Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe Berlingo lub Partner prośba o opinie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Potrzebuje zakupić do firmy takie autko w dieselu raczej tym 90 konnym, prośba o opinie może ktoś użytkuje takie auto.

Jak się sprawuje czy ten silnik jest ok do tego auta?

Napisano

> Witam,

> Potrzebuje zakupić do firmy takie autko w dieselu raczej tym 90 konnym, prośba o opinie może ktoś

> użytkuje takie auto.

> Jak się sprawuje czy ten silnik jest ok do tego auta?

silnik daje radę. napisz jaką wersję chcesz vana czy osobowego.

a pozatym to te same auta.

Napisano
  • Autor

> silnik daje radę. napisz jaką wersję chcesz vana czy osobowego.

> a pozatym to te same auta.

Chce wersje osobową napaliłem się na XTRa, myślałem o 110 konnym ale nie ma za bardzo u dilerów od ręki, dlatego właśnie mysle o 90 konnym

Napisano

ciach

IMHO tylko 90 bo tylko on nie ma FAP'a w wersji podstawowej i wszystkich kłopotów z nim związanych,

Dynamiką nie poraża, ale za to odwzięcza się w miarę niskim żużyciem ON,

Delikatnie traktowany nie powinien poza 6l na 100km zużyć w jeździe mieszanej.

Ogólnie daje radę ok.gif

Napisano

> ciach

> IMHO tylko 90 bo tylko on nie ma FAP'a w wersji podstawowej i wszystkich kłopotów z nim związanych,

Nie miał. Od tego roku chyba wszystkie diesle muszą spełniać E4 i nawet wersja 90KM ma FAP. O ile oczywiście mowa o aucie fabrycznie nowym.

> Dynamiką nie poraża, ale za to odwzięcza się w miarę niskim żużyciem ON,

> Delikatnie traktowany nie powinien poza 6l na 100km zużyć w jeździe mieszanej.

> Ogólnie daje radę

To fakt. Auto całkiem przyjemne. Masa wygodnych schowków, dużo miejsca, wygodne fotele (przynajmniej te pierwszego rzędu).

Napisano

> Witam,

> Potrzebuje zakupić do firmy takie autko w dieselu raczej tym 90 konnym, prośba o opinie może ktoś

> użytkuje takie auto.

auto z natury mułowate i paliwożerne gdy chcemy poruszać się dynamicznie (8-9l ON no problem ) Przy jeździe do 2 tyś obr, następny bieg, hamowaniu silnikiem etc. spalanie może zejść poniżej 6l/100 km. Głośna przekładnia kierownicza (która bywa nietrwała, tak jak i łączniki stab. ); słychać przelewanie się płynu w układzie kierowniczym, ogólnie sam samochód jest głośny: szumy powietrza toczenia się opon też dodają db. V max licznikowe w granicach 165 km/h i jest to wynik raczej trudny do osiągnięcia - garaż na kółkach z CX dość sporym. Auto duże i bezpieczne ok.gif

Napisano

do 60 tys łączniki idą spokojnie w gwarancje potem różnie bywa. ale oryginalne łączniki kosztują chyba 110 pln za sztukę.

gorzej jest z górami MP. które strasznie hałasują w niektórych modelach

Napisano

> auto z natury mułowate

Eee tam, auto calkiem ladnie sie zbiera, skrzynia krotka ale na trasie brakuje poweru przy wysprzedzaniu na wiekszej predkosci.

> i paliwożerne gdy chcemy poruszać się dynamicznie (8-9l ON no problem )

> Przy jeździe do 2 tyś obr, następny bieg, hamowaniu silnikiem etc. spalanie może zejść poniżej

> 6l/100 km.

U mnie przy dynamicznej jezdzie Berlingo III 1.6HDi 16V 90, max w miescie to 7L a w trasie 6L. Nigdy nie udalo mi sie zblizyc do 8L. Ale jesli kolega chce kupic nowke auto to bedzie mial inny silnik czyli 1.6HDi 8V 90 (Euro 5).

> Głośna przekładnia kierownicza (która bywa nietrwała, tak jak i łączniki stab. );

> słychać przelewanie się płynu w układzie kierowniczym,

U mnie czasem slychac syczenie, ktore powinno pojawiac sie tylko w skrajnych polozeniach ale jest tez obecne przy dosc niewielkim skrecie kol (mam pompe na pasku co nie zawsze jest typowe dla Berlingo III 1.6HDi 16V 90).

Z lacznikami nie mialem problemow a stuki w przednim zawieszeniu zostaly zlikwidowane na pierwszym przegladzie (wymiane gornych mocowan kolumny McPhersona czyli jak wiadomo standard w auta wyprodukwoanych gdzies do kwietnia 2010).

Napisano

> Eee tam, auto calkiem ladnie sie zbiera, skrzynia krotka ale na trasie brakuje poweru przy

> wysprzedzaniu na wiekszej predkosci.

jak ładnie może się taki kloc zbierać z tak małą mocą hmm.gif

> U mnie przy dynamicznej jezdzie Berlingo III 1.6HDi 16V 90, max w miescie to 7L a w trasie 6L.

> Nigdy nie udalo mi sie zblizyc do 8L. Ale jesli kolega chce kupic nowke auto to bedzie mial

> inny silnik czyli 1.6HDi 8V 90 (Euro 5).

ja jeździłem Multispace z 2010 roku i 8-9 l/100 km to był standard , 5,8 osiągnąłem przy jeździe niemal bez gazu

> U mnie czasem slychac syczenie, ktore powinno pojawiac sie tylko w skrajnych polozeniach ale jest

> tez obecne przy dosc niewielkim skrecie kol (mam pompe na pasku co nie zawsze jest typowe dla

> Berlingo III 1.6HDi 16V 90).

TTTM zlosnik.gif

> Z lacznikami nie mialem problemow a stuki w przednim zawieszeniu zostaly zlikwidowane na pierwszym

> przegladzie (wymiane gornych mocowan kolumny McPhersona czyli jak wiadomo standard w auta

> wyprodukwoanych gdzies do kwietnia 2010).

te podkładki początkowo były bez takiej postrzępionej ku górze gumy i przez to hałasowały. Teraz te talerzyki nie dość że potaniały to jeszcze je zrobili lepsze ok.gif

Napisano

demówka tegorocznego berlingo multispace z 1,6 ma u nas spalanie 7,4 z 10 000 wink.gif według komputera pokładowego. a wiadomo tym autem każdy jeździ jak rajdówką bo trzeba sprawdzić przed zakupem

Napisano

> jak ładnie może się taki kloc zbierać z tak małą mocą

Charakterystyka silnika + odpowiednio dobrane przelozenia skrzyni. Ja nie szukam osiagow auta w okolicach mocy maksymalnej silnika tylo jezdze w zakresie obrotow silnika gdzie ma on najwiekszy moment obrotowy (pamietajac, ze traci on swoja werwe powyzej 3000 obr). Musialem sie troche tego nauczyc tym bardziej, ze wczesniej mialem Citroeny z raczej mocnymi benzyniakami wolnossacymi.

> ja jeździłem Multispace z 2010 roku i 8-9 l/100 km to był standard , 5,8 osiągnąłem przy jeździe

> niemal bez gazu

Ja tez mam Multispace z 2010, jezdze nim od nowosci (odebralem w marcu 2010).

> te podkładki początkowo były bez takiej postrzępionej ku górze gumy i przez to hałasowały. Teraz

> te talerzyki nie dość że potaniały to jeszcze je zrobili lepsze

No wiem dlatego kazalem wymieniac wiedzac, ze mam stare i halasujace. Auto mam z produkcji styczniowej a nowe podkladki wprowadzili seryjnie od kwietnia bodaj, wiec na pierwszym przegladzie problem sie rozwiazal.

Napisano
  • Autor

Bardzo dziękuje za pomoc wszystkim Berlingo już zarezerwowane dzisiaj zostało, jeszcze tylko formalności

Napisano

> Bardzo dziękuje za pomoc wszystkim Berlingo już zarezerwowane dzisiaj zostało, jeszcze tylko

> formalności

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.