Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

uciekający olej i płyn chłodniczy

Featured Replies

Napisano

hej

w seju 1.1 mam zagwozdkę, zastanawiam się czy uszczelka pod głowicą nie ma już dość i to nie jest powodem że co 200km ginie mi połowa zasobnika wody chłodzącej oraz jak zauważyłem teraz olej wyparował.

Z wydechu nie zauważyłem dymaki ale załączam zdjęcie płynu chłodniczego i nalotu.

dzięki smile.gif

post-9681-14352514289393_thumb.jpg

Napisano

Jak nic Ci nie cieknie pod samochodem to wszystko wskazuje na to, że to UPG.. Olej przy tym często robi się "brązowy", a płyn chłodniczy jest dość "mętny"..

Napisano

> hej

> w seju 1.1 mam zagwozdkę, zastanawiam się czy uszczelka pod głowicą nie ma już dość i to nie jest

> powodem że co 200km ginie mi połowa zasobnika wody chłodzącej oraz jak zauważyłem teraz olej

> wyparował.

> Z wydechu nie zauważyłem dymaki ale załączam zdjęcie płynu chłodniczego i nalotu.

> dzięki

a jak wygląda korek wlewu oleju ??? obstawiam UPG

Napisano
  • Autor

jeśli chodzi o płyn chłodniczy to jest mętny, jakby kto tam rdzy nasypał.

korek wygląda dobrze więc daje fotki do świec i rozrządu smile.gif

http://www.dropbox.com/gallery/5385608/1/silnik?h=2a2458

Jeśli wezmę się za remont silnika to zastanawia mnie co tam jeszcze od razu wymienić przy tych czynnościach, pewnie dam to do mechanika jak będzie dużo ale zastanawiam się aby samemu tego nie zrobić, trochę kasy zaoszczędzę a przy okazji czegoś nauczę smile.gif

Napisano

> jeśli chodzi o płyn chłodniczy to jest mętny, jakby kto tam rdzy nasypał.

> korek wygląda dobrze więc daje fotki do świec i rozrządu

> http://www.dropbox.com/gallery/5385608/1/silnik?h=2a2458

> Jeśli wezmę się za remont silnika to zastanawia mnie co tam jeszcze od razu wymienić przy tych

> czynnościach, pewnie dam to do mechanika jak będzie dużo ale zastanawiam się aby samemu tego

> nie zrobić, trochę kasy zaoszczędzę a przy okazji czegoś nauczę

Kolego, czynności wykonywane przy wymianie uszczelki pod głowica, nie są czynnościami, jakie się wykonuje przy remoncie silnika...:)

Remont, a UPG to dwie różne rzeczy.

Jeśli nie żałujesz kasy to w granicach 700zł zmieścisz się w materiałach, obróbce głowicy i robociźnie. Oczywiście oddając samochód do nie byle jakiego mechanika.

PS

Przy okazji wymieniaj rozrząd.

Napisano
  • Autor

> Kolego, czynności wykonywane przy wymianie uszczelki pod głowica, nie są czynnościami, jakie się

> wykonuje przy remoncie silnika...:)

> Remont, a UPG to dwie różne rzeczy.

> Jeśli nie żałujesz kasy to w granicach 700zł zmieścisz się w materiałach, obróbce głowicy i

> robociźnie. Oczywiście oddając samochód do nie byle jakiego mechanika.

> PS

> Przy okazji wymieniaj rozrząd.

No dobra, zakładamy że wymienię uszczelkę pod głowicą i rozrząd to jest główny cel i jakiś luzy na zaworach zredukują jak będą to ile obstawiasz to by kosztowało tak średnio, bo mechanik też człowiek i musi coś do gara włożyć hehe więc oszczędzać na nim nie będę.?

Jeśli chodzi o części to w intercars widzę że takie ceny części

uszczelka pod głowicą 50zł

uszczelka kapy zaworów 25zł

uszczelka kolektora dolotowego i wylotowego 25zł

rolka + pasek rozrządu 70zł

jakie części jeszcze przy rozrządzie zwykle się wymienia? napinacze, pompa wody?

dzięki, pozdro.

Napisano

Zastanów się co jest przyczyną tego,że uszczelka poszła-przebieg pod 300kkm,zle wyregulowana lpg, pogieta chłodnica,zawieszony termostat,pompa wody nieszczelna/z ukruszonymi łopatkami,wiatrak chłodnicy nie działający.?

Pompe możesz wymienić przy rozrządzie,pozycja rolka to napinacz nie?

Napisano

Tak jak pisałem, ok 700zł z częściami, mechanik za robotę i obróbkę głowicy weźmie ok 400-500zł.

W rozrządzie masz pasek, pompę wody i rolkę napinającą.

Do części dodaj płyn chłodniczy, nowy olej i simmeringi wałka rozrządu.

Intercars wcale nie jest tani dla detalistów, poszukaj części w internecie albo na allegro, za niektóre części zapłacisz o wiele mniej..

Przy okazji właśnie zdiagnozuj co jest przyczyną UPG, u mnie przeciekał po woli płyn przy jednym trójniku, a że było lato to nie zauważyłem, że ogrzewanie nie działa i tak sie przegrzała uszczelka:)

Napisano

> Tak jak pisałem, ok 700zł z częściami, mechanik za robotę i obróbkę głowicy weźmie ok 400-500zł.

> W rozrządzie masz pasek, pompę wody i rolkę napinającą.

> Do części dodaj płyn chłodniczy, nowy olej i simmeringi wałka rozrządu.

> Intercars wcale nie jest tani dla detalistów, poszukaj części w internecie albo na allegro, za

> niektóre części zapłacisz o wiele mniej..

> Przy okazji właśnie zdiagnozuj co jest przyczyną UPG, u mnie przeciekał po woli płyn przy jednym

> trójniku, a że było lato to nie zauważyłem, że ogrzewanie nie działa i tak sie przegrzała

> uszczelka:)

Albo też jest możliwość żę korek od zbiorniczka ciagle puszcza opary wody smile.gif może wymień go i zobacz jak bd to wyglądało smile.gif

a olej to może silnik palić przez pierścienie wink.gif

Napisano

> Albo też jest możliwość żę korek od zbiorniczka ciagle puszcza opary wody może wymień go i zobacz

> jak bd to wyglądało

> a olej to może silnik palić przez pierścienie

Przy UPG, olej wymienia się dlatego, że zazwyczaj płyn chłodniczy się z nim miesza i do niczego się później nie nadaje.

Napisano
  • Autor

> Zastanów się co jest przyczyną tego,że uszczelka poszła-przebieg pod 300kkm,zle wyregulowana lpg,

> pogieta chłodnica,zawieszony termostat,pompa wody nieszczelna/z ukruszonymi łopatkami,wiatrak

> chłodnicy nie działający.?

> Pompe możesz wymienić przy rozrządzie,pozycja rolka to napinacz nie?

Termostat wymieniłem 2 lata temu, cała reszta mi działa, pompy wody sprawdzić nie mam czym smile.gif przejechane mam 80tys samochód ma 11 lat :D

no dobra to już wszystko wiem smile.gif

dziękuje Wam wszystkim smile.gif teraz będę działał smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.