Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmnieszyć opory mostu

Featured Replies

Napisano

Czym i czy jest sens ? Ktoś przerabiał ?

Jadąc hr-v bez (pseudo) dodatkowego napędu - wolno spada prędkość po wrzuceniu na luz, z... spada zdecydowanie szybciej.

Napisano

> Czym i czy jest sens ? Ktoś przerabiał ?

Podłożyć pod niego kółka.

7ntnr.png

Napisano

> Czym i czy jest sens ? Ktoś przerabiał ?

Naprawde nie wiem co masz na mysli.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

A walne se do przekładni głównej i mostu Liqui Moly GETRIEBEÖL ADDITIV 1040 - zobaczymy czy da się odczuć porządany efekt działania. Dam znać.

Napisano

> A walne se do przekładni głównej i mostu Liqui Moly GETRIEBEÖL ADDITIV 1040 - zobaczymy czy da się

> odczuć porządany efekt działania. Dam znać.

Wlej to co przewiduje producent przekladni i nie ma sensu kombinowac

Napisano
  • Autor

Jest Honda DPS-F świeży.

Najgorsza jest przesiadka z 2WD - wtedy odczuwam opory toczenia najbardziej - stąd chęć zalania LM - mam do tej marki zaufanie.

Napisano

> Jest Honda DPS-F świeży.

> Najgorsza jest przesiadka z 2WD - wtedy odczuwam opory toczenia najbardziej - stąd chęć zalania LM

> - mam do tej marki zaufanie.

Odczuwasz opory toczenia??? icon_eek.gif

Ludzie to sobie potrafia wyszukac problemy hehe.gif

Napisano

> Jest Honda DPS-F świeży.

> Najgorsza jest przesiadka z 2WD - wtedy odczuwam opory toczenia najbardziej - stąd chęć zalania LM

> - mam do tej marki zaufanie.

nie kombinuj Panie. Każda przekładnia ma pewno maksymalną sprawność. stawiam że w przypadku takiego haldexa będzie to jakie 60-80%, co oznacza że muszą być straty. A te straty to właśnie twoje zwalnianie na luzie.

Napisano
  • Autor

> Odczuwasz opory toczenia???

Oczywiście - wsiadając podłączam się własnym układem nerwowym w układ samochodu, dzięki temu zawsze wiem co mu dolega i czego trzeba!

hehe.gif

Napisano
  • Autor

Dziś sprawdzone na rolkach w OSKP - opory przedniej osi 120, tylnej 300. LSD hamuje przy skręcie (poza rolkami tzn na jezdni) - im większy kąt skrętu, tym większe opory - martwić się ? Olej zmieniony wraz z płukanką 3 lata i 80kkm temu.

Napisano

> Dziś sprawdzone na rolkach w OSKP - opory przedniej osi 120, tylnej 300. LSD hamuje przy skręcie

> (poza rolkami tzn na jezdni) - im większy kąt skrętu, tym większe opory - martwić się ? Olej

> zmieniony wraz z płukanką 3 lata i 80kkm temu.

Wymienic olej dedykowany do LSD ewentulanie zastosowac dodatek.

Jesli nie pomoze to znaczy ze tarczki zjechane i generalnie przekladnia do d..... Moze sa jakies zestawy naprawcze ale watpie frown.gif Do Jeepa to dosc droga zabawa a dostepnosc czesci wzorowa wiec tu moze byc tym bardziej kosztownie

W tej Hondzie ktora os jest dopinana?

Napisano

Przecież lsd działa tylko gdy skręcasz, w momencie jazdy na wprost, gdy oba koła kręcą się z taką samą prędkością lsd nie ma nic do rzeczy. Jeśli problem oporów toczenia aż tak Cię męczy, to rozbierz dyferencjał, wymień wszystkie łożyska, ustaw odpowiednio talerz/atak, wymień olej na zalecany przez producenta, wymień łożyska w kołach, wymień smar w przegubach, zmień opony na takie jakie zaleca producent i napompuj ciśnienie jakie zaleca producent, następnie zostaw już ten temat. alien.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tarczki są w porządku - trzymają jak potrzeba, rozłączają się kiedy muszą. Stojąc na bardzo delikatnym spadzie - auto toczy się, więc nic go nie hamuje. Są to typowe opory w aucie z mostem i nie ma w nich nic nadzwyczajnego, tyle, że chcę je zminimalizować o ile są takie sposoby, choć nie sądzę, to jednak wolę dopytać... wink.gif

Napisano
  • Autor

> Przecież lsd działa tylko gdy skręcasz

i w czasie uślizgu kół na przedniej osi (różnica w prędkości obrotowej)

> Jeśli problem oporów toczenia aż tak Cię męczy

Ale to nie problem, a dający się zauważyć opór między autem 2WD, a moim. Pytam pod kątem zminimalizowania tych oporów o ile się da i o będzie można to odczuć.

Napisano

> i w czasie uślizgu kół na przedniej osi (różnica w prędkości obrotowej)

Z przodu masz LSD? Zazwyczaj jest montowane w tylnym moście. Ewentualnie sprzęgło płytkowe między mostami - dopinające tylny napęd.

Napisano
  • Autor

Z przodu jest pompa hydrauliczna mierząca ciśnienie - prędkość obrotową. To info jakie uzyskałem w ASO hondy kiedy zmieniałem olej w moście.

Napisano

> Tarczki są w porządku - trzymają jak potrzeba, rozłączają się kiedy muszą. Stojąc na bardzo

> delikatnym spadzie - auto toczy się, więc nic go nie hamuje. Są to typowe opory w aucie z

> mostem i nie ma w nich nic nadzwyczajnego, tyle, że chcę je zminimalizować o ile są takie

> sposoby, choć nie sądzę, to jednak wolę dopytać...

Pisales ze na luku podczas jazdy czujesz ze most sie spina wiec to jednoznacznie wskazuje na przytarte tarczki w moscie

Napisano

> i w czasie uślizgu kół na przedniej osi (różnica w prędkości obrotowej)

uslizg przedniej osi nie ma nic do lsd w tylnym dyfrze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.