Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to wina półosi?

Featured Replies

Napisano

Pacjent CC 1.2 16v skrzynia 6 od stilo. Sprawa jest taka. Jak jade spokojnie jest ok. Jak wcisne ostrzej gaz to czuje wibracje. Przy predkosciach od 100km/h wzwyz zaczyna trzasc buda i kierownica. Im szybciej tym mocniej. Najlepsze jest to ze jak naprzyklad przy 140km/h telepie i zdejme noge z gazu telepanie zanika calkowicie i jest ok. Znajpmy mi mowil ze moga to byc chociaz lekko krzywe półośki bo podczas gdy silnik je napedza to ta mini krzywizna bije i a jak nie napedza to przestaje. Juz nie wiem co to moze byc. Czy moze cos ze skrzynia? Dodam jeszce ze silnik mam delikatnie pod katem.

Napisano

u mnie jak była krzywa dłuższa półoś to miałem wyczuwalne "boczne" bicie

Napisano
  • Autor

> u mnie jak była krzywa dłuższa półoś to miałem wyczuwalne "boczne" bicie

Boczne bicie mowisz, hmm... Nie wiem czy to boczne bicie bo... Powiem tak. Jak jade juz powiedzmy tak 120km/h to kierownica zaczyna latac deliktanie lewo - prawo. Tak szybko czyli takie telepanie. Im szybciej tym mocniej. Jak odpuszcze gazu zanika calkowicie. Jest jakas metoda sprawdzenia półośki czy jest krzywa?

Napisano

> Boczne bicie mowisz, hmm... Nie wiem czy to boczne bicie bo... Powiem tak. Jak jade juz powiedzmy

> tak 120km/h to kierownica zaczyna latac deliktanie lewo - prawo. Tak szybko czyli takie

> telepanie. Im szybciej tym mocniej. Jak odpuszcze gazu zanika calkowicie. Jest jakas metoda

> sprawdzenia półośki czy jest krzywa?

postaw na czyms samochod, zdejmij kolo, podloz cos pod drugie, odpal, wlacz 1 i ogladaj, jak sie obraca polos. powinno byc widac, jak by byla krzywa nawet lekko

Napisano
  • Autor

> postaw na czyms samochod, zdejmij kolo, podloz cos pod drugie, odpal, wlacz 1 i ogladaj, jak sie

> obraca polos. powinno byc widac, jak by byla krzywa nawet lekko

To w takim razie na jakies solidne pustaki czy czos go oprzec i patrzec. Ale powiedz mi moze to byc wina tych półosi? Czy problem moze byc gdzie indziej?

Napisano
  • Autor

> może przeguby wywalone albo poduszki pod silnikiem ale to raczej nie ale trzeba brać wszystko pod

> uwage

To by sie pojawialo od obrotow silnika wsumie a nie dopiero od ponad 100km/h. Przegluby to bym raczej slyszal na zakretach chyba ze czegos nie wiem jeszcze o przegubach.

Napisano

a może wina leży w kołach?? krzywe nie wyważone?? jeżeli nie wyważone albo dawno ważone od tego bym zaczął

Napisano
  • Autor

> a może wina leży w kołach?? krzywe nie wyważone?? jeżeli nie wyważone albo dawno ważone od tego bym

> zaczął

Zapomniałem dopisać. W zimie na ziomowych felach było to samo. Na wiosne jak zakładałem letnie fele to malowałem je całe wiec wywaliłem odważniki. Byłem u wulkanizatora (marzec 2011) i wyważał je od nowa. Także fele raczej wporządku!

Napisano

> Zapomniałem dopisać. W zimie na ziomowych felach było to samo. Na wiosne jak zakładałem letnie fele

> to malowałem je całe wiec wywaliłem odważniki. Byłem u wulkanizatora (marzec 2011) i wyważał

> je od nowa. Także fele raczej wporządku!

Sprawdź jeszcze, czy nie masz luzu na drążkach od przekładni kierowniczej

Napisano
  • Autor

> Sprawdź jeszcze, czy nie masz luzu na drążkach od przekładni kierowniczej

Hmm... jak to sprawdzić? Chwycę je jakoś od spodu? Z boku?

Napisano

> Hmm... jak to sprawdzić? Chwycę je jakoś od spodu? Z boku?

od spodu , lub zobacz czy nie ma koło luzu na boki

Napisano
  • Autor

> od spodu , lub zobacz czy nie ma koło luzu na boki

Kiedyś już tak koło sprawdzałem i nic się nie działo ale jutro sprawdzę jeszcze raz!

Napisano

> Kiedyś już tak koło sprawdzałem i nic się nie działo ale jutro sprawdzę jeszcze raz!

a kolo trzyma sie na piascie czy tylko na srubach?? moze brak pierscienia centrujacego (tak tylko głosno mysle)

Napisano
  • Autor

> a kolo trzyma sie na piascie czy tylko na srubach?? moze brak pierscienia centrujacego (tak tylko

> głosno mysle)

Mam zalozone plywaki bo roztaw 4x100. Dystansow nie ma zadnych. Hmm... Myslisz ze srednica otworu na felach moze byc delkitanie wieksza? O to ci chodzi? Tylko jak by to bylo to to czemu jak odpuszcze gazu wszystko zanika.

Napisano

zamien kielichy miejscami i daj znac czy juz jest dobrze wink.gif

Napisano

> Mam zalozone plywaki bo roztaw 4x100. Dystansow nie ma zadnych. Hmm... Myslisz ze srednica otworu

> na felach moze byc delkitanie wieksza? O to ci chodzi? Tylko jak by to bylo to to czemu jak

> odpuszcze gazu wszystko zanika.

ja tak miałem jak przegub wew. mi się posypał

Napisano
  • Autor

> ja tak miałem jak przegub wew. mi się posypał

Przegub wewnetrzny mowisz?! Dzis ide z ciekawosci do mechanika pogadac czy jest w stanie znalezc przyczyne.

Napisano
  • Autor

Byłem już u mechanika i z opowiadań podejrzewa przegub wewnętrzny. Jestem umówiony na środę także zobaczymy co znajdzie!

Napisano

> Byłem już u mechanika i z opowiadań podejrzewa przegub wewnętrzny.

W moim kukuruźniku dzieje się to samo.Co prawda przy niższej prędkości wink.gif.

Ja stawiam na dwie rzeczy-albo przegub wewnętrzny,albo łożysko. icon_rolleyes.gif

Metodą eliminacji stwierdziłem,że:

1.nie są to niewyważone koła- na drugim komplecie działo się to samo

2.Wymiana jednego łożyska (które miało luz) nic nie dała

3.Wymiana obydwu przegubów zewnętrznych nic nie dała

4.Luzów na końcówkach, ani na sworzniach nie ma

Dlatego zostało mi tylko drugie łożysko do wymiany i przeguby wewnętrzne. palacz.gif

Napisano
  • Autor

Dziś oddałem do mechanika! Stwierdzono na 90% krzywa prawa półoś!

Napisano
  • Autor

Odebrałem dziś auto od mechanika! Wymieniona została półoś prawa i zimering. Na krótkich odcinkach z przeciąganiem zero telepania. Później sprawdzę na trasie powyżej 100km/h ale już wiem, że na pewno jest si.

JaRabbit sprawdź sobie półosie bo może też wina leży w nich!

Napisano

> Odebrałem dziś auto od mechanika! Wymieniona została półoś prawa i zimering.

> JaRabbit sprawdź sobie półosie bo może też wina leży w nich!

Jakoś nie kupuję tego tekstu sick.gif

Wymieniono ci półoś,czyli poszli po najmniejszej linii oporu.Nie masz 100% pewności,że półośka była krzywa.

Sprawdzali przy tobie czujnikiem zegarowym,jakie bicie ma półoś, czy tylko przejechali się i stwierdzili-Krzywa półoś. oslabiony.gif

Masz naprawione,jest ok.A to jest najważniejsze-aby klient był zadowolony oink.gif

Napisano
  • Autor

> Jakoś nie kupuję tego tekstu

> Wymieniono ci półoś,czyli poszli po najmniejszej linii oporu.Nie masz 100% pewności,że półośka była

> krzywa.

> Sprawdzali przy tobie czujnikiem zegarowym,jakie bicie ma półoś, czy tylko przejechali się i

> stwierdzili-Krzywa półoś.

> Masz naprawione,jest ok.A to jest najważniejsze-aby klient był zadowolony

Golym okiem bylo widac ze jest bicie polosi jak krecono kolem. Podmianki zrobic zadnej nie mogli jesli o to ci chodzi bo wiem jak wygladala polos ktora im dalem, a jak wygladala stara! Wiem ze moze poszli po najmniejszej lini oporu ale ja na poczatku tez podejrzewalem polos tylko nie bylem pewny w nawet w 60%

Napisano

W sumie,w całej tej sytuacji nie napisałeś,czy stało się to nagle,co było to od zawsze itp. icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> W sumie,w całej tej sytuacji nie napisałeś,czy stało się to nagle,co było to od zawsze itp.

No to w takim razie mój błąd! Zaraz po swapie już się to działo ale zwlekałem z tym ponieważ nie wykorzystywałem często tych prędkości co objawiało się telepanie! Ale w ostatnim tygodniu zaczęło mnie to drażnić. Na początku dzwoniłem do wykonawcy swapa i powiedział że mogła się trafić lekko krzywa półośka. Mam sprawdzić i jak co zadzwonić to wyślę mi nową. I tak zwlekałem do dziś. Wkurzyło mnie to i pojechał do mechanika!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.