Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti - problem z obrotami

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich - już raz pomogliście mi rozwiązać problem z moim Lacetti. Mam nadzieję, że tym razem również wskażecie kierunek bo mechanicy zanim dojdą do przyczyn to wymienię z 70% części w samochodzie. Zanim napisałem do Was przejrzałem wszystkie wątki. Część z nich niby pokrywa się z moimi objawami ale nie do końca. Przejdę do sedna:

wszystko zaczęło się w pewien środowy poranek. Żona (główny użytkownik samochodu) jak co dzień ruszyła spod domu by po przejechaniu kilkudziesięciu metrów poczuć całkowity spadek mocy (gaz wciśnięty do dechy a samochód poruszał się z 20km/h). Po chwili jakby coś wystrzeliło, samochód dostał kopa ale po przejechaniu 200m silnik zgasł i samochód się zatrzymał. Co ciekawe żona odpaliła samochód ponownie i bez problemu dojechała do pracy. Samchód jeździ do tej pory i w mieście, i na trasie jak gdyby nigdy nic. Co zauważyłem:

1. Obroty: dojeżdżam do skrzyżowania, wciskam hamulec, wciskam sprzęgło i wówczas obroty na moment spadają do ok 200 by zaraz wrócić na 800 (raz zgasł). Wg mnie na gazie bardziej niż na benzynie. i co ciekawe jeśli hamuję z niższej prędkości (np z 30) to wówczas obroty zachowują się normalnie

2. w weekend jechałem na trasie i niby wszystko w porządku ale jak jeździcie to znacie to uczucie, że coś jest jednak nie tak. W moim przypadku mam wrażenie jakby lekko szarpało i jednak moc jakby nie ta- tak samo zachowuje się z klimą i bez klimy

3. Byłem na kompie - miałem stary błąd z immobilizerem i jakiś błąd z sondą (tą przed), po wykasowaniu nie pojawiło się nic. Gość, który podłączał stwierdził, że to nie jakiś permanentny bład tylko jakiś pojedynczy (nie wiedział, że tydzień wczęśniej robiłem światła i elektryk zasugerował, że coś jest nie tak z sondą bo miał błąd na kompie)

To tyle, dodam, że mój lacetti to 1,4, 2005rok, z LPG ma przejechane ponad 150kkm, ja jeżdzę nim od 120kkm (do tamtej pory regularnie szwagier bywał w ASO więc ja kupiłem można powiedzieć nowy samochód) od tamtej pory nie wymieniałem przewodów, świec, sond. Jeśli chodzi o mnie to generalnie jestem laikiem w kwestii samochodów. Jak mechanik nie powie, że trzeba wymienić to ja sam z siebie nie bardzo.

Przy okazji - po wymianie amorków z tyłu mam błąd ABS na desce - jednak kilku już gości poległo na kompie z tym - nie mogą się połączyć - jakieś rady

Pozdrawiam wszystkich i czekam na opinie i porady

Aha - przed tym wszystkim złapałem 3 noce z rzędy 3 myszki

Napisano

> Przy okazji - po wymianie amorków z tyłu mam błąd ABS na desce - jednak kilku już gości poległo na

> kompie z tym - nie mogą się połączyć - jakieś rady

Zmień fachowców crazy.gif

Trzeba się podpiąć kompem i sprawdzić który czujnik powoduje wyrzucanie błędu. Zwykle pomaga wyczyszczenie styków czujnika na piaście. Jak nie to wymiana piasty.

Co do obrotów to nie będę zgadywał.

Może być to kwestia krokowca, szczelności dolotu, kabli zapłonowych, itd.

Napisano

Jeśli szwagier serwisował to napisz może kiedy były wymieniane świece, kable.

Ja bym zaczął od świec i kabli, bo z tego co piszesz to już 30kkm pomykasz bez zmiany kabli i świec, a w gazie trzeba te elementy zmieniać 2x szybciej niż na benzynie.

Na innym forum użytkownicy aveo mieli problem z falującymi obrotami, po zmianie świec na jakieś inne problem znikł.

Napisano

> Jeśli szwagier serwisował to napisz może kiedy były wymieniane świece, kable.

> Ja bym zaczął od świec i kabli, bo z tego co piszesz to już 30kkm pomykasz bez zmiany kabli i

> świec, a w gazie trzeba te elementy zmieniać 2x szybciej niż na benzynie.

Legenda. Ja mam kable od nowości (60kkm). Świece zmieniłem po 30kkm na własne życzenie, bo w ASO powiedzieli, że zmieniają też na LPG wszystko wg. książki (czyli chyba co 45kkm świece).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.