylko jakieś kropelki. Dopiero bo dodaniu gazu coś się zaczyna dziać (robię to na włączonym ogrzewaniu).

Napisano

> zatkane raczej nic nie jest. Zbiorniczek czyściłem, chłodnica jest nowa, a w przewodach raczej nie

> powinno się nic zatkać.

> Co do odpowietrznika to jak na zapalonym silniku odkręcam ten przy lampie to leci z niego jak z

> fontanny, za to ten o którym piszesz działa o wiele gorzej. Lecą z niego tylko jakieś

> kropelki. Dopiero bo dodaniu gazu coś się zaczyna dziać (robię to na włączonym ogrzewaniu).

Powinno być zasadniczo na odwrót confused.gif To ja już nie wiem...

Napisano
  • Autor

A czy przyczyną może być namieszane coś z elektryką? Jakieś kostki nie podłączone albo coś w tym stylu?

Napisano
  • Autor

I jak tam? Nikt nie ma pomysłu co to może być?

Może jakieś węże źle podłączone? Silnik był swapowany i od samego początku się grzał frown.gif

Ma ktoś jakiś rysunek jak powinien być dobrze złożony układ chłodzenia?

Napisano

o tym samym pomyślałem.Ze może któreś węże są pomylone.

Sprawdź w byle jakim 1.1 chyba jest to samo.

Sprawdź jeszcze czy cała chłodnica jest gorąca przy wyjętym termostacie powinna być po paru minutach.

I nie napisałeś co z pompą.Czy jest wymieniona i sprawdzona.

Też miałem parę przypadków połamanych łopatek lub całego wirnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.