Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Regulator ciśnienia benzyny

Featured Replies

Napisano

Astra ma różne bolączki z zasilaniem i po długich deliberacjach padło podejrzenie na przycinający się regulator ciśnienia paliwa.

Skoro tak to trza wymienić ale:

W/g mojego starego EPC do mojego silnika C14SE powinienem nabyć regulator o numerze 8 15 514.

W pobliskim ASO oczywiście nie ma na stanie - trzeba zamawiać, ale zastanowiło mnie że szukając tego regulatora i okolicznych uszczelek (jak robić to robić) koleżka zza lady wypisał sobie regulator o numerze 8 15 515.

Mój EPC twierdzi że ten 8 15 515 jest do silnika C14SEL i X14XE.

Obejrzałem sobie w internecie tę 515 i wygląda dokładnie tak samo, ale no właśnie tu pytanie do znawców:

- czy można zastosować 515 zamiast 514?

Mam wątpliwości bo mogą różnić się parametrami i będzie jakaś lipa. Chociaż może w nowszym EPC już mówią żeby stosować tą 515? niewiem.gif

Nie ukrywam, że gdyby było można włożyć 515 to byłoby to spore ułatwienie, bo po pierwsze nówki na allegro są dostępne (w przeciwieństwie do 514 o których ani widu ani słychu), a po drugie są tak o połowę tańsze niż w ASO.

A kupowanie używańca z rozbiórki to loteria, bo nie dość że nie wiadomo w jakim jest stanie, to jeszcze kolesie najczęściej w ogóle nie wiedzą co sprzedają. sciana.gif

Więc można czy nie - oto jest pytanie...

Pozdrowienia

Napisano

IMHO raczej nie. Regulator 515 daje trochę wyższe ciśnienie regulowane niż 514.

Napisano

> Astra ma różne bolączki z zasilaniem

jakie objawy?

Napisano
  • Autor

> IMHO raczej nie. Regulator 515 daje trochę wyższe ciśnienie regulowane niż 514.

To trochę lipa, trzeba będzie dać zarobić chłopakom z ASO.

Pozdrowienia

Napisano
  • Autor

> jakie objawy?

Silnik trochę nierówno pracuje, chleje paliwo jak smok, ale przede wszystkim jest problem z wyciekami paliwa na wężu zasilającym - między tym małym zbiorniczkiem a listwą. Najpierw pękł tak mniej więcej w połowie - no dobra stary był - wymiana. Było dobrze ale po niedługim czasie rozszczelnił się przy listwie - trochę się wkurzyłem, ale dobra - następna wymiana. Teraz rozszczelnił się przy tym zbiorniczku. A tym razem wiem że wąż i obejmy był zamocowane dobrze. I co najciekawsze to nie jest ciągły objaw, występuje losowo. Jeżdżę sobie dzień dwa nie ma problemu, wsiadam rano odpalam wali benzyną. Otwieram maskę - cieknie na połączeniu.

Następnym razem odpalam i nic się nie dzieje węże suchutkie.

Więc drogą dedukcji - regulator nie działa zbyt dobrze i czasem blokuje powrót paliwa.

Chyba że ktoś ma inny pomysł co może być przyczyną i oszczędzi mi kilku stów na nowy regulator. biglaugh.gif

Pozdrowienia

Napisano

Uszkodzenia regulatora ciśnienia paliwa są dość rzadkie i objawiają się też problemami z uruchomieniem gorącego silnika. Mierzyłeś ciśnienie paliwa na dolocie i powrocie? Wykluczyłeś usterki w układzie pochłaniania oparów paliwa?

Napisano
  • Autor

>Wykluczyłeś

> usterki w układzie pochłaniania oparów paliwa?

Nie sprawdzałem. Gdzie i czego szukać, zabrałbym się za to w weekend.

Pozdrowienia

Napisano
  • Autor

> TUTAJ poczytaj

Nie ten silnik, tak czy owak przejrzę tez instalację do filtrowania oparów.

Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.