Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatronik problem!!!!

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dziś zauważyłem (pewnie dlatego że zrobiło się zimno) że mimo ustawienia na panelu jednakowych temperatur np 23 stopnie, po stronie pasażera leci zimniejsze powietrze. Różnica jest dość znaczna. Nie ma znaczenia czy jest na auto czy inne ręczne ustawienia. To samo jest gdy włączę funkcje ECO.

Nawiewy pracują dobrze tzn zmieniają położenie (szyba, na wprost , nogi) siła nawiewu jest jednakowa tylko różnica jest w temperaturze.

W czym problem. Gdy było ciepło klima chłodziła równomiernie po obu stronach problem jest przy ogrzewaniu frown.gif

Pacjent A3 klima dwustrefowa.

Napisano

Poziom płynu? sprawdził?

Napisano

Jak z kratek po obu stronach wieje tak samo mocno, to ja bym szukal problemu przy nagrzewnicy

Napisano

a jak na lewym dasz żeby wiało zimniej - np 20 stopni, a na prawym np 22?

Napisano

> Pacjent A3 klima dwustrefowa.

Jeżeli coś jest zepsute, to najprawdopodobniej czujnik temperatury. Ale pewnie wszystko jest OK - w automatycznej klimie nie ustawiasz temperatury powietrza na wylocie, ale temperaturę jaką dana strefa będzie odczuwać. Samochód pewnie uważa że po stronie pasażera siedzi jakaś gorąca laska i chłodzi ją mocniej by uzyskać nastawioną temperaturę.

P.S. W samochodach Hondy automatyczna klima jest połączona z GPS'em i kompasem - samochód wie z której strony i jak bardzo świeci słonce i może proaktywnie chłodzić tą stronę bardziej. Inne firmy radzą sobie z tym montując czujniki nasłonecznienia.

P.P.S. Nowy Lexus GS znowu wykrywa które siedzenia są zajęte i nie dmucha na nie- po to by oszczędzać benzynę.

Napisano

> P.S. W samochodach Hondy automatyczna klima jest połączona z GPS'em i kompasem - samochód wie z

> której strony i jak bardzo świeci słonce i może proaktywnie chłodzić tą stronę bardziej. Inne

> firmy radzą sobie z tym montując czujniki nasłonecznienia.

Wow, to GPS i kompas wie czy przypadkiem słońca nie zasłoniła jakaś chmura? zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie ma bezpośrednie łącze z NASA

> http://www.acura.com/Features.aspx?model...erature_control

Wot technika. smile.gif

A na serio, to słyszałem o tym GPS i kompasie, ale zauważ że tam jest jeszcze:

"- A solar sensor measures the sun's intensity to determine its impact on interior temperature.".

Oczywiście inni producenci radzą sobie bez tego (GPS i kompas) i wtedy da się wykryć tylko ogólne nasłonecznienie w środku. Chociaż już Omega z 2000 roku ma dwustrefowy czujnik który potrafi wykryć czy słońce świeci bardziej z lewej czy z prawej. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jak z kratek po obu stronach wieje tak samo mocno, to ja bym szukal problemu przy nagrzewnicy

właśnie nie wieje tak samo mnie grzeje a żonę nie chce dogrzać biglaugh.gif

Napisano

> Dziś zauważyłem (pewnie dlatego że zrobiło się zimno) że mimo ustawienia na panelu jednakowych

> temperatur np 23 stopnie, po stronie pasażera leci zimniejsze powietrze. Różnica jest dość

> znaczna. Nie ma znaczenia czy jest na auto czy inne ręczne ustawienia. To samo jest gdy włączę

> funkcje ECO.

> Nawiewy pracują dobrze tzn zmieniają położenie (szyba, na wprost , nogi) siła nawiewu jest

> jednakowa tylko różnica jest w temperaturze.

> W czym problem. Gdy było ciepło klima chłodziła równomiernie po obu stronach problem jest przy

> ogrzewaniu

Nie wiem jak jest w A3, ale może być jakiś czujnik temperatury jak pisze Marek. Może też być silnik sterujący klapami. W Omedze jest nawet opcja kalibracji silników klimatyzacji (opisana nawet w instrukcji jakby przewidzieli że może to szwankować hehe.gif). Bez narzędzi diagnostycznych raczej ciężko będzie coś więcej stwierdzić.

Moim zdaniem nagrzewnica i płyn odpada, bo byś miał ogólny problem a nie z jednej strony.

Napisano
  • Autor

> a jak na lewym dasz żeby wiało zimniej - np 20 stopni, a na prawym np 22?

żeby grzało tak samo to na pasażera daję np 27 a kierowce 21 i wtedy leci takie samo ciepło

Napisano
  • Autor

> Jeżeli coś jest zepsute, to najprawdopodobniej czujnik temperatury. Ale pewnie wszystko jest OK - w

> automatycznej klimie nie ustawiasz temperatury powietrza na wylocie, ale temperaturę jaką dana

> strefa będzie odczuwać. Samochód pewnie uważa że po stronie pasażera siedzi jakaś gorąca laska

> i chłodzi ją mocniej by uzyskać nastawioną temperaturę.

> P.S. W samochodach Hondy automatyczna klima jest połączona z GPS'em i kompasem - samochód wie z

> której strony i jak bardzo świeci słonce i może proaktywnie chłodzić tą stronę bardziej. Inne

> firmy radzą sobie z tym montując czujniki nasłonecznienia.

> P.P.S. Nowy Lexus GS znowu wykrywa które siedzenia są zajęte i nie dmucha na nie- po to by

> oszczędzać benzynę.

właśnie też obstawiam że jakiś czujnik albo albo jakaś zasuwka co blokuje zimne powietrze się zawiesiła i dlatego po stronie pasażera zimniej

Napisano

> właśnie też obstawiam że jakiś czujnik albo albo jakaś zasuwka co blokuje zimne powietrze się

> zawiesiła i dlatego po stronie pasażera zimniej

zapytaj w klubie audi jakie przyciski trzeba wcisnąc zeby zrobic test klimatronika. wyświetli ci ewentualne błędy. pewnie ci z ktorej strony padł czujnik temp.

Napisano

> Witam.

> Dziś zauważyłem (pewnie dlatego że zrobiło się zimno) że mimo ustawienia na panelu jednakowych

> temperatur np 23 stopnie, po stronie pasażera leci zimniejsze powietrze. Różnica jest dość

> znaczna. Nie ma znaczenia czy jest na auto czy inne ręczne ustawienia. To samo jest gdy włączę

> funkcje ECO.

> Nawiewy pracują dobrze tzn zmieniają położenie (szyba, na wprost , nogi) siła nawiewu jest

> W czym problem. Gdy było ciepło klima chłodziła równomiernie po obu stronach problem jest przy

> ogrzewaniu

Przeprowadzić autokalibrację kliamtyzacji, zdarza się, że któraś klapa się przytnie na moment i później elektronika głupieje gdzie ta klapa ma pozycje skrajne.

Miałem tak poprzedniej zimy, że w trasie mulher.gif płakała, że jej nogi marzną a mi było gorąco...

Zrobiłem autokalibrację i jest ok, wiem jak to zrobić w Stilo, ale nie mam bladego pojęcia jak w A3.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam.

> funkcje ECO.

> ogrzewaniu

Pytanie podstawowe, masz dwie nagrzewnice oddzielne dla każdej ze stref czy jedną wspólną?

Napisano
  • Autor

> Pytanie podstawowe, masz dwie nagrzewnice oddzielne dla każdej ze stref czy jedną wspólną?

tego to ja naprawdę nie wiem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.