Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Minusy odpalania na gazie (awaryjnego)

Featured Replies

Napisano

Hej

przestawiła mi się instalacja lpg tak ża od razu po włączeniu zapłonu przełącza się na gaz, nizależnie od temperatury. Włąsciwie nie ma nic przeciwko temu bo w najgorszym wypadku muszę 2-3 razy odpalać zanim zaskoczy (im zimniej tym dłużej) a za to nie zużywam wcale benzyny. Zastanawiam się jakie są przeciwskazania do pozostawienia tego stanu rzeczy i jeżdzenia na takim ustawieniu przez całą zimę. Przed tym rozregulowaniem miałem inny problem - jak było zimno i nie przełączył się po parunastu sekundach od włączenia to nie przełączał się wcale aż musiałem go zgasić jak już był ciepły i zapalić od nowa i wtedy od razu się przełączał na gas. Jak go odpaliłem awaryjnie na lpg to już tak zostało i teraz od razu się przełącza się na zasilanie lpg. Zmienić to czy może tak zostać? Czym grozi wielokrotne odpalanie na lpg jak jest zimno?pozdrawiam

k

Napisano

>Hmmm jak na mój gust to np. gdy przy ujemnej temperaturze gaz troche przymarznie to w momencie uruchamiania silnika moze dojsc do uszkodzenia membrany, nie od razu ale po jakims czasie

Napisano

mi gazownik mówił o uszkodzeniu parownika

Bo tak odpalałem farovitke bez benzyny przez całą zime.

Napisano

Znaczne skrócenie żywotnosci parownika, zjawisko podobne jak w lodówce, zmienia się stan skupienia gazu, jest pobierane ciepło z zewnątrz (dlatego przepływa przez niego płyn z chłodnicy by go ogrzewać) i efekt ok. - 60 st.C więc łatwo wyobrazić sobie jak pracują gumowe membrany w takich warunkach.

Napisano
  • Autor

> efekt ok. - 60 st.C więc łatwo wyobrazić sobie jak

> pracują gumowe membrany w takich warunkach.

Czyli jeśli membrany i tak mam zamiar niedługo wymianiać to właściwie mogę się nie martwić. Swoją drogą wolę wymienić membrany raz na rok (60 zł+dwie godzinki roboty) niż płacić 50 zł/m-c za benzynę.

k

Napisano

> Czyli jeśli membrany i tak mam zamiar niedługo wymianiać to właściwie

> mogę się nie martwić. Swoją drogą wolę wymienić membrany raz na

> rok (60 zł+dwie godzinki roboty) niż płacić 50 zł/m-c za

> benzynę.

> k

jest jakaś logika w tym :-)

Napisano

> Czyli jeśli membrany i tak mam zamiar niedługo wymianiać to właściwie

> mogę się nie martwić. Swoją drogą wolę wymienić membrany raz na

> rok (60 zł+dwie godzinki roboty) niż płacić 50 zł/m-c za

> benzynę.

jest to jakieś rozwiązanie ,ale poczekaj jeszcze może ktoś poda Ci inny powód dla którego lepiej tak nie robić na codzień.

Jeszcze musisz głębiej przeanalizować te wymiany bo z tego co wiem to często konczy sie to wymianą całego parownika , bo regeneracja nie starcza na długo i nie daje pożądanego efetku.

Poza tym jak samochód nie bedzie widział kropli paliwa to zaczną sie kłopoty z układem benzynowym.

Napisano

> jest to jakieś rozwiązanie ,ale poczekaj jeszcze może ktoś poda Ci

> inny powód dla którego lepiej tak nie robić na codzień.

> Jeszcze musisz głębiej przeanalizować te wymiany bo z tego co wiem to

> często konczy sie to wymianą całego parownika , bo regeneracja

> nie starcza na długo i nie daje pożądanego efetku.

> Poza tym jak samochód nie bedzie widział kropli paliwa to zaczną sie

> kłopoty z układem benzynowym.

W gazetce Elpigazu "Jazda za groszę" czytałem, że nie jest to też zbyt bezpieczne odpalać na zimnym silniku zimą (jakies bum może się stać ?!)- był to artykuł o wyższosci kompa Leonardo nad Voila Plus. ten pierwszy pozwala przełączyć na gaz gdy silnik ma właściwa temp.

Napisano

> Hej

> przestawiła mi się instalacja lpg tak ża od razu po włączeniu zapłonu

> przełącza się na gaz, nizależnie od temperatury. Włąsciwie nie

> ma nic przeciwko temu bo w najgorszym wypadku muszę 2-3 razy

> odpalać zanim zaskoczy (im zimniej tym dłużej) a za to nie

> zużywam wcale benzyny. Zastanawiam się jakie są przeciwskazania

> do pozostawienia tego stanu rzeczy i jeżdzenia na takim

> ustawieniu przez całą zimę. Przed tym rozregulowaniem miałem

> inny problem - jak było zimno i nie przełączył się po parunastu

> sekundach od włączenia to nie przełączał się wcale aż musiałem

> go zgasić jak już był ciepły i zapalić od nowa i wtedy od razu

> się przełączał na gas. Jak go odpaliłem awaryjnie na lpg to już

> tak zostało i teraz od razu się przełącza się na zasilanie lpg.

> Zmienić to czy może tak zostać? Czym grozi wielokrotne odpalanie

> na lpg jak jest zimno?pozdrawiam

> k

gdzieś kiedyś czytałem że gdy odpalasz zimny silnik na gazie to może się to przyczynić do szybszego zużycia silnika. olej jest jeszcze nie rozgrzany i nie smaruje jescze wszystkich elementów silnika a gaz jako że ma wyższą temperaturę spalania powoduje szybsze zużycie elementów jeszcze niesmarowanych (np powierzchni cylindra). w krótkim czasie może to doprowadzić do pojawienia się przedmuchów w cylindrach.

ale dokładnie nie wiem jak to działa. pamiętam tylko że cosik takiego kiedyś wyczytałem wink.gif

Napisano

>Niemówiąc o tym ze gaz w niskiej temperaturze nie jest lotny a wiec wiecej go sie wlewa do garów i przy tym spalanie gazu wzrasta i czy to jest oplacalne to niewiem bo moze wyjsc tyle samo gazu co beznynki + wymiana membran

Napisano

> >Niemówiąc o tym ze gaz w niskiej temperaturze nie jest lotny a wiec

> wiecej go sie wlewa do garów i przy tym spalanie gazu wzrasta i

> czy to jest oplacalne to niewiem bo moze wyjsc tyle samo gazu co

> beznynki + wymiana membran

I tu masz racje waytogo.gif Silnik na starcie musi cos palić. palacz.gif

Lepiej odpalać na benzynie - lepsze to dla silnika i parownika.

Napisano

Nie ma żadnych dla silnika. Jest bezpieczniejsze dla silnika (żywotność) niż odpalanie na benzynie.

Ograniczeniem jest możliwość zamarźnięcia niepodgrzewanego jeszcze parownika co praktycznie powoduje "zalanie" silnika gazem i niemożliwość późniejszego uruchomienia silnika przez dłuższą chwilę.

Napisano

Teoretycznie jest tak jak koledzy piszą, ale w praktyce bywa różnie.

Ja przejechałem polonezem 250.000km na LPG bez remontu silnika - w tym 150.000 na parowniku Landi Renzo (pneumatyk) - był super. Odpalanie oczywiście tylko i wyłącznie na gazie - nigdy nie było problemu - czy to -10 czy -15 stopni.

Jedyne komplikacje jakie miałem z tego powodu w tym aucie to to, że mechaniczna pompka paliwa pracowała zupełnie na sucho co kończyło sie kilkakrotną wymianą jej membran - koszt kilkanaście złotych. Chwaliłem sobie taką eksploatacje - odpalanie i jazda na gazie.

Teraz w Astrze mam dużo nowocześniejszego Landi Renzo SE 81 Magioratto z kompem BingoS i tutaj już nie jest tak różowo. Pomijając już fakt że odpalić na gazie da sie tylko w trybie awaryjnym (trzymanie przez 10 sek. wciśniętego przycisku) to i tak na gazie zimne auto nie chce zbyt sprawnie odpalać.

Napisano

Nie ma żadnych dla silnika

jako niezbity argument na potwierdzenie wytocze, ze wozki widlowe, ktore tez maja silniki spalinowe pracuja tylko na LPG czy to lato czy to zima. pozatym jesli uklad chlodzenia jest sprawny, to nie zamarznie parownik ktory napelniony jest plynem zamarzajacym przy -35 st do tego ciagle poruszanym w malym obiegu pompa chlodzenia. dla mnie jest to malo prawdopodobne. pozatym sam jezdze juz prawie 4 lata tylko na LPG daewoo nubira, 400kkm przebiegu na samym LPG i wcale nie zauwazylem zadnych komplikacji z tego powodu. membrany zmienilem ostatnio z ponad rok temu i w najblizszym czasie nie zamierzam zmienic.

pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> >Niemówiąc o tym ze gaz w niskiej temperaturze nie jest lotny a wiec

> wiecej go sie wlewa do garów i przy tym spalanie gazu wzrasta i

> czy to jest oplacalne to niewiem bo moze wyjsc tyle samo gazu co

> beznynki + wymiana membran

Po pierwsze to temperatura skraplania zimowej mieszanki propan-butanu jest ok. -30*C i jest dużo nizsza niż benzyny. :-)

Tak więc benzyna skrapla się na zimnych ściankach kolektora dolotowego i tym samym więcej samochód pali na nierozgrzanym silniku, poza tym niespalone paliwo miesza sie z olejem, czego nie ma w przypadku gazu.

Po drugie lepiej miesza się gaz z gazem niż gaz (powietrze) z rozpyloną benzyną (cieczą) w niskich temperaturach.

Z obserwacji moich wynika, że zaraz po uruchomieniu na gazie mieszanka jest bogata (sztywne membrany inna charakterystyka reduktora). Po paru kilometrach wszytsko wraca do normy. Z drugiej strony silnik odpalany na benzynie szybciej się nagrzewa (wbrew temu co inni piszą, że temperatura silnika na gazie jest wyższa, może i tak, ale jak mieszanka jest stale uboga).

Ja odpalam teraz na benzynie, bo nie jest teraz droga, ale całe lato i jesień odpalałem na gazie. :-)

Napisano

a ze tak spytam! jak poznac ze membrama jest wyciuchrana albo parownik uszkodzony ?? niewiem.gif

Napisano

> Hej

> przestawiła mi się instalacja lpg tak ża od razu po włączeniu zapłonu

> przełącza się na gaz, nizależnie od temperatury. Włąsciwie nie

> ma nic przeciwko temu bo w najgorszym wypadku muszę 2-3 razy

> odpalać zanim zaskoczy (im zimniej tym dłużej) a za to nie

> zużywam wcale benzyny. Zastanawiam się jakie są przeciwskazania

> do pozostawienia tego stanu rzeczy i jeżdzenia na takim

> ustawieniu przez całą zimę. Przed tym rozregulowaniem miałem

> inny problem - jak było zimno i nie przełączył się po parunastu

> sekundach od włączenia to nie przełączał się wcale aż musiałem

> go zgasić jak już był ciepły i zapalić od nowa i wtedy od razu

> się przełączał na gas. Jak go odpaliłem awaryjnie na lpg to już

> tak zostało i teraz od razu się przełącza się na zasilanie lpg.

> Zmienić to czy może tak zostać? Czym grozi wielokrotne odpalanie

> na lpg jak jest zimno?pozdrawiam

> k

Przy instalacji wtrysku sekwencyjnego (BRC Sequent) awaryjne odpalanie na benzynie, latem nie powoduje większych szkód.

Zimą natomiast przy temperaturze << 0C zimny silnik pracuje bardzo nierówno i nie reaguje na pedał przyśpieszenia.

Tak więc lepiej jest odpalać na benzynie i po ok 1 min przełączyć na LPG.

Napisano

> pozatym sam jezdze juz prawie 4 lata tylko na LPG daewoo nubira,

> 400kkm przebiegu na samym LPG i wcale nie zauwazylem zadnych

> komplikacji z tego powodu.

Ile ta nubira ma łącznego przebiegu? Czy padł nowy rekord?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.