Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak mocy fiat punto II

Featured Replies

Napisano

Witam. Miesiąc temu zakupiłem Fiata Punto II rocznik 2003 8v. Dzisiaj spotkała mnie nie miła niespodzianka. Wybrałem się do Mikołowa droga do celu przebiegła wyśmienicie, chce wracać do domu wsiadam do samochodu jade może trzy km i samochód zaczyna się dusić (całkiem stracił moc). Dodając gazu spadają obroty i samochód zaczyna się dusić teraz w kilku punktach jakie są objawy i co już sprawdziłem

- auto odpala bez problemu

- na biegu jałowym bez dodawania gazu obroty 10000 (miga check) silnik pracuje ładnie

- olej ma odpowiedni poziom

- płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest

- z auta nic nie cieknie nic nie kapie żadnych śladów wycieku

- wentylator się włącza

- linka gazu pracuje jak powinna

- cewki sprawne

- przewody sprawne

Po odpaleniu jeśli przytrzymamy pedał gazu i nie zejdziemy poniżej 2000 możemy silnik chodzi jak należy. Jednak jeśli ruszymy to po chwili obroty spadają do 5000 i silnik się dławi. Jak wyrzucimy na luz po chwili wrócą do normy. Ma ktoś może pomysł co to może być. Z góry dziękuję za pomoc

Napisano

< ....

jak jest czek co mówi body podpięte do kopa

Napisano
  • Autor

> Skąd wiesz?

przewody założyłem od razu nowe bo szczęście w nieszczęściu rozkraczył się przy sklepie motoryzacyjnym, natomiast cewka po zdjęciu przewodu dawały iskrę. Jeśli chodzi o podpięcie do komputera do na razie nie ma na to szans bo samochód sam nie dojedzie a osoba mogąca mnie zaciągnąć będzie dostępna w przyszłym tygodniu

Napisano

może map sensor się odpiął, lub weżyk idący do niego ma gdzieś przerwe i bzikuje pod obciażeniem

Napisano

Witam.

Jeżeli "miga check", tz. że wypadają zapłony, następuje szkodliwe dla katalizatora spalanie w silniku i zaczynają się "cięcia".

Na początek nowe kable firmowe, porządne, a nie chińczyk z sklepu "wszystko za 4zł", dokładamy sensowne świece, sprawdzamy odstępy na elektrodach. Jak to nie pomoże, trzeba będzie podmienić cewki.

Jazda z migającym "czekiem" to proszenie się o kłopoty. Jak się świeci tylko, to jest w miarę OK, ale jak miga, to nawet w instrukcji pisało, że trza się zatrzymać i wołać pomocy zlosnik.gif

Napisano

> ... Jak się świeci tylko, to jest w miarę OK, ale jak miga, to nawet w instrukcji pisało, że trza się zatrzymać i wołać pomocy

A ja myślałem, że jest odwrotnie ...

Czy tak jest dla nowszych aut, czy generalnie dla wszystkich?

Napisano

> może map sensor się odpiął, lub weżyk idący do niego ma gdzieś przerwe i bzikuje pod obciażeniem

W PII map nie ma wężyka jest zamontowany na kolektorze ssącym.

Napisano

Podłącz samochód pod kompa i nie kombinuj z zakupami części na pałę - no chyba, że portfel musisz opróżnić z nadmiaru gotówki.

Jeżeli masz trochę pojęcia o samochodzie i jego działaniu a stać Cię na wydatek 40PLN kup kabelek VAG lub ELM i sciągnij FES-a z tej stronki . Programik w wersji free doskonale "dogada" się z PII.

Gdy odczytasz kody błędów opisz je na forum, na pewno ktoś pomoże.

Pozdrawiam

Napisano

Niestety nie wiem, trzeba poczytać instrukcję obsługi zlosnik.gif

Napisano

> W PII map nie ma wężyka jest zamontowany na kolektorze ssącym.

Podepne sie pod temat. Jaki bylby efekt w przypadku padu mapsensora? Auto by nie odpalalo czy np. szarpalo?

Moje PII ********* (prosze nie uzywac wulgaryzmow na ogolnodostepnym forum) szarpie w czasie jazdy, brakuje mu mocy i ni hu hu nie mozna dojsc w czym problem. Swiece/kable zmienione i nadal to samo. Podmiany cewek nie testowalem - brak takowych.

Napisano

Podepnij się pod kompa i śledzenie parametrów rzeczywistych. Wypadanie zapłonów, lambda, kąt wyprzedzenia zapłonu tak na początek. Ciśnienie w cylindrach sprawdzone ?

Sprawność wydechu, podpięcie pod analizator spalin, i wszystko stanie się jasne. Znajdź porządny warsztat, to tak na początek, a nie Pana ździcha w stodole nawiedzasz zlosnik.gif

Napisano

> Podepnij się pod kompa i śledzenie parametrów rzeczywistych. Wypadanie zapłonów, lambda, kąt

> wyprzedzenia zapłonu tak na początek. Ciśnienie w cylindrach sprawdzone ?

> Sprawność wydechu, podpięcie pod analizator spalin, i wszystko stanie się jasne. Znajdź porządny

> warsztat, to tak na początek, a nie Pana ździcha w stodole nawiedzasz

Podpinalem pod komp. Bledow brak a parametry... hm na tych sie nie znam.

a z tym porzadnym zakladem to nie lada problem, nie znam takowego :D

Napisano

Na Śląsku, znam jeden zakład, jednego mechanika w nim pracującego, który w ten sposób podchodzi do naprawy, ale to chyba wyjątek....

Napisano

Parametry z mapsensora (cisnienie, temperatura) beda sie zmienialy, ten pierwszy np: przy dodawaniu gazu gdy w kolektorze robi sie podcisnienie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.