Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek rozrządu

Featured Replies

Napisano

Cześć,

misiek ma przebieg 56k km.

Instrukcja mówi, że dopiero przy 120k km należy wymienić pasek rozrządu.

Jednak w Pandzie jest nie zmieniany od nowości (7 lat).

Jadę na serwis na zmianę (wg instrukcji 120k km lub 5 lat). Powiedzcie, czy pompa wytrzyma (raczej tak? smile.gif ) do następnej zmiany? Kilometrów raczej nie będzie zrobione tyle co przewiduje norma, dopiero po upływie lat będzie kolejna. Pytam o pompę, bo w serwisie wołają za nową 300 zł.

Napisano

> Cześć,

> misiek ma przebieg 56k km.

> Instrukcja mówi, że dopiero przy 120k km należy wymienić pasek rozrządu.

Jak trzeba po 120 to po co chcesz wymieniać po 56? Jak nie ma limitu czasowego, to skreśl temat do przebiegu 120 tys.

Napisano

> Cześć,

> Jednak w Pandzie jest nie zmieniany od nowości (7 lat).

i spokojnie mozesz go nie zmieniac jeszcze teraz

Napisano

> Cześć,

> Jadę na serwis na zmianę (wg instrukcji 120k km lub 5 lat). Powiedzcie, czy pompa wytrzyma (raczej

> tak? ) do następnej zmiany? Kilometrów raczej nie będzie zrobione tyle co przewiduje norma,

> dopiero po upływie lat będzie kolejna. Pytam o pompę, bo w serwisie wołają za nową 300 zł.

powiem tak- zmieniałem po 65 latach i 80 tkm - był już lekki wyciek z pompy -wątpię czy wytrzymałoby do następnej wymiany- aha - kup pompę SKF- taka właśnie jest montowana do Pandy- koszt ok 150 pln w ASO

Napisano

> Jak trzeba po 120 to po co chcesz wymieniać po 56? Jak nie ma limitu czasowego, to skreśl temat do

> przebiegu 120 tys.

Doczytaj instrukcję dokładnie, to tylko guma smirk.gif

Napisano

> Cześć,

> Jadę na serwis na zmianę (wg instrukcji 120k km lub 5 lat). Powiedzcie, czy pompa wytrzyma (raczej

> tak? ) do następnej zmiany? Kilometrów raczej nie będzie zrobione tyle co przewiduje norma,

> dopiero po upływie lat będzie kolejna. Pytam o pompę, bo w serwisie wołają za nową 300 zł.

Pasek zmien pompe zostaw ok.gif

Napisano

> Cześć,

W swojej Pandzie zmieniałem rozrząd po 80kkm i 4 latach, koszt z robotą i pompą wody poza ASO 370pln

Pasek Conti + pasek altka, pompa wody i rolka waytogo.gif

Przebieg to jedno, a wiek to drugie, guma się starzeje sick.gif

Napisano

Też miałem ten dylemat, Panda 7 lat, 80kkm, obawiałem się pęknięcia i dla spokoju zmieniłem, Meches poza ASO miał ocenić pompę. W efekcie wymienił pasek nie ze względu na przebieg ale ze względu na wiek (7 lat)+napinacz, pompę meches ocenił jako ok. więc nie wymieniał. Opinie są różne, gdy już się tam zagląda to można wszystko za jednym razem..., Piszę jak było u mnie, może to pomoże w decyzji..

Pozdrawiam

Napisano

> Też miałem ten dylemat, Panda 7 lat, 80kkm, obawiałem się pęknięcia i dla spokoju zmieniłem, Meches

> poza ASO miał ocenić pompę. W efekcie wymienił pasek nie ze względu na przebieg ale ze względu

> na wiek (7 lat)+napinacz, pompę meches ocenił jako ok. więc nie wymieniał. Opinie są różne,

> gdy już się tam zagląda to można wszystko za jednym razem..., Piszę jak było u mnie, może to

> pomoże w decyzji..

> Pozdrawiam

Zasada jest jedna- przy wymianie rozrządu zerknąć na pompę w okolice ośki koła napędzającego pompę wody. czy nie ma jakiegokolwiek osadu z płynu (pozostałość po jego odparowaniu)

dodatkowo jest w obudowie pompy specjalny otwór przez który powinien wypływać płyn np w przypadku awarii uszczelnienia i tam także tkai osad może być- jest on po to aby np nie zamókł pasek rozrządu.

jeśli takie coś zauważy się to oznaka że pompa zaczyna przeciekać i zbliża się jej kres

Napisano

> W swojej Pandzie zmieniałem rozrząd po 80kkm i 4 latach, koszt z robotą i pompą wody poza ASO

> 370pln

W lipcu tego roku wymieniłem ten sam zestaw przy 77kkm na liczniku i 6 latach na koncie. Co prawda pompa była jeszcze w dobrym stanie ale przy tych pieniądzach to już nie grało większej roli - jak robić to od razu całość. Zapłaciłem łącznie bardzo podobnie bo 375 zł.

Dzięki tej wymianie rozrządu znalazłem super fachowca od fiaciszczy w swojej okolicy, co to przy okazji nie drenuje portfela i dodatkowo potrafi fajnie doradzić. Także same ok.gif

Napisano

> Dzięki tej wymianie rozrządu znalazłem super fachowca od fiaciszczy w swojej okolicy, co to przy

> okazji nie drenuje portfela i dodatkowo potrafi fajnie doradzić.

Możesz zdradzić który to ?

Napisano
  • Autor

I wymieniony rozrząd.

Okazało się na warsztacie, że pompa miała przeciek po 55k km i 7 latach.

Napisano

> I wymieniony rozrząd.

> Okazało się na warsztacie, że pompa miała przeciek po 55k km i 7 latach.

że tak powiem- a nie mówiłem- wiek także robi swoje waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> że tak powiem- a nie mówiłem- wiek także robi swoje

old.gif lata lecą a nic nie młodnieje devil.gif

Napisano

> Jasne - naprawdę polecam

Dzięki, a ja tego gościa tak szukałem i nie znalazłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.