Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

falujące obroty i spadek mocy scenic I 1,9 dci

Featured Replies

Napisano

witam kolegów, od jakiegoś czasu zauważyłem odczuwalny spadek mocy mojej renówki. na rozgrzanym silniku po wrzuceniu luzu falują wolne obroty, mocniej kopci przy wyprzedzaniu. byłem na kompie i nic nie wykazało. powiedzieli mi tylko że można wróżyć i szukać usterki mechanicznej. mój scenic to jedynka po lifcie z silnikiem 1,9 dci. aha rozrząd, wymieniałem rok temu a oleje i wszystkie filtry 2 miesiące temu. proszę o jakiekolwiek sugestie. pozdrawiam, Krzysiek

Napisano

> witam kolegów, od jakiegoś czasu zauważyłem odczuwalny spadek mocy mojej renówki. na rozgrzanym

> silniku po wrzuceniu luzu falują wolne obroty, mocniej kopci przy wyprzedzaniu. byłem na

> kompie i nic nie wykazało. powiedzieli mi tylko że można wróżyć i szukać usterki mechanicznej.

> mój scenic to jedynka po lifcie z silnikiem 1,9 dci. aha rozrząd, wymieniałem rok temu a oleje

> i wszystkie filtry 2 miesiące temu. proszę o jakiekolwiek sugestie. pozdrawiam, Krzysiek

na jaki kolor kopci ? i czy tylko jak przyciśniesz czy przy normalnej jeździe też ?

Napisano

> witam kolegów, od jakiegoś czasu zauważyłem odczuwalny spadek mocy mojej renówki. na rozgrzanym

> silniku po wrzuceniu luzu falują wolne obroty, mocniej kopci przy wyprzedzaniu. byłem na

> kompie i nic nie wykazało. powiedzieli mi tylko że można wróżyć i szukać usterki mechanicznej.

> mój scenic to jedynka po lifcie z silnikiem 1,9 dci. aha rozrząd, wymieniałem rok temu a oleje

> i wszystkie filtry 2 miesiące temu. proszę o jakiekolwiek sugestie. pozdrawiam, Krzysiek

Czyść EGR i powinno być waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Czyść EGR i powinno być

kopci na czarno przy przyśpieszaniu. wyczyściłem EGR, fakt był zabity na maksa. Ale po wyczyszczeniu i umyciu silnik kopci jeszcze gorzej i przy ok. 1800 obr dławi się, dusi, strzela, brzęczy i inne cuda, gorzej niż przed czyszczeniem, teraz to sadza na chodniku po przygazowaniu, aha po tym zaczęła się żarzyć kontrolka od świateł przeciwmgielnych przy naciśnięciu hamulca, a dziwne bo w lampie choinki nie ma, a nic nie odpinałem.

Napisano

> aha po tym zaczęła się żarzyć kontrolka od świateł przeciwmgielnych przy

> naciśnięciu hamulca, a dziwne bo w lampie choinki nie ma, a nic nie odpinałem.

Tutaj musisz wyjąć obie tylnie lampy, odpiąć od nich kostki i na kostkach podoginać blaszki, aby lepiej łapał piny. Wcześniej dobrze poczyść te styki.

Napisano

Ten silnik nie ma czujnika położenia EGR (o ile masz 102KM model F9Q 732, a wszystko na to wskazuje).

jeżeli mamy wróżyć to podpowiedz jeszcze:

- Czy zapala się jakaś kontrolka - szczególnie ta pomarańczowa od wtrysków/ grzania świec ?

- Czy kontrola od świec zapala sie przy podaniu zapłonu i gaśnie po kilku chwilach?

- Czy odpięcie wtyczki przepływomierza (za obudową filtra powietrza, pod wycieraczkami) zmieni coś w zachowaniu samochodu (poprawi sie, pogorszy)*?

- Czy odłączenie EGR zmieni coś w zachowaniu samochodu* ?

- Czy wykluczasz wadliwe paliwo - może sie zbiegło akurat z mizernym paliwem?

- Czy na biegu jałowym, jak kierowca wkręci silnik na 3-4 tyś obrotów, rury od turbo stają się wyraźnie sztywne ?

- Czy nie ma wycieków oleju w okolicach turbo w zasięgu wzroku?

*Nie odłączaj EGR i przepływomierza razem - podobno szkodzi ;-)

Napisano

> kopci na czarno przy przyśpieszaniu. wyczyściłem EGR, fakt był zabity na maksa. Ale po

> wyczyszczeniu i umyciu silnik kopci jeszcze gorzej i przy ok. 1800 obr dławi się, dusi,

> strzela, brzęczy i inne cuda, gorzej niż przed czyszczeniem, teraz to sadza na chodniku po

> przygazowaniu, aha po tym zaczęła się żarzyć kontrolka od świateł przeciwmgielnych przy

> naciśnięciu hamulca, a dziwne bo w lampie choinki nie ma, a nic nie odpinałem.

po moje wtryski do roboty ok.gif

robiłem to u mnie i za wymianę wszystkich końcówek i wyczyszczenie wtrysków oraz wymiany zaworka zapłaciłem 800zł ok.gif

Napisano

> po moje wtryski do roboty

> robiłem to u mnie i za wymianę wszystkich końcówek i wyczyszczenie wtrysków oraz wymiany zaworka

> zapłaciłem 800zł

A po mojemu zanim cokolwiek o wtryskach się powie to przynajmniej przelewy by wypadało sprawdzić.

Napisano

> kopci na czarno przy przyśpieszaniu. wyczyściłem EGR, fakt był zabity na maksa. Ale po

> wyczyszczeniu i umyciu silnik kopci jeszcze gorzej i przy ok. 1800 obr dławi się, dusi,

> strzela, brzęczy i inne cuda, gorzej niż przed czyszczeniem, teraz to sadza na chodniku po

> przygazowaniu, aha po tym zaczęła się żarzyć kontrolka od świateł przeciwmgielnych przy

IMO jednak może to być problem w obrębie recyrkulacji spalin. To, że po czyszczeniu kopci (ale tylko przez jakiś czas) jeszcze bardziej to tak to bywa, po prostu ruszyłeś całą tą sadzę i co motor łyknął, to i musi wypluć wink.gif

Napisano
  • Autor

witam ponownie, odpiąłem przepływkę i gorzej, ale po odpięciu EGR ustąpiły niedomagania, lecz silnik nie jest jeszcze taki żwawy i nadal mocniej kopci. paliwo dobre bo ze statoila, żadna kontrolka się nie świeci podczas jazdy, wszystkie gasną przed odpaleniem wydaje mi się, że może być olej w intercoolerze bo rury całe zaolejone i jak EGR był zapchany to nie dmuchało a teraz ruszyłem i wszystko wypluwa. wyczyszczę jeszcze przepływkę i chyba wywalę EGR na stałe bo po odpięciu nie świeci się żadna kontrolka.

Napisano

Odpinając jedynie wtyczkę w EGR nie wiesz w jakiej pozycji odłączasz zawór. Próbuj zaślepić go, tak będzie zdrowiej. Z odpiętą wtyczką nie masz pewności, a raczej jest pewność że w końcu kontrolka silnika zapali się.

Napisano

> Odpinając jedynie wtyczkę w EGR nie wiesz w jakiej pozycji odłączasz zawór. Próbuj zaślepić go, tak

> będzie zdrowiej. Z odpiętą wtyczką nie masz pewności, a raczej jest pewność że w końcu

> kontrolka silnika zapali się.

w 1.9dci F9Q 732 102km zawór EGR jest w pozycji zamkniętej domyślnie. Podanie 12v na kostkę (dwa przewody) powoduje jego otwarcie. Skoro autor czyścił EGR to po odłaczeniu EGR się prawidło zamknął i nie otwiera.

Napisano

> witam ponownie, odpiąłem przepływkę i gorzej, ale po odpięciu EGR ustąpiły niedomagania, lecz

> silnik nie jest jeszcze taki żwawy i nadal mocniej kopci. paliwo dobre bo ze statoila, żadna

> kontrolka się nie świeci podczas jazdy, wszystkie gasną przed odpaleniem wydaje mi się, że

> może być olej w intercoolerze bo rury całe zaolejone i jak EGR był zapchany to nie dmuchało a

> teraz ruszyłem i wszystko wypluwa. wyczyszczę jeszcze przepływkę i chyba wywalę EGR na stałe

> bo po odpięciu nie świeci się żadna kontrolka.

Ja bym uderzył w diagnostykę komputerową.

Spawanie EGR czy regeneracja wtrysków to może być niepotrzebny kłopot.

Znajdź kogoś z komputer typu CLIP i niech posrpawdza błędy. Przede wszystkim niech sprawdzi czy przepływomierz (czujnik masy powietrza) podaje prawidłowe odczyty masy powietrza do silnika oraz czy czujnik temperatury zasysanego powietrza w przepływomierzu jest ok.

Napisano

> Ja bym uderzył w diagnostykę komputerową.

> Spawanie EGR czy regeneracja wtrysków to może być niepotrzebny kłopot.

> Znajdź kogoś z komputer typu CLIP i niech posrpawdza błędy. Przede wszystkim niech sprawdzi czy

> przepływomierz (czujnik masy powietrza) podaje prawidłowe odczyty masy powietrza do silnika

> oraz czy czujnik temperatury zasysanego powietrza w przepływomierzu jest ok.

Odczyty z CLIPa są tak oczywistą oczywistością, że nie wspominałem. Natomiast co do odpinania wtyczki to nie mam przekonania.

Napisano

> A po mojemu zanim cokolwiek o wtryskach się powie to przynajmniej przelewy by wypadało sprawdzić.

to chyba normalne że najpierw należy dać na sprawdzenie ok.gif

Napisano
  • Autor

witam ponownie, problem z kopceniem i "mułem" chyba rozwiązałem, a mianowicie znalazłem małą dziurkę w rurze od turbo w tej szmacianej i nalałem do pustego baku najdroższej ropy i dodatek do czyszczenia wtrysków Xceramic disel i jest poprawa. A co do falujących obrotów to zauważyłem, że po wrzuceniu na luz obroty lekko falują 450-600 obr ale po wciśnięciu hamulca ustają, albo żarówki stop ciągną prąd i jakiś czujnik przestaje wariować albo ciśnienie na serwie hamulcowym coś ma do tego, bo połączone jest z silnikiem przewodem. A co do żarzącej się kontrolki świateł przeciwmgielnych to jak radziliście, wyczyściłem styki ale nic nie pomogło, a obkukałem wszystko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.