Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spawanie TIG

Featured Replies

Napisano

Witam

Warsztat w którym pracuję wyposażył się niedawno w TIGa w celu spawania felg Alu.

Mam parę starych felg i robię sobie pierwsze próby czasem lepiej czasem gorzej.

W związku z tym

Czy miałby ktoś w formie elektronicznej jakiś obszerny poradnik spawania tą metodą.

Googlowałem ale nic konkretnego

Napisano

> Witam

> Warsztat w którym pracuję wyposażył się niedawno w TIGa w celu spawania felg Alu.

> Mam parę starych felg i robię sobie pierwsze próby czasem lepiej czasem gorzej.

> W związku z tym

> Czy miałby ktoś w formie elektronicznej jakiś obszerny poradnik spawania tą metodą.

> Googlowałem ale nic konkretnego

Poszukaj filmu "TIG Welding Basics" (jak i gdzie to Twoja sprawa). Nie to, żebym się nauczył z niego spawać czy coś, ale jest bardzo interesujący ok.gif Znajmość języka obcego do tego filmu niestety niezbędna.

Napisano
  • Autor

> Poszukaj filmu "TIG Welding Basics" (jak i gdzie to Twoja sprawa). Nie to, żebym się nauczył z

> niego spawać czy coś, ale jest bardzo interesujący Znajmość języka obcego do tego filmu

> niestety niezbędna.

Film znalazłem.

Spawarkę uruchomiłem i pospawałem nawet jakiś kawałek aluminium.

Spawam amatorsko elektrodą i automatem jako takie pojęcie mam.

Chodzi mi o wiadomości takie jak ustawić spawarkę,do czego są poszczególne w niej opcje.

Nie wiem do czego są np

-2/4 takt

-częstotliwość pulsu

-po co jest i co zmienia przy spawaniu np.częstotliwość ac,częstotliwość pulsu,stosunek prądów w pulsie,balans AC

Np po dosłownie chwili spawania z końca elektrody zrobiła się kulka,raczej tak nie powinno się robić.itd.

Był u mnie nawet gość co spawa felgi aluminiowe(ma dokładnie ten sam model spawarki) ale widziałem że udało mu się ustawić spawarkę tak aby kleić te felgi i nic więcej.

Jak się zacząłem pytać po co po co tamto,to powiedział tylko że tego nie trzeba ruszać i koniec.

A widziałem że sam nie wie.

Napisano

czyli gosc ma tyle pojecia co ty, skor nie potrafi Ci wytlumaczyc nic. zapisz sie na jakis kurs i tyle, bo kombinujac samemu to tylko glupich nawykow i przyzwyczajen nabedziesz

Napisano

> Film znalazłem.

> Spawarkę uruchomiłem i pospawałem nawet jakiś kawałek aluminium.

> Spawam amatorsko elektrodą i automatem jako takie pojęcie mam.

> Chodzi mi o wiadomości takie jak ustawić spawarkę,do czego są poszczególne w niej opcje.

> Nie wiem do czego są np

> -2/4 takt

> -częstotliwość pulsu

> -po co jest i co zmienia przy spawaniu np.częstotliwość ac,częstotliwość pulsu,stosunek prądów w

> pulsie,balans AC

> Np po dosłownie chwili spawania z końca elektrody zrobiła się kulka,raczej tak nie powinno się

> robić.itd.

> Był u mnie nawet gość co spawa felgi aluminiowe(ma dokładnie ten sam model spawarki) ale widziałem

> że udało mu się ustawić spawarkę tak aby kleić te felgi i nic więcej.

> Jak się zacząłem pytać po co po co tamto,to powiedział tylko że tego nie trzeba ruszać i koniec.

> A widziałem że sam nie wie.

Zrobiło Ci kulke bo masz za niski balans AC. Ustaw na maksimum i bedzie tak jak ma być. Na niższym balansie spawa sie stopy aluminium z cynkiem, cynkale i inne tego typu cho**rstwo, bo na wysokim tylko gotuje i robi strupy. Masz elektrody do aluminium?

Napisano
  • Autor

> Zrobiło Ci kulke bo masz za niski balans AC. Ustaw na maksimum i bedzie tak jak ma być. Na niższym

> balansie spawa sie stopy aluminium z cynkiem, cynkale i inne tego typu cho**rstwo, bo na

> wysokim tylko gotuje i robi strupy. Masz elektrody do aluminium?

Elektroda na razie tylko ta co była w zestawie bodajże wolframowa.

No i pręty do aluminium

Zrobię test z tym balansem.Ale dopiero w piątek bo trochę roboty się nawaliło.

Dzięki

Jak by co chętnie przyjmę wszelki mądre rady.

Napisano

> Witam

> Warsztat w którym pracuję wyposażył się niedawno w TIGa w celu spawania felg Alu.

> Mam parę starych felg i robię sobie pierwsze próby czasem lepiej czasem gorzej.

> W związku z tym

> Czy miałby ktoś w formie elektronicznej jakiś obszerny poradnik spawania tą metodą.

> Googlowałem ale nic konkretnego

icon_eek.gif

Ale chyba chcesz tylko ranty napawać ?

Bo nie powiesz mi że masz szefa idiotę który poleci pospawać ramię czy obręcz gościowi który w temacie jest zielony jak ogórek.

Nie bierz tego do siebie bo chwała Ci za chęci nauki ja tylko nie rozumiem Twojego szefa.

Na priv masz moje namiary chętnie Ci pomogę wink.gif

Napisano

> Elektroda na razie tylko ta co była w zestawie bodajże wolframowa.

Wolframowa tylko do czego:

do alu jest zielona

czerwona nierdzewka

szara i zlota niby uniwersalna ale szara spawam tylko zwykla stal

Do tego dochodza oczywiscie rozne ich grubosci wiec jedna to zabardzo niepodzialasz jesli nie masz sie przy kims umiejcacym poduczyc to samemu bedzie ciezko na youtubie jest sporo filmikow

> No i pręty do aluminium

> Zrobię test z tym balansem.Ale dopiero w piątek bo trochę roboty się nawaliło.

> Dzięki

> Jak by co chętnie przyjmę wszelki mądre rady.

Napisano
  • Autor

> Wolframowa tylko do czego:

> do alu jest zielona

> czerwona nierdzewka

> szara i zlota niby uniwersalna ale szara spawam tylko zwykla stal

> Do tego dochodza oczywiscie rozne ich grubosci wiec jedna to zabardzo niepodzialasz jesli nie masz

> sie przy kims umiejcacym poduczyc to samemu bedzie ciezko na youtubie jest sporo filmikow

> > Jak by co chętnie przyjmę wszelki mądre rady.

Szara ale już wydałem rozkazy i mają zakupić 2.4 zieloną

Za poradą CUMELa

Napisano

> Szara ale już wydałem rozkazy i mają zakupić 2.4 zieloną

> Za poradą CUMELa

To jeszcze się dowiedz jak ostrzyć elektrody.

Napisano

> To jeszcze się dowiedz jak ostrzyć elektrody.

Do aluminium ? Możesz coś więcej na ten temat chętnie się dokształcę w tym temacie.

Napisano
  • Autor

> To jeszcze się dowiedz jak ostrzyć elektrody.

Trzeba było od razu napisać JAK.

A nie udawać kozaka. 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Do aluminium ? Możesz coś więcej na ten temat chętnie się dokształcę w tym temacie.

do aluminium se mozna zaostrzyć jak kto chce ale i tak mu sie zaraz ładnie zaokrągli zlosnik.gif

Napisano

> do aluminium se mozna zaostrzyć jak kto chce ale i tak mu sie zaraz ładnie zaokrągli

To mnie nie zadowala poczekam na profesjonalną odpowiedz z podanymi średnicami i kątami ostrzenia elektrod wolframowych przy spawaniu aluminium zlosnik.gif

Napisano

> Trzeba było od razu napisać JAK.

> A nie udawać kozaka.

Ja nie udaje kozaka, napisałem żeby się dowiedział....... ja nie wiem smirk.gif

Do kwasowki wiem jak ostrzyć ale ale nie stawiałem tig więc nie wiem.

Napisano

> Ja nie udaje kozaka, napisałem żeby się dowiedział....... ja nie wiem

> Do kwasowki wiem jak ostrzyć ale ale nie stawiałem tig więc nie wie

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Mark Twain

Ten cytat tu idealnie pasuje. Skoro nie masz bladego pojęcia o tigu to po co się udzielasz w wątku.

Elektrod do aluminium się nie ostrzy. Na końcówce elektrody sama tworzy się kuleczka i to jest normalne, zabarwienie kulki od srebrnego do jasnofioletowego wskazuje na poprawne dobranie parametrów spawania.

Napisano

> Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie

> wątpliwości.

> Mark Twain

> Ten cytat tu idealnie pasuje. Skoro nie masz bladego pojęcia o tigu to po co się udzielasz w wątku.

Pojęcie o tigu mam i kwasówkę sam spawam od dłuższej chwili... Wiem ze do kwasówki trzeba ostrzyć i jest to bardzo ważne.... Napisałem do gościa żeby się dowiedział......

> Elektrod do aluminium się nie ostrzy. Na końcówce elektrody sama tworzy się kuleczka i to jest

> normalne, zabarwienie kulki od srebrnego do jasnofioletowego wskazuje na poprawne dobranie

> parametrów spawania.

Dobrze wiedzieć.........

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.