Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

koło pasowe astra f 1.7 td isuzu

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich. Czeka mnie wymiana koła pasowego w mojej astrze f 1.7 td isuzu 95r.Czy ktoś może próbował dorabiać zwykłe koło pasowe i co będzie się działo jak dorobię wytoczone takie koło i założę?

Napisano

Witam.

Zwykłe koło? A to co masz teraz jest z gumowym tłumikiem, czy monolityczne?

Napisano
  • Autor

Oryginalne koło pasowe jest z tłumikiem drgań,chodzi o to. że jeśli w zakładzie ślusarskim wytoczą mi takie same koło, to co się będzie działo po założeniu? Jak będzie pracował silnik, czy będzie dostawał wibracji?

Napisano

Silnikowi to nie zaszkodzi. Tłumik chroni przed drganiami napędzany paskiem osprzęt. Ale nie ma tragedii, bo sam pasek też zmniejsza te drgania.

Napisano
  • Autor

A co będzie z łożyskami alternatora i pompy wodnej bo chyba jedno i drugie napędza ten sam pasek?

Napisano

> Witam wszystkich. Czeka mnie wymiana koła pasowego w mojej astrze f 1.7 td isuzu 95r.Czy ktoś może

> próbował dorabiać zwykłe koło pasowe i co będzie się działo jak dorobię wytoczone takie koło i

> założę?

koło pasowe na wale ma 2 albo - w aktualnej wersji - 3 bieżnie mimo że najczęściej wykorzystuje się 2 (auta bez klimy). Zrobić takie koło tak precyzyjnie aby nie biło to sztuka.

Wg mnie po to dali gumę żeby wybierała drgania których pasek wybrać nie jest w stanie. Nie ma gwarancji że tak wytoczone koło będzie idealnie wyważone.

Znam wiele przykładów kupowania używanych kół - efekt krótkotrwały zazwyczaj.

Dokładnie to samo boli X/Y20/22/DTL/H/R -> koło jest z gumą, ta się wyrywa. Zakładasz zamienniki który ma nie gumę tylko "gumkę" w postaci niemalże oringa. Odpalasz - działa, po tygodniu zaczyna Ciebie wnerwiać systematycznie powtarzające się drgania kasty i buczenie w okolicach silnika, normalnie jak pralka, co ileś tam obrotów. Pasek nowy, koło nowe - o co kaman? Wtedy zakładasz porządne - nawet nie oryginalne, ale firmowe - problem znika, odzyskujesz spokój.

Wiem że drogie. Ale tanio to też często drogo. Finalnie.

Koło do Isuzu w GM to absurdalne pieniądze, prawie 1300PLN.

Zamiennik który działa dobrze poniżej połowy tego.

Ile kosztuje wytoczenie koła z minimum 2 bieżniami?

Napisano

> Silnikowi to nie zaszkodzi. Tłumik chroni przed drganiami napędzany paskiem osprzęt. Ale nie ma

> tragedii, bo sam pasek też zmniejsza te drgania.

w VAGach zdarzalo sie ze walek alternatora potrafil sie urwac. To po zatarciu sprzegla, ktore bylo wmontowane w alternator wlasnie do tlumienia szarpniec na wolnych obrotach. To w silnikach na pompowtryskach.

W zwyklym dizlu z komora wirowa az takich cudow nie powinno byc. Pasek szybciej sie zuzyje i tyle.

Napisano

> w VAGach...

off topic - przepraszam, nie mogłem się powstrzymać: cześć szlachcic smile.gif

już znikam grinser006.gif

Napisano

> A co będzie z łożyskami alternatora i pompy wodnej bo chyba jedno i drugie napędza ten sam pasek?

Łożyskom nic się nie stanie. Tak jak napisał kol. szlachcic, drgania skrętne mogą dać się we znaki napędzanym wałkom.

Napisano

> off topic - przepraszam, nie mogłem się powstrzymać: cześć szlachcic

Czesc Krisb! Stara gwardia.

Zastanawiam sie nad tym co Krisb nasmarowal. Jak by bylo tak, ze dorobienie tego kola mialo by kosztowac troche grosza a ja bym nie mial racji i paskiem jednak zacznie szarpac... Do rozważania dla zakłądającego wątek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.