Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błędy 171 i 172 OBD2, a regulacja instalacji LPG

Featured Replies

Napisano

Witam,

Fiat Panda 1.2 (wielopunktowy wtrysk) + instalka 2 gen. Bingo + chyba Tomasetto + jakiś tam kasowacz błędów.

Jakiś miesiąc temu zaczął zapalać się Check Engine, po czym gasł po kilku minutach, po kilku dniach zapalił się na stałe. Po zaczytaniu błędu wyszło 171 - zbyt uboga mieszanka. Po skasowaniu za dwa dni znów się pojawił ten sam błąd. Po kilku dniach udałem się na przegląd + regulację. Wszystko niby było OK, ale teraz pojawia się błąd 172 (zbyt bogata mieszanka) wskakuje średnio raz dziennie, czyli co jakieś 50-80 km. Podczas regulacji włączono też silniczek krokowy, który był odłączony programowo pół roku temu przy okazji szukania przyczyny innej usterki. Całą zimę samochód przejechał bez najmniejszych kłopotów. Teraz tak jak napisałem włączono ten silniczek i na benzynie samochód schodzi co kilka sekund do 500 rpm, dławi się przy przyspieszaniu, a nawet przy jednostajnej prędkości, najgorzej gdy jest zimny, ale i na ciepłym na noPB nie jest OK.

Pytania.

- Czy błędy w takiej sytuacji mogą być spowodowane inną usterką niż regulacja LPG? Chodzi mi o sam układ paliwowy, lambda itd. (czy na LPG lambda nie jest brana pod uwagę i jest 100% emulowana? (niestety nie udało mi się jeździć na tyle dużo na benzynie, żeby sprawdzić, czy na tym paliwie też wyskakuje błąd)

- Co może powodować wyłączenie tego silniczka krokowego od LPG?

- Czy zmiana konfiguracji, czyli zbyt bogata mieszanka + włączenie krokowca może spowodować zmianę adaptacji ECU, co z kolei objawia się niepoprawną pracą na benzynie?

Jutro jadę na kolejną regulację i chciałbym znać odpowiedzi na powyższe pytania, żeby wiedzieć jak gadać i na jaką konfigurację naprowadzić gazownika, być może warto wyłączyć krokowy, skoro przez zimę i w zasadzie połowę lata było OK.

Napisano

> ... Fiat Panda 1.2 (wielopunktowy wtrysk) + instalka 2 gen. Bingo + chyba Tomasetto + jakiś tam kasowacz błędów.

Co to znaczy kasowacz błędów? Może emulator wtrysków i lambdy?

> ... 171 - zbyt uboga mieszanka... 172 (zbyt bogata mieszanka)

Tego typu błędy wynikają ze złej emulacji lambdy podczas pracy na lpg. Przyczyną może być emulator albo na przykład połączenia elektryczny ...

W Twoim przypadku obstawiam to drugie smile.gif

Już tyle czasu minęło od instalacji, że jeżeli ktoś tego prawidłowo nie zaizolował, to mogło się po przecierać...

Bez silnika krokowego możesz sobie wypalić zawory ...

Plusem tego co Ci zrobili jest to że gdy autko pracowało bez silnika krokowego i check się nie świecił to oznacza, że emulacja działała dobrze, ale teraz się popsuła ...

Te silniki nie lubią ubogiej mieszanki, podłącz silnik krokowy bo sobie narobisz kłopotów, a może już narobiłeś ...

PS. Regulacje nic nie pomogą na checka ...

Napisano
  • Autor

> Co to znaczy kasowacz błędów? Może emulator wtrysków i lambdy?

Tak, to emulator lambdy, zasugerowałem się tym, co gość mi kiedyś podczas przeglądu opowiadał i dlatego cytując go nazwałem to kasowaczem.

> Tego typu błędy wynikają ze złej emulacji lambdy podczas pracy na lpg. Przyczyną może być emulator

> albo na przykład połączenia elektryczny ...

> W Twoim przypadku obstawiam to drugie

> Już tyle czasu minęło od instalacji, że jeżeli ktoś tego prawidłowo nie zaizolował, to mogło się po

> przecierać...

> Bez silnika krokowego możesz sobie wypalić zawory ...

> Plusem tego co Ci zrobili jest to że gdy autko pracowało bez silnika krokowego i check się nie

> świecił to oznacza, że emulacja działała dobrze, ale teraz się popsuła ...

> Te silniki nie lubią ubogiej mieszanki, podłącz silnik krokowy bo sobie narobisz kłopotów, a może

> już narobiłeś ...

> PS. Regulacje nic nie pomogą na checka ...

Byłem dziś na sprawdzeniu i okazało się, że mieszanka faktycznie jest zbyt bogata, a dwa tygodnie temu regulacja niby OK. Gość mówił, że może się kończy reduktor i dlatego nie trzyma ustawień. Zubożył mieszankę, pokazał mi kompa z wykresem lambdy na jałowym, na około 3000 obr/min i wszystko OK, a wracając do domu po jakichś 15 km znów check tym razem znów ze zbyt ubogą mieszanką.

Przypomniało mi się coś, BINGO i emulator lambdy odczepił się i wisiał sobie na kablach gdzieś w dole komory silnika, a check zaczął pojawiać się po dość dużej ulewie i jeździe w niej i dopiero podczas regulacji 2 tygodnie temu gazownik to zauważył i przypiął elektronikę na swoje miejsce. Pasowałoby to do Twojej teorii ze słabym stykiem, może dostała się woda do wtyczek, profilaktycznie porządnie przykręciłem obydwa pudełeczka, rozpiąłem wtyczki i je oraz gniazda potraktowałem kontaktem 60 i Kontaktem WL, zobaczymy jak będzie jutro, ale obawiam się jednak, że winny jest reduktor..

Napisano

> Tak, to emulator lambdy, zasugerowałem się tym, co gość mi kiedyś podczas przeglądu opowiadał i

> dlatego cytując go nazwałem to kasowaczem.

Bo może masz emulator OBD2?

Napisano

> Bo może masz emulator OBD2?

Dokładnie ja miałem w takim silniku OBD Fix'a i on odpowiadał za niezapalanie się check'a.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany.

Brawo za diagnozę, winny był emulator OBD14 - taki tym mam zamontowany w Pandzie. Wkurzające jest podejście i "fachowość" jednego z cieszących się dobrą renomą łódzkich zakładów montujących LPG. Montujących to chyba słowo klucz, bo ich serwis chyba tylko do tego się ogranicza. jeździłem tam trzy razy w ciągu 4 tygodni, mówiłem co się dzieje i mówiłem o tym emulatorze, który wisiał w dole komory silnika i że błąd zaczął pokazywać się w okolicznościach jazdy po dużej ulewie. Nie chcieli słuchać sugestii nt. sprawdzenia emulatora, według nich to tylko wymiana parownika za 450, a nawet za 530, bo trzeba jeszcze domontować elektrozawór, którego nie było (przypomnę, że to instalka 2gen, więc ta cena, to połowa jej wartości). Ostatecznie podjechałem umówić się już na tą wymianę, gość podłącza i mówi, że parownik OK, że mieszanka na kompie prawidłowa i on tu już nic nie zrobi, bo do tego auta powinna być inna instalka i nie dało się przetłumaczyć, że poprzedni właściciel zrobił na niej z 30 tys, a my 40 tys przez dwa lata i check w ogóle się nie zaświecił i problemów z nią nie było. On nie wie i już. Po kolejnej sugestii raczył zerknąć na ten emulator i oczywiście spec okiem stwierdził, że jest OK, dopiero jak się przyjrzał, to dostrzegł korozję na nóżce od scalaka, a właściwie na tym, co z niej zostało i triumfalnie stwierdził, że to "chyba najprawdopodobniej będzie to". Przypieczętowaniem tej komedii było to, że on nie wie ile taki emulator kosztuje (facet montujący i teoretycznie serwisujący instalki LPG), wysłał mnie do konkurencji, a na dokładkę jak montował emulator na miejsce, to wpychając niechlujnie wtyczkę spowodował zwarcie, dobrze, że skończyło się to tylko iskrą i dymem z bezpiecznika.

Po kupnie i wymianie (już samodzielnej) OBD14 za kwotę 207 zł, od ponad tygodnia zero chcecka, zero kłopotów z obrotami na benzynie.

Podsumowując - dziękuję za sugestie i pomoc.

Przy okazji odradzam usługi firmy Blokman, Łódź, ul. Złotno 25.

Poniżej zdjęcia winowajcy całego problemu, płytka emulatora OBD i lambdy po dostaniu się wody do obudowy:

285412401-P1100726.JPG

285412401-Schowek01.jpg

post-15760-14352514379195_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.