Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana termostatu w 1.6 8V

Featured Replies

Napisano

Witam,

przeczytałem wszystko co dostępne na ten temat i nie wiem dwóch rzeczy:

1. żeby nie zdejmować paska rozrządu - a tylko odsunąć całe koło wraz z paskiem to trzeba to koło najpierw odkręcić - no i tu się pojawia moje pytanie.

Otóż jak będę próbował je odkręcić to jak zablokować silnik/wałek rozrządu aby się nie obracał?

2. czy to prawda, że przed zalaniem go płynem (po wymianie oczywiście) to muszę odkręcić czujnik temperatury i lać tak długo aż przez jego otwór nie poleci płyn? Tak napisał p. Etzold.

I jeszcze napisał, że silinki 1.8 i powyżej odpowietrzają się "same" ale nie napisał nic jak prawidłowo odpowietrzyć 1.6.

P.S. jeżeli z tym czujnikiem to prawda to gdzie się on znajduje w silniku C16SE?

Napisano

> a tu zagladałeś klik

> a dokładniej

> 1

> 2

> 3

Kolega o 8V pyta, a Ty mu o "szesnastkach" prawisz zlosnik.gif

Napisano

> Kolega o 8V pyta, a Ty mu o "szesnastkach" prawisz

Ja swój 1.6 8V odpowietrzyłem odkręcając czujnik na zegary 270751858-jezyk.gif jest po lewej na kolektorze ssącym (chyba xD) Mogę dzisiaj zrobić mu fotkę :D odkręiłem i wlewałem płyn w momencie jak płyn zaczął się wylewać zakręciłem czujnik i dolałem płynu do zgrzewu. Co do wymiany termostatu to wymiana go bez zdejmowania paska i kół to rzeźbienie w gó...e. Lepiej zdjąć, mieć dobre dojście przy okazji wymienić pasek sprawdzić napinacz etc 270751858-jezyk.gif To tak moim zdaniem. Ustawienie rozrządu w tym silniku to jak to się mówi: bułka z masłem... Ustawiasz tylko i wyłącznie 2 koła czyli mała szansa na pomyłkę w 16V jest trochę ciężej...

Napisano

> Ja swój 1.6 8V odpowietrzyłem odkręcając czujnik na zegary jest po lewej na kolektorze ssącym

> (chyba xD) Mogę dzisiaj zrobić mu fotkę :D odkręiłem i wlewałem płyn w momencie jak płyn

> zaczął się wylewać zakręciłem czujnik i dolałem płynu do zgrzewu.

Ja nawet tak nie robię - zalewam zbiornik do znacznika, jadę na małą przejażdżkę, dolewam znów do znacznika i gra ok.gif

Co do wymiany termostatu to

> wymiana go bez zdejmowania paska i kół to rzeźbienie w gó...e. Lepiej zdjąć, mieć dobre

> dojście przy okazji wymienić pasek sprawdzić napinacz etc To tak moim zdaniem.

Można tak, można tak, faktycznie na zdjętym rozrządzie dojście jest świetne ok.gif

Ustawienie

> rozrządu w tym silniku to jak to się mówi: bułka z masłem... Ustawiasz tylko i wyłącznie 2

> koła czyli mała szansa na pomyłkę w 16V jest trochę ciężej...

16 nie dłubałem więc nie powiem..

Napisano
  • Autor

Termostat już wymieniony sposobem na "odchylenie" koła wałka rozrządu - poszło pięknie.

No ale gdzie nie zajrze to masakra bo teraz się okazało (a właściwie przed rozpoczęciem prac) że napinacz paska rozrządu zrobił 30.GIF i pasek jest luźny - mocno luźny. Aczkowlwiek samochód jeździ, na koniec miesiąca wymienię (po wypłacie) ale mam jedno pytanko czy po wymianie samego napinacza pasek "sam" się naciągnie? Bo nie chciałbym ruszać pompy.

Tak wiem oszczędność - jako, iż auto po wymianie rozrządu przejechało zaledwie 25kkm to ani paska ani pompy nie chcę wymieniać - tylko i wyłącznie to co padło czyli napinacz.

Bardzo proszę o jakieś info (manual miele widziany) o tym napinaczu.

Napisano

zmien napinacz na sprawny . jezeli po wymianie stwierdzisz ze pasek jest luzny to nowa uszczelka pompy i naciagniesz . to tylko 3 sruby . do odkrecenia . pytanie zas czy pasek jest ok jezeli napinacz raptem padl -mogl oberwac od napinacza . . 2 wersja zmien pasek na nowy i dopiero wtedy naciagniesz pompa o ile bedzie taka potrzeba . jeden z kol (chyba Tosch )przestrzegal przed wymiana termostatu metoda na odsuwanie kola . dobrze ze to sprawdziles .

Napisano

Pozostaje mi się zgodzić z kol. marpas, dużo nie stracisz na pasek, a w razie czego koszty napraw mogą być wyższe...

Napisano

> napinacz paska rozrządu zrobił i pasek jest luźny

Nie wiadomo kto wcześniej zmieniał rozrząd. Może był źle napięty pasek (tzn napinacz nie był ustawiony na odpowiednie wychylenie poprzez obroty pompy wody) i jak się nieco rozciągnął zrobił się za luźny? Napinacz może być OK, a to pompę należy nieco ruszyć - to nic takiego, wystarczy oring i jakiś silikon (najlepiej bananaevil.gifwink.gif) lub inne szczeliwo.

Napisano
  • Autor

> Nie wiadomo kto wcześniej zmieniał rozrząd. Może był źle napięty pasek (tzn napinacz nie był

> ustawiony na odpowiednie wychylenie poprzez obroty pompy wody) i jak się nieco rozciągnął

> zrobił się za luźny? Napinacz może być OK, a to pompę należy nieco ruszyć - to nic takiego,

> wystarczy oring i jakiś silikon (najlepiej ) lub inne szczeliwo.

A to jak wkońcu działa (albo po co jest) ten "automatyczny" napinacz skoro trzeba naciągać pasek pompą wody?

A jeżeli będzie to nieodzowne to czy ktoś może podać mi jakieś dane tego oringu pod pompę, średnicę bądź nr katalogowy wg jakiegoś producenta do silnika C16SE.

Napisano

> A to jak wkońcu działa (albo po co jest) ten "automatyczny" napinacz skoro trzeba naciągać pasek

> pompą wody? (...) do silnika C16SE.

Widzisz, zagalopowałem się. Nie jestem pewien czy w C16SE jest identycznie jak w moim X16SZR, gdzie pompa jest na mimośrodzie. U mnie zakładasz pasek, napinacz itp. i luzujesz lekko pompę, następnie obracasz pompą aż wskaźnik na napinaczu ustawi się w odpowiednim miejscu i wtedy przykręcasz pompę na stałe. Od tej pory napinacz wyrównuje rozciąganie się paska w czasie normalnej eksploatacji.

Oring dobierają bez problemu w sklepie, pasuje np taki od Daewoo.

Jedna uwaga - jeśli choć trochę ruszysz pompę to musisz ją wyciągnąć, oczyścić i nałożyć nowy oring i silikon. Od tej chwili masz kilka minut aby napiąć pasek zanim silikon nie wyschnie. W przeciwnym razie będzie się lało no.gif

Napisano

napinacz przy montazmusi byc ustawiony na znak . dlatego wstepny naciag jest wykonywany pompa . potem w okreslonym zakresie napinacz utrzymuje staly naciag paska .

w kwesti oringu to jak powiesz ze chcesz uszczelke pompy do c16 to ci dadza .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.