Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki megane II kupić?

Featured Replies

Napisano

Interesuje mnie zakup megane II. Nie znam tego samochodu i nie wiem co jest w nich dobre a czego unikać? Czy diesel 1,5 dCi 85kM jest dobrym rozwiązaniem dla tego samochodu? Czy jest to jednostka awaryjna? A może 1.6 16V? 1.4 16V ponoć zużywa tyle samo paliwa co ten większy. Więc co wybrać? Ile paliwa spalają te silniki w realu? Dziękuję za info i wszelkie sugestie.

Napisano

Wiem tyle że w silnikach 16V tak jak w poprzednim modelu padają cewki WN.

Dodatkowo w silnikach 1.6 pada wariator (co było do przeiwdzenia od początkuzlosnik.gif). Części nie są drogie ale naprawa wymaga rozmontowania rozrządu co jest dość pracochłonne (i jak sądzę drogie).

Jeśli chodzi o diesle to w mocniejszej wersji dCi szybciej pada turbina z powodu bardziej zaawansowanej konstrukcji polegającej na zastosowaniu zmiennej geometrii łopatek.

W tej sytuacji kiedy ja nosiłem się z zamiarem kupna Megi II brałem pod uwagę tylko i wyłącznie "słabszy" silnik dCi (82KM).

Napisano
  • Autor

> Wiem tyle że w silnikach 16V tak jak w poprzednim modelu padają cewki

> WN.

> Dodatkowo w silnikach 1.6 pada wariator (co było do przeiwdzenia od

> początku). Części nie są drogie ale naprawa wymaga rozmontowania

> rozrządu co jest dość pracochłonne (i jak sądzę drogie).

> Jeśli chodzi o diesle to w mocniejszej wersji dCi szybciej pada

> turbina z powodu bardziej zaawansowanej konstrukcji polegającej

> na zastosowaniu zmiennej geometrii łopatek.

> W tej sytuacji kiedy ja nosiłem się z zamiarem kupna Megi II brałem

> pod uwagę tylko i wyłącznie "słabszy" silnik dCi (82KM).

te cewki padają także w stilo z silnikiem 1.6, sagem dał d..y, dziękuję za wypowiedź

Napisano

Moj kolega ma 1,5 dci, samochod z poczatku produkcji i tam sie non stop cos psuje, takze zaluje strasznie ze to kupil. Samochod podoba mi sie, przynajmniej podobal jak byl nowy, bo materialy tez juz sie troche powycieraly, ale ze wzgledow technicznych nigdy bym tego nie kupil. Nie wiem moze to przypadlosc wieku dzieciecego aqrat tego egzemplarza co jest oczywiscie normalne ale odradzam. Sam mam francuski samochod i nigdy wiecej napewno nie kupie.

Napisano
  • Autor

> Moj kolega ma 1,5 dci, samochod z poczatku produkcji i tam sie non

> stop cos psuje, takze zaluje strasznie ze to kupil. Samochod

> podoba mi sie, przynajmniej podobal jak byl nowy, bo materialy

> tez juz sie troche powycieraly, ale ze wzgledow technicznych

> nigdy bym tego nie kupil. Nie wiem moze to przypadlosc wieku

> dzieciecego aqrat tego egzemplarza co jest oczywiscie normalne

> ale odradzam. Sam mam francuski samochod i nigdy wiecej napewno

> nie kupie.

dlaczego nie? co jest takiego upierdliwego w megane? Ja mam stilo i czasami też mam go dość bo nie jest idealny. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Interesuje mnie zakup megane II. Nie znam tego samochodu i nie wiem

> co jest w nich dobre a czego unikać? Czy diesel 1,5 dCi 85kM

> jest dobrym rozwiązaniem dla tego samochodu? Czy jest to

> jednostka awaryjna? A może 1.6 16V? 1.4 16V ponoć zużywa tyle

> samo paliwa co ten większy. Więc co wybrać? Ile paliwa spalają

> te silniki w realu? Dziękuję za info i wszelkie sugestie.

Jakoś ciężko uzyskać od was info o samochodach, które używacie, kiedyś pytałem o C4 - nikt nic nie wie (ok, wkońcu to całkiem nowy model) teraz pytam o megan'e i odzew też marny. Why? niewiem.gif

Napisano

Mam MII Grandtour z 1,5 dCi 82 KM. Przejechane ok 40 tys km. I uważam że silniczek jest bardzo ok. mało pali , w miare dynamiczny ( wiadomo więcej by sie przydałało!!) nie wiele mniej niż Focus 1,6 który miałem poprzednio. Tak wiec sam silniczek cichy, oszczędny i do normalenj jazdy na codzień i wakacje wystarczający ( na autostradzie można 160-165 licznikowe jechac ).

Natomiast sama Megi, to trochę gorzej, upierdliwe drobiazgi ( ale i nie tylko ) wymienione łożyska w zawieszeniu, moduł sterowania ( zalał się wodą ), trzeszczenie kokpitu- tu mnie szlag trafia!!! i kilka innych.

Wymiana żarówek w reflektorach to tragedia.

Mam więc co do niej mieszane uczucia, całkiem fajnie sie jeździ, całkiem fajnie wygląda, ale moim zdaneim za częstow musiałem być w serwisei ( przez 1 rok ani razu , ostatnie pólrocze, chyba z 5 razy)

I chyba sam serwis to wielka kupa, oczywiście mili i uprzejmi , ale powolni, czasy naprawy sie wydłużają , umawia się na naprawę to samochód wjeżdża na warsztata dopiero po półgodzinie, naprawa , 5 minut i półgodziny czeka sie aby wyjechał z warsztatu - tak przynajmniej w Olsztynie jest. I jeszcze samochód zastępczy -właściwie nigdy nie można dostać, a przynajmniej powinni płacić za taksówkę aby nie czekać na miejscu- bo czas spędzony w serwisie to mój stracony czas. Serwis to największe g... które najbardziej zniechęca do renault.

Napisano
  • Autor

> Mam MII Grandtour z 1,5 dCi 82 KM. Przejechane ok 40 tys km. I uważam

> że silniczek jest bardzo ok. mało pali , w miare dynamiczny (

> wiadomo więcej by sie przydałało!!) nie wiele mniej niż Focus

> 1,6 który miałem poprzednio. Tak wiec sam silniczek cichy,

> oszczędny i do normalenj jazdy na codzień i wakacje

> wystarczający ( na autostradzie można 160-165 licznikowe jechac

> ).

> Natomiast sama Megi, to trochę gorzej, upierdliwe drobiazgi ( ale i

> nie tylko ) wymienione łożyska w zawieszeniu, moduł sterowania (

> zalał się wodą ), trzeszczenie kokpitu- tu mnie szlag trafia!!!

> i kilka innych.

> Wymiana żarówek w reflektorach to tragedia.

> Mam więc co do niej mieszane uczucia, całkiem fajnie sie jeździ,

> całkiem fajnie wygląda, ale moim zdaneim za częstow musiałem być

> w serwisei ( przez 1 rok ani razu , ostatnie pólrocze, chyba z 5

> razy)

> I chyba sam serwis to wielka kupa, oczywiście mili i uprzejmi , ale

> powolni, czasy naprawy sie wydłużają , umawia się na naprawę to

> samochód wjeżdża na warsztata dopiero po półgodzinie, naprawa ,

> 5 minut i półgodziny czeka sie aby wyjechał z warsztatu - tak

> przynajmniej w Olsztynie jest. I jeszcze samochód zastępczy

> -właściwie nigdy nie można dostać, a przynajmniej powinni płacić

> za taksówkę aby nie czekać na miejscu- bo czas spędzony w

> serwisie to mój stracony czas. Serwis to największe g... które

> najbardziej zniechęca do renault.

serwisy fiata oferują podobną jakość usług, hasło ASO to zło jest powszechnie znane. stilo którym teraz jeżdżę także ma niedoskonałości w postaci skrzypiących drzwi czy trzeszczącego zawieszenia. Miałem ochotę na megane, ale widzę wpadłbym z deszczu pod rynne haha, to już nie wiem czym się zainteresować. peugot 307 ponoć płonie jak pochodnia haha, c4 ma kiespkie zawieszenie, a ich promocje to lipa. nic tylko dalej jeździć stilo, wkońcu to wróg, ale już znanu no i własny hehe.gif

Napisano

MarekA , ma zupełna rację.

Tez wpadłem pod rynne , jeżdziłem wczesniej Fokusem 1,6 benzyna - to było auto.... i takie polecam , przez 5 lat serwis oglądałem tylko na przeglądach , przebieg blisko 250 tyś.

W meganie psuje się wszystko , i to lawinowo .

Auto ma 2 miesiace , 12 tyś km , 4 razy byłem w serwisie , za każdym razem chcą jakies pieniądze , dziwne bo auto na gwarancji ....

Polski serwis to jnajwiększa porazka Reno , żeby mieli lepszy to i sprzedaż by była inna.

W auce już " się zepsuło" :

wycieki płynu do spryskiwacza - tu się dowiedziałem że troszkę niewłaściwie go użytkuję ,

blokada połozenia kierownicy się sama odpinała,

zaparowywuja ( cały czas ) tylne lampy ,

spaliła się żarówka w reflektorze z przodu - wymiana oczywiście płatna ( to nic że auto jest na gwarancji) , a dostęp do niej to raczej tylko serwis , bo jest w nadkolu.

Zgubiłem zasłonke dostępu do żarówki , może była słabo założona w fabryce? - serwis oczywiście płatny.

Naprawa centralnego zamka - po paru dniach użytkowania zauważyłem że bagażnik jest cały czas otwarty....

Ściąganie auta w prawa stronę - regulacja zbieżności tez jakoś dziwnie poza gwarancją.

Odpryski lakieru na przednim , plastikowym pasie ( tam gdzie jezt znaczek RENO) , mam juz kilkanaście odprysków od kamyków z drogi , jakos na innych autach tego nie ma?

Bardzo słaba moc silnika 1,5 dci , jak jest rano zimno to strasznie nim wali , gaśnie przy ruszaniu , czasami mam wrażenie że chodzi na 3 cylindrach , a 4 włącza się po jakimś czasie.

Ogólnie brakuje mu mocy , a prędkosc faktycznie mozna go rozbujac do 165 km , troszke mało bo na liczniku jest 250. Fokus szedł do końca skali, załączam fotke zegarów foki.

post-61032-14352467316631_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> MarekA , ma zupełna rację.

> Tez wpadłem pod rynne , jeżdziłem wczesniej Fokusem 1,6 benzyna - to

> było auto.... i takie polecam , przez 5 lat serwis oglądałem

> tylko na przeglądach , przebieg blisko 250 tyś.

> W meganie psuje się wszystko , i to lawinowo .

> Auto ma 2 miesiace , 12 tyś km , 4 razy byłem w serwisie , za każdym

> razem chcą jakies pieniądze , dziwne bo auto na gwarancji ....

> Polski serwis to jnajwiększa porazka Reno , żeby mieli lepszy to i

> sprzedaż by była inna.

> W auce już " się zepsuło" :

> wycieki płynu do spryskiwacza - tu się dowiedziałem że troszkę

> niewłaściwie go użytkuję ,

> blokada połozenia kierownicy się sama odpinała,

> zaparowywuja ( cały czas ) tylne lampy ,

> spaliła się żarówka w reflektorze z przodu - wymiana oczywiście

> płatna ( to nic że auto jest na gwarancji) , a dostęp do niej to

> raczej tylko serwis , bo jest w nadkolu.

> Zgubiłem zasłonke dostępu do żarówki , może była słabo założona w

> fabryce? - serwis oczywiście płatny.

> Naprawa centralnego zamka - po paru dniach użytkowania zauważyłem że

> bagażnik jest cały czas otwarty....

> Ściąganie auta w prawa stronę - regulacja zbieżności tez jakoś

> dziwnie poza gwarancją.

> Odpryski lakieru na przednim , plastikowym pasie ( tam gdzie jezt

> znaczek RENO) , mam juz kilkanaście odprysków od kamyków z drogi

> , jakos na innych autach tego nie ma?

> Bardzo słaba moc silnika 1,5 dci , jak jest rano zimno to strasznie

> nim wali , gaśnie przy ruszaniu , czasami mam wrażenie że chodzi

> na 3 cylindrach , a 4 włącza się po jakimś czasie.

> Ogólnie brakuje mu mocy , a prędkosc faktycznie mozna go rozbujac do

> 165 km , troszke mało bo na liczniku jest 250. Fokus szedł do

> końca skali, załączam fotke zegarów foki.

możne to są incydentalne wybryki twojego megane? podobne opinie o katastroficznej jakości stilo można spotkać wśród ich użytkownikówa, ale są to odosobnione przypadki. Ja mam stilo i chociaż czasami mnie z czymś wkurzy to jednak ogólna ocena będzie tak na 3+. Oceniam go pewnie podobnie jak ty swojego fokusa. Czy zatem nie ma kogoś kto powie dobre słowo o megane i że w przyszłości zakupiłby to auto ponownie?

Napisano

Wydaje mi sie nie nie należy porównywać do słabszych ( Fiat ze swoim stylonem nie jest żadnym autorytetem ).

Ja poza fiatem 126P nie jeździłem żadnym innym i nie mam nawet ochoty spróbowac produktu firmy , która jeszcze 6 lat temu firmowała szczyt techniki , czyli 126p.

A wracajac do megana , to jakość tego auta poraża , dzisiaj rano miałem zamiar jechac do sklepu na zakupy - centralny zamek odmówił posłuszeństwa, znowu musze się spotkac z serwisem, auto ma dopiero 2 miesiące!!!! , co będzie potem?

Napisano

Witam,

może auta przeznaczone na rynek Polski są takie wadliwe ??

Ja mam auto kupione w Wiedniu i poza standardową wymianą łożysk w kolumnach McPersona

nie odczuwam żadnych dolegliwości, żadnych trzasków i skrzypień, silnik ładnie odpala, jest cichy autko ładnie się prowadzi.

Póki co jedem zadowolony - przebieg 27 tys km.

Autko jak na francuszczyznę zaskakuje twardym zawieszeniem.

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi sie nie nie należy porównywać do słabszych ( Fiat ze swoim

> stylonem nie jest żadnym autorytetem ).

> Ja poza fiatem 126P nie jeździłem żadnym innym i nie mam nawet ochoty

> spróbowac produktu firmy , która jeszcze 6 lat temu firmowała

> szczyt techniki , czyli 126p.

> A wracajac do megana , to jakość tego auta poraża , dzisiaj rano

> miałem zamiar jechac do sklepu na zakupy - centralny zamek

> odmówił posłuszeństwa, znowu musze się spotkac z serwisem, auto

> ma dopiero 2 miesiące!!!! , co będzie potem?

to, że firmowała 126p nic nie znaczy. Czego oczekiwać od samochodu za 10 000 zł (tyle mniej więcej kosztował w końcowej fazie produkcji). Niektórzy marudzą że polonez był zły. Ale on kosztował 20 parę tysięcy złotych a nie 30 parę jak lanos. Jak coś kosztuje mało to nie można oczekiwać cudów niezawodności, jakości itd. Takie pojazdy były produkowane dla ludu, który kiedyś miał mniej kasy i nie stać go było na normalne samochody. Więcej szacunku dla 126p bo ten samochód mimo wszystko zmotoryzował dawną Polskę i lepszy był niż jakaś mydelniczka hehe.gif

Napisano

> MarekA , ma zupełna rację.

> Tez wpadłem pod rynne , jeżdziłem wczesniej Fokusem 1,6 benzyna - to

> było auto.... i takie polecam

...a ja sie zastanawialem, czy brac fajna foczke mkI czy megi II - osobiscie dla mnie megi w srodku bardzo mi sie nie podoba, ale akurat wzgledy estetyczne nie powinny przewazac, bo kazdy lubi co innego. Ja swego czasu jezdzilem francuzczyzna (thalia) i nie powiem - w niespelna 1.5 roku zrobione 50k km i nie narzekalem zbytnio. Niestety thalka z silnikiem 16V juz gorzej sie miala, byla bardziej czula na jakosc paliwa... Ogolnie wydawalo mi sie, ze megi I miala dobra reputacje i sporo ich jezdzi w GB. Co do megi II, hmmm - tutaj masz male podsumowanie o megi II - przeczytaj i wyciagnij wnioski smile.gif - akurat focus I wypada na podobnym poziomie...

Napisano

Megane II czyli te po 99 roku? Ja mam Megane I z 97 r. clasicca 1,6 8V. Przejechane 170 tys. km. Wymieniane co 10 tys. km olej i filtr, po 100 tys. rozrząd i tłumik. Od czasu do czasu jeżdżąc po naszych polskich drogach trzeba wymienić tuleje we wachaczach i stabilizatorze. Aso odwiedziłem tylko raz w zeszłym roku, bo mi się kluczyk rozkodował - dali mi nawet bezpłatne asisiatance na rok wink.gif Wcześniej jeździłem vectrą z 95 roku, astrą z 97 roku , fiestą z 97 roku i matizem 2000r.- wszystkie te auta, megi bije na głowę - szczególnie pod wzgledem jakości wnętrza auta i komfortu jazdy, no chyba że ktoś lubi sztywne zawieszenie jak np w golfach, dlkogoś takiego megi odpadnie w przedbiegach wink.gif Cześci (podóbki) w miarę tanie więc w sumie serwisowanie auta w porównaniu z innymi nie wypada gorzej. Najdroższa jest robocizna passed_out.gif Pali też w normie, a silniczek to przysłowiowa "pszczółka" - bez porównania np z oplem przy takim przebiegu.

Napisano

Ja mam 1,6 16V z lipca 2004 r. Przejechałem 20 tys. km i na razie z autkiem nie dzieje się nic złego. Jest bardzo wygodne, przestronne (sedan) i do codziennej jazdy (nie jestem ścigantem) jak najbardziej się nadaje.

Napisano

> Jakoś ciężko uzyskać od was info o samochodach, które używacie,

> kiedyś pytałem o C4 - nikt nic nie wie (ok, wkońcu to całkiem

> nowy model) teraz pytam o megan'e i odzew też marny. Why?

coz kolega chcialby wiedziec o c4 ?

Napisano
  • Autor

> Ja mam 1,6 16V z lipca 2004 r. Przejechałem 20 tys. km i na razie z

> autkiem nie dzieje się nic złego. Jest bardzo wygodne,

> przestronne (sedan) i do codziennej jazdy (nie jestem ścigantem)

> jak najbardziej się nadaje.

jak się ksztatłuje zużycie paliwa?

Napisano
  • Autor

> coz kolega chcialby wiedziec o c4 ?

jeśli kolega ma c4 to proszę się pochwalić o wrażenaich z jazdy, w czym to auto jest dobre a co denerwuje, co z tym ponoć twardym zawieszeniem? Ponoć dobija ono przy jeździe po nierównych drogach.

Napisano

> jak się ksztatłuje zużycie paliwa?

Ostatnio jeżdżę tylko po mieście i średnio pokazuje 9,5 l.

Napisano

> jeśli kolega ma c4 to proszę się pochwalić o wrażenaich z jazdy, w

> czym to auto jest dobre a co denerwuje, co z tym ponoć twardym

> zawieszeniem? Ponoć dobija ono przy jeździe po nierównych

> drogach.

generalnie wygodne autko, dobrze trzyma w zakretach..., nie spotkalem sie aby dobijalo mi na nierownych drogach a w 2,5 miesiaca zrobilem nim prawie 9k km.

Napisano
  • Autor

> generalnie wygodne autko, dobrze trzyma w zakretach..., nie spotkalem

> sie aby dobijalo mi na nierownych drogach a w 2,5 miesiaca

> zrobilem nim prawie 9k km.

jak odbierasz usytuowanie prędkościomierza? czy to jest wygodne czy raczej denerwuje? jak ze zużyciem paliwa?

Napisano

Posiadam Megane II z 2003 1,5 dci 80KM od pół roku. Jestem drugim posiadaczem. Ma przejechane prawie 90tys i jeździ się ok. poza oczywiście małymi wybrykami: łożyska McPhersona trzeszczą, trochę plastiki trzeszczą. Poza tym ok. Wsiadam palę i jedziem. Pali ok. 5,5 L,, komputer pokazuje 6,5. Wyciąga 170km/h. Bardzo dobre hamulce, dobre własności jezdne. Ogólnie fajne autko.

Napisano

> jak odbierasz usytuowanie prędkościomierza? czy to jest wygodne czy

> raczej denerwuje? jak ze zużyciem paliwa?

po 10k km mam srednie ok. 8.7l/100km ale mam ciezka noge...

jedyna wada: zbyt nisko umiesczona tablica rej. z przodu, łatwo zgubic na wjazdach, podjazdach, sniegu itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.