Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

swap e 36 [ luzne dywagacje ]

Featured Replies

Napisano

tak sobie mysle nad swapem do mojej e36 coupe

i mam kilka opcji do wyboru ale jakos nie umiem sie przekonac do zadnej z nich.

dla nie wtajemniczonych mam zdrowe m52b25 170km 240nm

opcja 1

swap na m54b30

-wiekszosc z nich bierze olej

-wysoka cena calego zestawu na swapa

+male spalanie

opcja 2

stroker mojego silnika na 2.8 lub 3.0

na wale ,korbach, tlokach z m52b28 albo m54b30

+ niskie koszty

+ przy okazji mozna poprawic glowice i wydech,paliwo i zrobic program na koniec. mysle ze 250 koni bedzie ale ile nm to nie wiem ???

-nie wiem jak ze spalaniem bedzie ?

opcja 3

swap na V8 4.4

+ ceny silnikow sa dosc niskie bo pelno tego stoi na czesci

+ prawie 300km i duzo nm

-raczej duze spalanie ? ile to moze palic w e36 ?

-boje sie ze ciezki przod popsuje mi prowadzenie samochodu ?

ok to slucham sugesti grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

U siebie mam wlasnie m54b30 i z tego co wiem swapowanie tego to nie taka latwa sprawa - przepustnica elektroniczna + katalizatory - w dodatku zamiana org ukladu ssacego (a z tym przy swapie trzeba sie pogodzic) obniza moc o kilka koni. Podobnie rzecz sie ma z wydechem. Sam silnik faktycznie lubi pociagnac oleju.

O innych sie nie wypowiadam, ale rozwazyłbym poprostu sprzedaz i zakup e46 330ci

Napisano
  • Autor

> U siebie mam wlasnie m54b30 i z tego co wiem swapowanie tego to nie taka latwa sprawa -

> przepustnica elektroniczna + katalizatory - w dodatku zamiana org ukladu ssacego (a z tym przy

> swapie trzeba sie pogodzic) obniza moc o kilka koni. Podobnie rzecz sie ma z wydechem. Sam

> silnik faktycznie lubi pociagnac oleju.

> O innych sie nie wypowiadam, ale rozwazyłbym poprostu sprzedaz i zakup e46 330ci

no wiem wlasnie. uklad dolotowy zostaje ale z wydechem i tak trzeba cos porobic.

mam w aucie wszystko porobione wiec sprzedaz odpada bo nie ma sensu;)

Napisano

> no wiem wlasnie. uklad dolotowy zostaje ale z wydechem i tak trzeba cos porobic.

> mam w aucie wszystko porobione wiec sprzedaz odpada bo nie ma sensu;)

możesz zawsze komuś oddać do swapa a czego nie bierzesz pod uwagę s50b32 ? V8 to nie silnik do jazdy na co dzień o ile Mka jest jaszcze w miarę do okiełznania to V8 jest strasznie narowiste a przy tym bardzo ciężkie

Napisano
  • Autor

> możesz zawsze komuś oddać do swapa a czego nie bierzesz pod uwagę s50b32 ? V8 to nie silnik do

> jazdy na co dzień o ile Mka jest jaszcze w miarę do okiełznania to V8 jest strasznie narowiste

> a przy tym bardzo ciężkie

silniki S odpadaja z gory poniewaz :

bede to na sekwencji pedzic a poniewaz jezde bardzo duzo zalezy mi na tym zeby auto z dolu jechalo

V8 ma fajny dol smile.gif niestety ciezki jest i wlasnie sie boje ze kompletnie zepsuje trakcje w aucie

Napisano

> silniki S odpadaja z gory poniewaz :

> bede to na sekwencji pedzic a poniewaz jezde bardzo duzo zalezy mi na tym zeby auto z dolu jechalo

> V8 ma fajny dol niestety ciezki jest i wlasnie sie boje ze kompletnie zepsuje trakcje w aucie

jak rozumiem aktualnie jeździsz na lpg i masz już sekwencję więc po co znowu zmieniać instalacje pod V8 która wyniesie prawie tyle samo co silnik. Chyba że masz tyle kasy i możesz pozwolić sobie na taką zabawę wink.gif

Napisano
  • Autor

> jak rozumiem aktualnie jeździsz na lpg i masz już sekwencję więc po co znowu zmieniać instalacje

> pod V8 która wyniesie prawie tyle samo co silnik. Chyba że masz tyle kasy i możesz pozwolić

> sobie na taką zabawę

niby tak,wystarcza wtryskiwacze i reduktor. reszta daje rade. mam dobrego magika co mi gaz robi. wiec to nie problem

za najbardziej realne rozwazam opcje 1 i 2

Napisano

> niby tak,wystarcza wtryskiwacze i reduktor. reszta daje rade. mam dobrego magika co mi gaz robi.

> wiec to nie problem

> za najbardziej realne rozwazam opcje 1 i 2

myślę że opcja nr 1 będzie najrozsądniejsza opcja nr 2: wyżyłujesz silnik a na końcu może się okazać że nie da Ci takich efektów jak byś oczekiwał

Napisano

> niby tak,wystarcza wtryskiwacze i reduktor. reszta daje rade. mam dobrego magika co mi gaz robi.

> wiec to nie problem

> za najbardziej realne rozwazam opcje 1 i 2

tylko opcja pierwsza, zaczniesz grzebac w swoim silniku, koszty wyjda astronomiczne, do tego na koniec cos sie wysra, bo np. szlifierz da ciala i bedzie rozpacz, bo ani kasy ani silnika

Napisano

> tak sobie mysle nad swapem do mojej e36 coupe

> i mam kilka opcji do wyboru ale jakos nie umiem sie przekonac do zadnej z nich.

I co wymyślił kolega cos ? a moze m62b35 ?

Napisano

a moze inna opcja i pojsc w turbo albo kompresor z tym silnikiem co masz

Napisano
  • Autor

> I co wymyślił kolega cos ? a moze m62b35 ?

to w ogole bez sensu opcja pali duzo, maly przyrost mocy a kwestia swapa kosztuje tyle samo co b44 gdzie masz zdecydowanie wiecej niutkow i koni.

Napisano
  • Autor

> a moze inna opcja i pojsc w turbo albo kompresor z tym silnikiem co masz

niby fajna sprawa ale poki co to jest auto do jazdy na codzien i robienia duzych przebiegow wiec kwestia doladowaia odpada ze wzgledu na koszty i awaryjnosc

Napisano

> to w ogole bez sensu opcja pali duzo, maly przyrost mocy a kwestia swapa kosztuje tyle samo co b44

> gdzie masz zdecydowanie wiecej niutkow i koni.

Ale masz za to spalanie akceptowalne, mocy i momentu prawie tyle co w m54 (na ktore chciales swapowac), a dzwiek 8 cyl i chyba mniejszy problem ze swapem ? w dodatku bylby to dosc unikalny projekt chyba

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.