Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebuję pomocy w regulacji, Daewoo Lanos 1.4, Stag-50

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Potrzebuję pomocy w regulacji instalacji II gen. w Lanosie 1.4. Instalacja to Stag-50, Lovato 92 i mikser 34mm. Miałem problem ze zbyt ubogą mieszanką na wysokich obrotach, zrobiłem trochę ładu w sterowniku bo gazownicy straszne bzdury tam powpisywali. Musiałem trochę odkręcić większą śrubę na parowniku. Print screen z programu:

91011.th.jpg

Mam taki problem że na wolnych krokowiec jest nisko - ok. 60, jak zwiększę obroty to jest ubogo i po chwili zaczyna falować, a krokowiec na 3000obr. ma jakieś 130 kroków. Przy schodzeniu z obrotów jest za to przez jakiś czas bogato i dopiero po 2s. zaczyna falować.

Co z tym fantem zrobić? Może jest jakiś błąd w ustawieniach sterownika? Czy problem leży w reduktorze?

Pozdrawiam i z góry dziękuję!

Napisano

Problem leży w reduktorze, źle dobranym mikserze lub lewym powietrzu. Bardzo duża nieliniowość układu mikser-reduktor. Bypass masz zakręcony?

Napisano
  • Autor

Powiem szczerze że bypassu nie ruszałem więc nie wiem. Taką też dostałem sugestię że bypass jest zbyt mocno odkręcony a śruba membran za mało. Tylko jak to teraz dobrze ustawić? Zakręcić bypass i odkręcać śrubę napięcia membran aż będzie miał koło 80-90 kroków na wolnych?

Napisano

No to musisz sprawdzić czy bypass masz zakręcony czy nie. Jak odkręcony to go zakręć. Tylko nie przesadź z siłą dokręcania bo złamiesz igliczkę w zaworze. Złamana igliczka i zawór nie trzyma dając podobne objawy.

Napisano
  • Autor

Nie no mam nadzieję że iglica nie jest złamana. Wkręcić bypass do końca?

Napisano

>źle dobranym mikserze.

Ja w Lanosie 100 KM (1.5) mam mieszalnik fi 31 (po małych modach - oryginalnie było fi 30).

Na moje oko to 34mm dla Lanosa 75 KM jest lekko przesadzone. Do tych silników montowano raczej fi 28.

Napisano
  • Autor

Czyli bez zmiany miksera nie ma sensu się brać za regulację? Już teraz nie pamiętam źródła ale wydaje mi się że czytałem iż 34mm jest odpowiednie do tego silnika. Ale jeśli bardziej doświadczeni stwierdzicie że jest za duży to będę musiał kupić coś mniejszego.

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem i bypass jest odkręcony o pół obrotu. Czyli co, zakręcić go i wtedy wyregulować?

Macie jakieś tabelki orientacyjnie jaka średnica miksera do jakiego auta?

Napisano

> Sprawdziłem i bypass jest odkręcony o pół obrotu. Czyli co, zakręcić go i wtedy wyregulować?

> Macie jakieś tabelki orientacyjnie jaka średnica miksera do jakiego auta?

Tak zakręć bypass i zobacz czy da się to wyregulować. Co do miksera sugestię podsunął Nuki.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i lipa - zakręciłem bypass, odkręciłem o pół obrotu membrany i teraz na wolnych ma ciągle zbyt bogatą mieszankę, mimo że krokowiec schodzi na 50 kroków.

Przy wzrastaniu obrotów ubogo, po chwili zaczyna falować. Przy schodzeniu z obrotów znów bogaato. mad.gif

Co radzicie? Jeśli zmiana miksera to jaki proponujecie?

Napisano
  • Autor

A możliwe że reduktor wymaga regeneracji? Niby jest zmiana kręcąc dużą śrubą. Ale trochę mi to wygląda jakby membrany nie reagowały na otwarcie przepustnicy, a jedynie krokowiec reguluje ilość gazu. Dlatego na niskich obrotach ma 60 kroków a na wysokich 130?

Napisano
  • Autor

Nie mam pojęcia, auto kupiłem już z instalacją niecały rok temu.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Niestety tu spudłowałem - reduktor zregenerowałem ale problem pozostał. W sumie wiele mnie to nie kosztowało, a reduktor był mocno zawalony w środku syfem - także nie żałuje, ale teraz muszę wymyślić coś innego.

Biorę się za wymianę miksera - bo już nic innego nie pozostało - hehe.gif teraz instalację mam sprawdzoną od początku do końca wink.gif .

Jaki mikser kupić? Oczko, coś w przedziale 28-30mm? Doradźcie.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Nie wiem już Panowie, po prostu ręce mi opadają. Zamontowałem mikser 30mm (zamiast 34mm), dodatkowo zmieniłem przewody od reduktora do miksera. Problem pozostał.

Ustawienia dalej są identyczne jak przedtem:

91011.th.jpg

Zachowanie silnika dalej dziwne. Na wolnych obrotach krokowy ma 55-60 kroków, na wysokich ok. 100. Przy wchodzeniu na wysokie obroty ma ubogo dopóki krokowiec nie "otworzy się", przy schodzeniu ma znowu bogato dopóki krokowiec nie zejdzie na te 50-60.

Poza tym ciągle mam problem z mocą przy ruszaniu, od niskich obrotów (podejrzewam że przez to że jest ubogo dopóki krokowiec się nie otworzy), po chwili już ma moc.

Przypomnę że regenerowałem reduktor, ale oprócz trochę lepszej reakcji na pedał gazu problem pozostał.

Co jeszcze mogę zrobić? Może reduktor jest za mocny do tego auta? Po prostu brak mi już pomysłów, wyczerpałem już chyba wszystkie opcje a auto dalej nie jedzie tak jak powinno. Boję się że niedługo wypali mi się przez to upg albo zawory.

Napisano

100 krokow to juz pożądana wartosc. Próbowałeś teraz zmniejszać czułość? Bo wygąda że reduktor mocno rozkręcony.

Napisano
  • Autor

Na razie zakręciłem bypass, żeby na wolnych obrotach nie miał aż tak bogato. Czułości nie zmniejszałem, bo wtedy będzie chyba tylko gorzej - będzie bardziej ubogo przy zwiększaniu obrotów, przynajmniej tak mi się wydaje na logikę...

A może się mylę i wtedy krokowiec będzie wyżej na wolnych więc może będzie lepsza reakcja na gaz..? Hm spróbuję.

Napisano

> Hm spróbuję.

sprawdź

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.