Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik spalania stukowego - mpi

Featured Replies

Napisano

Panowie ostatnio demontujac 1,1 mpi z seja zauwazylem ze ma on czujnik stuku pod kolektorem ssacym, przykrecony do bloku i nasunelo mi sie pytanie:

Czy da sie go jakos podlaczyc zeby pokazywal kiedy stuka? np za pomoca kontrolki?

Trzeba jakis uklad do tego?

Napisano

To chyba swego rodzaju mikrofon jest, więc pewnie jakiś wzmacniacz z filtrem wąskopasmowym przenoszącym częstotliwość stuków, a dalej to już jak kto chce, może być dioda może być inne cudo.

Napisano

to jest czujnik piezoelektryczny. w skutek drgań pojawia się na nim napięcie (właściwie to w skutek deformacji kryształu znajdującego się w nim) zmierzyć to napięcie nie było by chyba tak trudno ale nie wiem jak wygląda odróżnianie normalnych drgań od tych powstających w skutek spalania stukowego.

Ile nóżek ma ten czujnik?

Napisano

> Panowie ostatnio demontujac 1,1 mpi z seja zauwazylem ze ma on czujnik stuku pod kolektorem ssacym,

> przykrecony do bloku i nasunelo mi sie pytanie:

> Czy da sie go jakos podlaczyc zeby pokazywal kiedy stuka? np za pomoca kontrolki?

> Trzeba jakis uklad do tego?

No właśnie tu jest zagadka. Bo ja sobie taki zamontowałem i podłączyłem kablem ekranowanym do modułu Zeitronixa. Wykmniłem, że powinien przy stuku pokazać jakieś śladowe napięcia w logach, ale nic, totalne zero, a wiem, że stuk był. Więc Mortiz pewnie ma rację, prawdopodobnie w ori. kompie od MPI jest jakiś wzmacniacz, tak samo jak dla sygnału z lambdy.

Napisano

właśnie na elektrodzie doczytałem że jest on podłączony do "wysokoomowego wzmacniacza napięcia zmiennego" czyli kolega moritz86 miał rację. Tak jak już wcześniej mówiłem. Sam pomiar sygnałów z czujnika raczej nie był by wielkim problemem. Problemem jest raczej wyselekcjonowanie sygnałów które odpowiadają za spalanie stukowe

Napisano

> właśnie na elektrodzie doczytałem że jest on podłączony do "wysokoomowego wzmacniacza napięcia

> zmiennego" czyli kolega moritz86 miał rację. Tak jak już wcześniej mówiłem. Sam pomiar

> sygnałów z czujnika raczej nie był by wielkim problemem. Problemem jest raczej

> wyselekcjonowanie sygnałów które odpowiadają za spalanie stukowe

E, tutaj to chyba czujnik jest skonstruowany tak, żeby dawać sygnał tylko przy jakiejś tam częstotliwości rezonansu w wąskim zakresie. Takie coś kiedyś wyczytałem gdzieś.

Napisano

hmm to nie było by źle smile.gif

znalazłem coś takiego. z wykresów wynika że podczas spalania stukowego sygnał z czujnika znacznie przybiera na amplitudzie. Wystarczyło by dać coś co to wykrywa i urządzenie gotowe smile.gif

http://www.diaaut.home.pl/r12721c2.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.