Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

auto na gwarancji bez ksiazki serwisowej

Featured Replies

Napisano

Witam.

Auto na gwarancji w trasie i sie zapala serwis. Ksiazka serwisowa zostaje w domu ...czy w ASO puszcza na drzewo czy maja w komputerze info odnosnie tego czy auto jest na gwarancji hmm.gif i smialo jechac do ASO??

Auto salon polska Citroen skromny.gif

Napisano

> Witam.

> Auto na gwarancji w trasie i sie zapala serwis. Ksiazka serwisowa zostaje w domu ...czy w ASO

> puszcza na drzewo czy maja w komputerze info odnosnie tego czy auto jest na gwarancji i

> smialo jechac do ASO??

> Auto salon polska Citroen

Zasadniczo z mojego skromnego doświadczenia wynika, że ASO nie robi problemu jeśli np. będziesz miał nawet 1000 km więcej niż zaleca się w książce, więc wróć z podróży i umów się na przegląd.

Napisano

> Witam.

> Auto na gwarancji w trasie i sie zapala serwis. Ksiazka serwisowa zostaje w domu ...czy w ASO

> puszcza na drzewo czy maja w komputerze info odnosnie tego czy auto jest na gwarancji i

> smialo jechac do ASO??

Gwarancja jest na numer VIN a nie na aktualnego posiadacza książeczki serwisowej.

Napisano
  • Autor

Ale to nie o to chodzi. w aucie swieci sie serwis a jest 500km od domu. Przebieg jest znikomy (chyba 11 tys km) wiec nawet jeszcze 1 przegladu nie mialo. Jutro ma wrocic do domu i z palacym sie czekiem srednio jechac.. wiec pomysl zeby podjechac do najblizszego ASO

Zastanawiam sie teraz czy w Citroenach nadchodzacy przeglad nie jest tak sygnalizowany choc chyba SERVICE to jako check engine crazy.gif

Napisano

> Ale to nie o to chodzi. w aucie swieci sie serwis a jest 500km od domu. Przebieg jest znikomy

> (chyba 11 tys km) wiec nawet jeszcze 1 przegladu nie mialo. Jutro ma wrocic do domu i z

> palacym sie czekiem srednio jechac.. wiec pomysl zeby podjechac do najblizszego ASO

> Zastanawiam sie teraz czy w Citroenach nadchodzacy przeglad nie jest tak sygnalizowany choc chyba

> SERVICE to jako check engine

Serwis to czynności obsługowe zalecane przy określonym przez producenta przebiegu lub co 1 rok. Nie wiem jak Citroen zaleca, ale jeśli nie minął rok od zakupu i nie ma jeszcze nalotu w wysokości zalecanej w książce, to masz awarię i powinieneś jechać do najbliższego ASO. Przegląd okresowy nie powinien zapalać checka tylko jeśli już to ikonkę odpowiednią + informacja na wyświetlaczu komputera pokładowego o zbliżającym się terminie/przebiegu przeglądu.

Napisano

>powinieneś jechać do najbliższego ASO

nie, nie i jeszcze raz nie.

Powinien zadzwonic do assistance i zglosic problem z autem

obsluga poza kolejnoscia

ewentualnie auto zastepcze lub zwrot za podroz

jak pojedzie sam do aso to bedzie traktowany jak gosc z ulicy = czekasz a auto stoi popsute

Napisano

> nie, nie i jeszcze raz nie.

> Powinien zadzwonic do assistance i zglosic problem z autem

> obsluga poza kolejnoscia

> ewentualnie auto zastepcze lub zwrot za podroz

> jak pojedzie sam do aso to bedzie traktowany jak gosc z ulicy = czekasz a auto stoi popsute

Miałem to na końcu języka, nie byłem jednak pewien, czy assistance działa dopiero w momencie unieruchomienia pojazdu. Teoretycznie z tą kontrolką nie powinno się ruszać auta z miejsca, ale można się spierać. Tak czy inaczej operator pewnie zada kilka pytań i powie co robić dalej.

Napisano

Z doświadczenia wiem, że "błęda" skasują, ale będą prosić o dostarczenie książki "przy okazji" (jeśli taka nastąpi zlosnik.gif, jeśli nie to nie).

W oplu/chevrolecie nie robili problemów.

Ale, porada kolego odnośnie assistance jest dobrym rozwiązaniem ok.gif

Napisano

> Miałem to na końcu języka, nie byłem jednak pewien, czy assistance działa dopiero w momencie

> unieruchomienia pojazdu. Teoretycznie z tą kontrolką nie powinno się ruszać auta z miejsca,

> ale można się spierać. Tak czy inaczej operator pewnie zada kilka pytań i powie co robić

> dalej.

Hmm, z check engine jechać to raczej można. W Citroenach jest chyba jeszcze ikona STOP. Jak się zapali to ruszyć już raczej nie wolno.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Miałem to na końcu języka, nie byłem jednak pewien, czy assistance działa dopiero w momencie

> unieruchomienia pojazdu. Teoretycznie z tą kontrolką nie powinno się ruszać auta z miejsca,

> ale można się spierać. Tak czy inaczej operator pewnie zada kilka pytań i powie co robić

> dalej.

zalezy tez od przeprowadzenia rozmowy zarowno z telepapuga jak i z gosciem, ktory przyjedzie na miejsce.

Generalnie telefon do assistance to dupochron i szansa na szybkie zalatwienie sprawy. A jesli sie nie da szybko to chociaz bedzie auto na zastepstwo ok.gif

Napisano
  • Autor

Ok dzwonilem kontrolka pomaranczowa Service mowi o tym ze trzeba sie udac do ASO ale Asistance jest od czerwonych kontrolek grinser006.gif wiec jezeli nie ma objawow spadku mocy itp to nie obsluza

Edyta: tym bardziej ze juz service zniknal jutro podjada do aso i tyle

Napisano

> Ok dzwonilem kontrolka pomaranczowa Service mowi o tym ze trzeba sie udac do ASO ale Asistance jest

> od czerwonych kontrolek

Zbyli Cię. zlosnik.gif Ja tam powiedziałem że się boję jechać i ma przyjechać assistance. I przyjechało. Auto na lawetę i podstawiony zastępczak. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Witam.

> smialo jechac do ASO??

...uściślijmy, CO się tak naprawdę zapaliło, bo "że serwis" to baaaaardzo pojemne pojęcie.

Aby wiedzieć co i jak bierzemy taką tajemniczą książeczkę p.t. INSTRUKCJA OBSŁUGI, otwieramy i studiujemy, aż wynajdziemy to, co dana kontrolka oznacza.

A oznaczać może WIELE.

Np w Reno kontrolka "serv" może oznaczać tak to, że coś się zdupcyło i (lepiej) nie jechać (choć wtedy zazwyczaj zapala się też czerwone STOP), jak i to, że np minął termin przeglądu okresowego.

W takim np starym wolwie żółty napis "SERVICE" oznaczał ni mniej ni więcej jak to, że należy się jak psu buty przegląd.

I teraz pewna istotna kwestia:

We współczsnych samochodach kontrolka inspekcji może być wyzwalana z wielu powodów:

1. - najbardziej oczywisty - PRZEBIEG.

2. - nieco mniej oczywisty - czas od ostatniej inspekcji

3. - zupełnie nieoczywisty - ILOŚĆ MOTOGODZIN PRACY SILNIKA

4. - "bo komputer tak uznał" - dla pojazdów ze zmiennym interwałem międzyprzeglądowym.

W niektórych sprzętach kontrolka z napisem "service" może oznaczać to samo, co check engine, jak również kontrolka poduszek (takie "general failure")

I teraz tak:

Jeżeli kontrolka ta oznacza wezwanie do serwisu na obsługę okresową (co może potwierdzać fakt jej gaśnięcia po dłuższej chwili od uruchomienia silnika - prawidłowo, bo tak zwykle jest), to wzywanie assistance może skończyć się wybuchem wesołości ze strony wzywanych.

Jeżeli kontrolka oznacza jakikolwiek błąd bardziej krytyczny niż "nie zamknięte drzwi kierowcy" - wzywanie assistance MA sens i z tzw ostrożności procesowej ze względów gwarancyjnych WARTO to zrobić.

Co do kwestii "bo z asistansa to poza kolejnością"...

Łelllll, zdarzało mi się czekać 48+ h na diagnostykę (czytaj - zanim palcem ktokolwiek przy tym kiwnął), więc....

Oczywiście w takich przypadkach dużo łatwiej o zastępczaka (i nie jest tak, jak to wieści maruha_, że wraz z lawetą defaultowo przyjeżdża zastępczak). Na jakich zasadach się należy - zaglądamy do warunków ubezpieczenia assistance (nawet niech to będzie producenckie - to i tak jest ubezpieczenie i na takich zasadach działa).

Napisano
  • Autor

> Zbyli Cię. Ja tam powiedziałem że się boję jechać i ma przyjechać assistance. I przyjechało. Auto

> na lawetę i podstawiony zastępczak.

> mar00ha

Moze i tak ale jakos nie ma cisnienia na assistance. Lepsze rozwiazanie to powrot do Gdanska..... a czek z najnowszych informacji juz zniknal z tego co wiem. Podejrzewam ze to jakas pierdola albo bledny odczyt. Wiem ze przed pojawieniem sie bledu auto stalo na duzym pochyleniu zaparkowane. moze jakis czujnik zglupial confused.gif albo jakis FAP sie wypalal ciezko powiedziec na odleglosc grinser006.gif Jutro odwiedza ASO i tyle podepna pod kompa i bedzie wiadomo co i jak

Napisano
  • Autor

Racja waytogo.gif Poczytalem i faktycznie ten SERVICE to nie krytyczne. Auto nie traci na mocy i nawet slaba bateria w pilocie moze to wywolac(zrodlo instrukcja obslugi). Co lepsze auto ma przycisk Check ktory wypisuje problemy na kompie... jednak ojciec - bo on to uzytkuje- jest na bakier z nowosciami ze tak powiem - i ze tak powiem mam nie pelne informacje grinser006.gifgrinser006.gif

Wiem juz ze check zniknal po godzinnym postoju. Jutro uda sie do aso i tyle. Chodzilo mi glownie w tym watku czy bez ksiazki gwarancyjnej w reku zostanie obsluzony w ASO grinser006.gif... a z dyskusji wynika ze tak

Edyta: Tak teraz przegladam ksiazke gwarancyjna. I zastanawia mnie co to jest przeglad Gwarancja pewnosci Citroen (po 1 roku pozniej po 3 itd) nie jest to zwykly przeglad okresowy (co 2 lata badz 20tys km bo na to jest oddzielne miejsce na pieczatke grinser006.gifgrinser006.gif) bo auto jeszcze nie bylo w serwisie (przebieg i data nie lapie sie na okresowke grinser006.gif) wyglada na jakis odatkowy przeglad ...dobrowolny spineyes.gifhmm.gif

PS. Gwarancja pewnosci co za umysl wymyslil ta nazwe grinser006.gif

Napisano

> Chodzilo mi glownie w

> tym watku czy bez ksiazki gwarancyjnej w reku zostanie obsluzony w ASO ... a z dyskusji

> wynika ze tak

Nigdy nie spotkałem się z sytuacją żądania książki serwisowej w przypadku innym, niż jakiś zupełny kwas z przeglądami.

> Edyta: Tak teraz przegladam ksiazke gwarancyjna. I zastanawia mnie co to jest przeglad Gwarancja

> pewnosci Citroen (po 1 roku pozniej po 3 itd) nie jest to zwykly przeglad okresowy (co 2

> lata badz 20tys km bo na to jest oddzielne miejsce na pieczatke ) bo auto jeszcze nie bylo w

> serwisie (przebieg i data nie lapie sie na okresowke ) wyglada na jakis odatkowy przeglad

> ...dobrowolny

> PS. Gwarancja pewnosci co za umysl wymyslil ta nazwe

Pytaj na miejscu - co sobie producent wymyślił to już jego.

Wiesz - sytuacje, gdzie sprzęty zjeżdżające z jednej taśmy i różniące się TYLKO logiem na masce i VIN-em, a jednocześnie mające ZUPEŁNIE inne wymogi serwisowe i gwarancyjne nie są niczym specjalnym...

Tak samo jak to, że samochód x model y specyfikacja z na rynku a może mieć interwał między przeglądowy np 20kkm/12m-cy a na rynku b 30/12.

Mowa o sprzęcie co do śrubeczki identycznym, nie, że "tu jest inny spec".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.