Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Prośba o rysunek z EPC

Featured Replies

Napisano

Panowie jak w temacie, potrzebuje rysunek zawieszenia przedniego Macphersona w astrze F C14NZ, zwracam się również z prośbą jak powinno się dokręcić wahacz po wymianie silentblocków, oraz sposób (najlepszy) na dokręcenie sworznia wahacza - tzn czy dokręcamy wsio jak jest w górze czy dopiero jak opuścimy auto? (znajomy mechanik tak twierdzi)

Napisano

> czy dokręcamy wsio jak jest w górze

> czy dopiero jak opuścimy auto? (znajomy mechanik tak twierdzi)

Jak opuścimy i nawet zalecane jest lekkie dociążenie pojazdu.

PZDR VEN

Napisano

Doprecyzuję... po wymianie tulei stalowo-gumowych wahacza przedniego i sworznia, przed opuszczeniem mozna spokojnie dokrecic "na gotowo":

- sworzeń do wahacza,

- tylną tuleje wahacza do ramy pomocniczej (o ile jest ona ustalona wkładkami).

Po opuszczniu wozu na poziom "roboczy" i nieznacznym dociążeniu dokręcamy "na gotowo" przednią tuleję wahacza, gdyż ulega ona największym obciążeniom skręcającym i dokręcenie jej w pozycji "środkowej" (czyli przy normalnym dla danego wozu obciążeniu) wpływa bardzo istotnie na jej trwałość.

Pozdrawiam

Napisano

Witam,

To ja się podepnę jeśli można bo mam pytanko odnośnie samej wymiany.

Śledząc ceny poszczególnych części wygląda na to, że bardziej opłaca się wymienić kompletny wahacz niż tuleje i końcówkę. O ile wymiana końcówki sprowadza się do rozwiercenia nitów starej i przykręcenia nowej to z tulejami ktoś mi mówił, że może być problem. No i jeszcze wahacz od Saba ponoć pasuje do Asterki. Względy ekonomiczne i moje nygusostwo podpowiadają, aby zakupić kompletne wahacze, ale nie wiadomo ile te wahacze wytrzymają i czy nie będą się gięły. Z drugiej strony zakup w sklepie nieoryginalnych końcówek i tulei też niczego nie gwarantuje + więcej roboty z tym jest. Może ktoś podpowie chociaż w jakiego producenta zamienników celować i czy brać całe wahacze??

Napisano
  • Autor

Ja myślałem o sworzniu Ruville i tulejach FEBI ew Lemforder (planuje zakup allegro - ponieważ u mnie na "wsi" handlują najwyżej Delphi a nie chce za parę miesięcy wracać do tego tematu.

A co do zakupu kompletnego wahacza to dobry pomysł - wychodzi taniej i mniej roboty gdyż zakładamy gotowy element - ale ich jakość jakoś do mnie nie przemawia, dlatego uważam że warto się namęczyć - mam dostęp do prasy więc ja będę wymieniał tuleje zlosnik2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.