Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kangury ,szarpanie na Pb - rozwiazanie !!!

Featured Replies

Napisano

Pisze na MK bo problem moze dotyczyc kazdego autka zasilanego Pb.

Jezdzac przez ponad dwa lata Lanosem nie udalo mi sie pozbyc jednego uciazliwego problemu: szarpania i kangurow na Pb.

Po przelaczeniu na gaz problem znikal. Instalacja w lanosie byla II generacji z mieszalnikiem rybackiego.

Na szarpanie nie pomogala wymiana swiec ,kabli ,sondy lambda ,czyszczenie wtryskiwaczy i wszystkie inne sposoby opisywane na FL.

W koncu Lanosa sprzedalem razem z ta wada ,oczywiscie informujac o tym nowego wlasciciela.

Dopiero teraz poznalem prawdziwa przyczyne tego zjawiska. palacz.gif

Pare dni temu w Vectrze padla mi pompa paliwa. Zwyczajnie sie zatarla. Podjechalem do gosci od anglikow i kupilem uzywke.

Po paru godzinach normalnej jazdy nagle nawiedzily Vectre dokladnie te same objawy z ktorymi bezskutecznie walczylem w Lanosie.

Normalnie szok, malo zawalu nie dostalem. Po dwoch latach spokoju znowu to samo sciana.gif

Tylko ,ze tym razem wiedzialem o co chodzi.

Rozwiazanie : sklep- pompa nowka sztuka nie smigana - wymiana i ........ zero kangurow, szarpania ,dlawienia, duszenia itd........... ok.gifok.gifok.gif Wszystkie objawy zniknely.

Poniewaz tylko prowizorycznie zalozylem pierscien mocujacy pompe w zbiorniku , zrobilem podmiane ponownie.

Objawy natychmias wrocily. Ponowna wymiana na nowke - objawow brak. spineyes.gif

Wiec jesli ktos toczy nierowna walke z tym wnerwiajacym problemem, to zamiast wieszac psy na gazownikach, wymieniac i czyscic co sie tylko da, proponuje zainteresowac sie pompa paliwa.

Jak widac istnieje taka mozliwosc ,ze pozornie dobrze dzialajaca pompa jednak jest popsuta palacz.gif

Napisano
  • Autor

> Te kangurki to dokładnie kiedy?

Na Pb, po zamontowaniu uzywanej pompy paliwa, ktora pozornie dzialala dobrze.

Napisano

moj wujek handluje czesciami, i gdy sprzedaje pompe paliwa, to daje skróconą gwarancje tym którzy maja lpg, bo z reguly maja 2,3 litry w baku PB pompa sie zaciera

Napisano
  • Autor

> moj wujek handluje czesciami, i gdy sprzedaje pompe paliwa, to daje skróconą gwarancje tym którzy

> maja lpg, bo z reguly maja 2,3 litry w baku PB pompa sie zaciera

Fakt, ze to jest glowny powod padow pomp Pb w autkach z LPG. ok.gif

Moja sie zatarla pomimo tego ,ze zazwyczaj mialem okolo pol baku Pb.

Przy przebiegu lekko ponad 200k jestem w stanie jej to wybaczyc biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, ale kiedy te kankurki? Cięgle, czy tylko np. na początku dodawania gazu, na małym wyhyleniu

> przepustnicy?

Na zimnym praktycznie w calym zakresie obrotow. Po rozgrzaniu kiepsko do 3k potem dalo sie jechac. Zeby ruszyc: gaz w podloge i jak w koncu zalapie obroty, to jazda biglaugh.gif

Oczywiscie tylko na Pb, na gazie bylo ok.

Po wymianie pompy na nowke sztuke, brak jakichkolwiek objawow. ok.gif

Napisano

Wiesz jaka usterka była w innym aucie naprawiajac inne? Bo też były kangury? Wystarczy ze padnie regulator ciśnienia i efekt będzie podobny...

Napisano
  • Autor

> Wiesz jaka usterka była w innym aucie naprawiajac inne? Bo też były kangury? Wystarczy ze padnie

> regulator ciśnienia i efekt będzie podobny...

Wystarczy ,ze padnie przewod masowy i tez..... tylko co z tego.

Walczac z tym w lanosie robilem wszystko co tylko bylo gdziekolwiek w necie opisane jako ewentualny powod szarpania na Pb. Nic nie pomagalo.

Pompy paliwa nie ruszalem ,bo dzialala wiec bylem pewien ,ze jest dobra. Teraz widze ,ze to byl blad. sciana.gif

Jestem na 99% pewien ,ze to wlasnie pompa paliwa byla przyczyna problemow z Lanosem.

Napisano

> Pisze na MK bo problem moze dotyczyc kazdego autka zasilanego Pb.

> Jezdzac przez ponad dwa lata Lanosem nie udalo mi sie pozbyc jednego uciazliwego problemu:

> szarpania i kangurow na Pb.

Kolego idąc Twoim tokiem omal nie kupiłem nowej pompy a okazało się ,że za kangury i brak mocy winę ponosił dziurawy wąż idący od pompy do króćca na zewnątrz. Więc zamiast odrazu gonić do sklepu,warto obejrzeć wizualnie pompę.

Napisano

> Kolego idąc Twoim tokiem omal nie kupiłem nowej pompy a okazało się ,że za kangury i brak mocy winę

> ponosił dziurawy wąż idący od pompy do króćca na zewnątrz. Więc zamiast odrazu gonić do

> sklepu,warto obejrzeć wizualnie pompę.

Wystarczy zmierzyć ciśnienie na listwie...

Napisano
  • Autor

> Kolego idąc Twoim tokiem omal nie kupiłem nowej pompy a okazało się ,że za kangury i brak mocy winę

> ponosił dziurawy wąż idący od pompy do króćca na zewnątrz.

Wiesz, ja to traktuje jako calosc hehe.gif

> Więc zamiast odrazu gonić do

Ogladanie samej pompy raczej niewiele pomoze biglaugh.gif jednak weze i kabelki warto sprawdzic ok.gif

Swoja droga najlepiej zaczac od sprawdzenie bezpiecznika pompy paliwa, ale to w sytuacji gdy samochod zrobi calkowity pad ok.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Wystarczy zmierzyć ciśnienie na listwie...

Było mierzone i mechanik od razu stwierdził padającą pompę paliwa.

Napisano

> ponosił dziurawy wąż idący od pompy do króćca na zewnątrz. Więc zamiast odrazu gonić do

Czyli jednak również w twoim przypadku winę za kangury ponosiło nieodpowiednie ciśnienie paliwa cfaniaczek.gif Znaczy się kolegi trop jest dobry i jest wart sprawdzenia w każdym przypadku kangurzenia ok.gif Aczkolwiek rzeczywiście warto ją obejrzeć i mieć na podmiane zamiast lecieć od razu po nową... hmm.gif

Napisano

> Było mierzone i mechanik od razu stwierdził padającą pompę paliwa.

To było w sumie do kolegi z woda w nicku wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.