Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej do skrzyni - frontera A

Featured Replies

Napisano

witajcie

10w40 półsyntetyk do skrzyni z przelotem ponad 200tyś będzie ok? Czy lać 5w30 jak zaleca producent? Słyszałem już różne opinie i nie wiem co wybrać.

Napisano

> witajcie

> 10w40 półsyntetyk do skrzyni z przelotem ponad 200tyś będzie ok? Czy lać 5w30 jak zaleca producent?

> Słyszałem już różne opinie i nie wiem co wybrać.

Dawaj śmiało 10w40.

Jedni producenci olejów polecają 5w30, inni 10w40. Kup piątkę 10W40 GM i będzie ok. "Książkowo" wchodzi 4,4l.

Napisano
  • Autor

> Dawaj śmiało 10w40.

> Jedni producenci olejów polecają 5w30, inni 10w40. Kup piątkę 10W40 GM i będzie ok. "Książkowo"

> wchodzi 4,4l.

Kupiłem już mobila, to dzisiaj zaleję. Auto będzie do używania w zimę mam nadzieje, że ten olej nie sprawi problemów podczas zmiany biegów.

Napisano
  • Autor

> 10w40?

tak mobil 10w40 półsyntetyk.

Napisano

> tak mobil 10w40 półsyntetyk.

A przy okazji zrobię off top'a.

Podzielisz się informacjami jak bardzo skomplikowana jest wymiana pompy olejowej?

Będę musiał u siebie wymienić uszczelkę pod miską i przy okazji myślę żeby zabrać się za pompę. Objawy - po dłuższym postoju kontrolka gaśnie po ok 5-6 sekundach. W czasie jazdy ciśnienie niby ok, ale .... jak były większe upały i auto się bardzo zagrzało z 2 razy "łypnęła" mi kontrolka.

Napisano
  • Autor

> A przy okazji zrobię off top'a.

> Podzielisz się informacjami jak bardzo skomplikowana jest wymiana pompy olejowej?

> Będę musiał u siebie wymienić uszczelkę pod miską i przy okazji myślę żeby zabrać się za pompę.

ja wyciągałem silnik zrobiłem przy okazji UPG zawory i wymieniłem wszystkie uszczelki. Albo wyciągniesz silnik albo zdemontujesz przedni napęd inaczej miski nie ściągniesz.

Sama wymiana prosta rozpinasz rozrząd odkręcasz pompę montujesz nową na co ważne nowej uszczelce i skręcasz.

Robota prosta ale z racji ciężkiego silnika oraz wysokiego "progu załadunku motoru" było mi dosyć ciężko wyciągać go w jedną osobę. Polecam mieć kogoś do pomocy.

> Objawy - po dłuższym postoju kontrolka gaśnie po ok 5-6 sekundach.

u mnie gasła nawet po 10s teraz problem już nie istnieje, o dziwo pompa po rozebraniu wyglądała ok, sprawdzałem też panewki i były ok.

W czasie jazdy ciśnienie

> niby ok, ale .... jak były większe upały i auto się bardzo zagrzało z 2 razy "łypnęła" mi

> kontrolka.

zrobiłem jakieś 20km i jest ok, ciśnienie trzyma się lekko poniżej połowy jak zwiększam obroty rośnie. Czy było warto to robić? Moim zdaniem tak, bo chociaż wiem, że z silnikiem nic złego się nie dzieje.

Mam w telefonie zdjęcia z naprawy w tym zdjęcia panewek zamieszczę jak tylko będę w domu, dzisiaj dla odmiany czeka mnie demontaż zbiornika paliwa i robienie (zlecenie komuś) czegoś z kwasiaka żeby lpg weszło obok smile.gif

Napisano

> ja wyciągałem silnik zrobiłem przy okazji UPG zawory i wymieniłem wszystkie uszczelki. Albo

> wyciągniesz silnik albo zdemontujesz przedni napęd inaczej miski nie ściągniesz.

> Sama wymiana prosta rozpinasz rozrząd odkręcasz pompę montujesz nową na co ważne nowej uszczelce i

> skręcasz.

> Robota prosta ale z racji ciężkiego silnika oraz wysokiego "progu załadunku motoru" było mi dosyć

> ciężko wyciągać go w jedną osobę. Polecam mieć kogoś do pomocy.

> u mnie gasła nawet po 10s teraz problem już nie istnieje, o dziwo pompa po rozebraniu wyglądała ok,

> sprawdzałem też panewki i były ok.

> W czasie jazdy ciśnienie

> zrobiłem jakieś 20km i jest ok, ciśnienie trzyma się lekko poniżej połowy jak zwiększam obroty

> rośnie. Czy było warto to robić? Moim zdaniem tak, bo chociaż wiem, że z silnikiem nic złego

> się nie dzieje.

> Mam w telefonie zdjęcia z naprawy w tym zdjęcia panewek zamieszczę jak tylko będę w domu, dzisiaj

to czekam z niecierpliwością smile.gif

jak możesz to podeślij też na maila z profilu

> dla odmiany czeka mnie demontaż zbiornika paliwa i robienie (zlecenie komuś) czegoś z kwasiaka

> żeby lpg weszło obok

JA założyłem gaz ale butla poszła do bagażnika. Frotka to drugie auto w domu - do wyjazdów na działkę itp.... Na dłuższe wakacyjne wojaże jest foka smile.gif(

Ale - nie ukrywam że temat też rozważałem - może powróci za 3 lata jak mi się ważność butli skończy.

A nie rozważałeś montażu małej butli 40l - równolegle z boku bagażnika?

Napisano
  • Autor

> A nie rozważałeś montażu małej butli 40l - równolegle z boku bagażnika?

auto będzie używane w zimę przez żonę (lek wet sporo leków więc bagażnik musi być foremny i dosyć spory, nawet kanapy tylnej nie będę montował) albo ja będę nią jeździł do pracy (spore odległości) dlatego chcę większą butlę kosztem niewielkiego zbiornika na paliwo. Spalanie zakładam ok 15l LPG wiec mały zbiornik średnio by się sprawdził frown.gif

Napisano

> Spalanie

> zakładam ok 15l LPG wiec mały zbiornik średnio by się sprawdził

No to racja. Choć do kosza po zbiorniku paliwa to podobno max 60l da się upchać.

Napisano
  • Autor

> No to racja. Choć do kosza po zbiorniku paliwa to podobno max 60l da się upchać. W planie jest może nawet modyfikacja tego koszta, zobaczymy co powie mój osoba która być może podejmie się zrobienia mniejszego zbiornika.

Napisano

> > W planie jest

> może nawet modyfikacja tego koszta, zobaczymy co powie mój osoba która być może podejmie się

> zrobienia mniejszego zbiornika.

Rozważ montaż gotowego zbiornika z malucha lub np z webasto.

Napisano
  • Autor

> Rozważ montaż gotowego zbiornika z malucha lub np z webasto.

a pompa się w niego zmieści? poza tym mam sporo kwasiaka wala się po garażu to bym go wykorzystał wreszcie do jakiegoś celu.

Napisano

> a pompa się w niego zmieści?

Z tego co pamiętam montuje się na zewnątrz. Poczytaj - jest cały wątek na ten temat na forum frontery.

Napisano
  • Autor

> Z tego co pamiętam montuje się na zewnątrz. Poczytaj - jest cały wątek na ten temat na forum

> frontery.

coś czytałem ale bez konkretów było, tak czy inaczej temat będzie do przeskoczenia ciekaw tylko jestem czy to nie spowoduje problemów podczas przeglądu.

Napisano

> coś czytałem ale bez konkretów było, tak czy inaczej temat będzie do przeskoczenia ciekaw tylko

> jestem czy to nie spowoduje problemów podczas przeglądu.

Wydaje mi się że nie powinno być problemów. Większość zbiorników walcowych ma homologację do montażu na zewnątrz.

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się że nie powinno być problemów. Większość zbiorników walcowych ma homologację do

> montażu na zewnątrz.

witaj zdjęcia podeślę jutro bo gdzieś je posiałem, odnośnie zbiornika to ktoś go przyspawał do ramy, łapy mi opadły.

Napisano

> odnośnie zbiornika to ktoś go przyspawał do

> ramy, łapy mi opadły.

Znaczy się kosz w którym znajduje się zbiornik?

Bo zbiornik jest z tworzywa.

Napisano
  • Autor

> Znaczy się kosz w którym znajduje się zbiornik?

> Bo zbiornik jest z tworzywa.

tak dokladnie z jednej strony spawy mogr to odciac ale jak potem ponownie zaloze chyba na wylot przez rame bede musial otwory zrobic co bedzie trudne bo resor przeszkadza

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.