Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti kombi pytań kilka mam

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Zainteresowany jestem kupnem lacetti kombi i mam kilka pytań i wątpliwości.

Wiadomo , że jest to nic innego jak zmodyfikowana nubira , silniki też pochodzą od DU ale nic nie wiem na temat diesla.

I tu pytanko :

czy diesel ma dwumasę

jak z awaryjnością , dostępem części i kosztami zakupu tychże

no i jak kształtuje się spalanie

Odnośnie pozostałych rzeczy:

Czy nadwozie jest cynkowane

czy poprawiono układ hamulcowy i kierowniczy w stosunku do poprzednika ( mam zafirę , która ma hamulce dużo lepsze od lanosa i dużo słabsze od golfa 4) i czy 1,6 Pb nie jest za słaby do tej budy bo w lanosie teścia ten silnik sprawuje się zacnie

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

> Witajcie.

> Zainteresowany jestem kupnem lacetti kombi i mam kilka pytań i wątpliwości.

> Wiadomo , że jest to nic innego jak zmodyfikowana nubira , silniki też pochodzą od DU ale nic nie

> wiem na temat diesla.

Diesel jest na licencji włoskiej firmy VM Motori, ta sama konstrukcja stosowana jest też w Kia i Hiundaju.

> I tu pytanko :

> czy diesel ma dwumasę

ma

> jak z awaryjnością , dostępem części i kosztami zakupu tychże

Silnik raczej bezawaryjny, nie słyszałem o kłopotach z tym silnikiem. Co najwyżej mogą pojawiac się problemy z filtrem DPF. Ja takich nie zauważyłem w swoim samochodzie ale mam ciężką nogę i kręcenie do 4000 rpm jest dla mnie codziennością. Ale nie polecam tego silnika kapelusznikom w mieście - zamęczą silnik i siebie hehe.gif

Co do części do silnika to jest mały problem, bo większośc dostępna jest tylko w ASO - drogo i długo się czeka, na szczęście silnik i skrzynia nie są awaryjne. Pozostałe elementy jak zawieszenie hamulce pasują od Nubiry II.

> no i jak kształtuje się spalanie

W mieści w zależności od stylu jazdy od 8 do 10 l/100km, w trasie przy naprawdę spokojnej jeździe da się zejśc do 6 l/100km ale dla mnie taka jazda to męczarnia więc mi pali w trasie od 7 do 8,5 l/100km

> Odnośnie pozostałych rzeczy:

> Czy nadwozie jest cynkowane

Wygląda na to, że tak, mam uszkodzony lakier na dachu prawie od nowości. Zabezpieczyłem to miejsce lakierem w spreju i przez 5 lat nie stwierdzam korozji.

> czy poprawiono układ hamulcowy i kierowniczy w stosunku do poprzednika ( mam zafirę , która ma

> hamulce dużo lepsze od lanosa i dużo słabsze od golfa 4)

W/g mnie hamulce są wystarczające, wcześniej jeździłem Mareą jtd i Astrą 1,4 nie widzę żadnej różnicy.

> Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Napisano
  • Autor

Dziękuję bardzo.

Chyba skupię się na poszukiwaniu jakiejś benzyny z gazownią. Najbardziej pasowało by 1,8 ale cięzko je trafić. Więc będzie musiało wystarczyć 1,6.

A DPF , dwumasa i spalanie już zniechęciły mnie skutecznie do poszukiwania tego modelu z dieslem.

Napisano

>Najbardziej pasowało by 1,8 ale cięzko

> je trafić.

Młodego krajowego praktycznie nie trafisz z tym silnikiem. To raz, a dwa, to gaz lepiej zakładać we własnym zakresie. Wiem to też z własnego doświadczenia.

Napisano

> A DPF , dwumasa i spalanie już zniechęciły mnie skutecznie do poszukiwania tego modelu z dieslem.

W tej chwili na rynku nie znajdziesz silnika diesla bez DPF i dwumasy, a spalanie nie odbiega od spalania konkurencyjnych silników tej samej mocy.

Jeżeli chodzi o DPF to niestety jego usterki prowokują sami kierowcy snujący się w korkach. Mam Captivę z tym samym silnikiem tylko o mocy 150 KM. Jeździ nim częściej moja żona i jeździ spokojnie w tłumie kapeluszy. Efekty takiego stylu jazdy od razu widac po DPF-ie, który już dwa razy sygnalizował zatkanie. Nauczony tym doświadczeniem zabieram żonie raz na jakiś czas "kapcia" na 2 - 3 dni co by go odmulic. Problemów z DPF nigdy nie miałem w "laczku" a ma najechane ponad 100 kkm.

Co do spalania to ja nie jestem miarodajny. Jeździłem swego czasu nubirą 2,0 w benzynie, spalanie oscylowało w granicach 12 - 14 l/100km.

Napisano
  • Autor

> Młodego krajowego praktycznie nie trafisz z tym silnikiem. To raz, a dwa, to gaz lepiej zakładać we

> własnym zakresie. Wiem to też z własnego doświadczenia.

Tak to wszystko prawda. Ale zakładałem gaz w lanosie i zafirze. Przy obecnych cenach gazu w stosunku do benzyny , zakładanie instalacji gazowej jest średnio opłacalne. Lepiej kupić z gazownią i ewentualnie przerobić na sekwencję jeśli nie ma , lub coś przerobić..

Napisano
  • Autor

> W tej chwili na rynku nie znajdziesz silnika diesla bez DPF i dwumasy, a spalanie nie odbiega od

> spalania konkurencyjnych silników tej samej mocy.

Możliwe , nigdy nie mialem diesla , choć koledze bora z 1,9 ftedeiku pali mniej.

> Jeżeli chodzi o DPF to niestety jego usterki prowokują sami kierowcy snujący się w korkach. Mam

> Captivę z tym samym silnikiem tylko o mocy 150 KM. Jeździ nim częściej moja żona i jeździ

> spokojnie w tłumie kapeluszy. Efekty takiego stylu jazdy od razu widac po DPF-ie, który już

> dwa razy sygnalizował zatkanie. Nauczony tym doświadczeniem zabieram żonie raz na jakiś czas

> "kapcia" na 2 - 3 dni co by go odmulic. Problemów z DPF nigdy nie miałem w "laczku" a ma

> najechane ponad 100 kkm.

No tak , ale 90 % spędzam w warszawskich korkach , więc nie wiem czy to taka do końca wina kierowców, jeśli nie mają zwyczajnie gdzie się " rozwinąć"

> Co do spalania to ja nie jestem miarodajny. Jeździłem swego czasu nubirą 2,0 w benzynie, spalanie

> oscylowało w granicach 12 - 14 l/100km.

No to zafira 1,8 pali mi gazu podobnie i uważam , że nie jest źle. Oczywiście paliła by mniej gdybym jeździł tylko poza miastem i po kapeluszowemu. Niestety jest zupełnie odwrotnie.

Napisano

i czy 1,6 Pb nie jest za słaby do tej

> budy bo w lanosie teścia ten silnik sprawuje się zacnie

> Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Jeżdżę Lacettim kombi z silnikiem 1,6 bez LPG. Wcześniej jeździłem Astrą hatchback z gaźnikowym silnikiem o mocy 75 KM. Moim zdaniem Lacetti jest wystarczająco dynamiczny do jazdy po mieście i wystarczająco szybki do jazdy autostradami. Mówię oczywiście o tzw. normalnych użytkownikach samochodów rodzinnych, a nie o "ścigantach". Haqmulce chyba troche lepsze niż w Astrze. Dla mnie Lacetti ma nie najlepiej skonstruowane fotele (mimo licznych możliwości regulacji) i nie da się (przynajmniej ja nie mogę) znaleźć w pełni ergonomicznej pozycji za kierownicą. Druga wada to dosyć licha widoczność do tyłu, dlatego chyba zamontuję czujniki parkowania.

Pozdrawiam.

kwa

Napisano

Zamiast czujników parkowania polecam niewiele drożej nawigacje z kamerką cofania bezprzewodową , piękna sprawa mam i jak zchaczam ciężką przyczepe jest niezastąpiona rzecz . podjeżdżam na mm i tylko opuszczam na zaczep. bez tego musiałem mieć 2 osobe i tak miałem zderzak porypany

Napisano

> Zamiast czujników parkowania polecam niewiele drożej nawigacje z kamerką cofania bezprzewodową ,

Dzięki za sugestię. Nie znam się za bardzo na tych wszystkich "ułatwiaczach" parkowania, myślałem, że taka kamerka to całkiem innego rzędu wydatek.

Pozdrawiam.

kwa

Napisano

>Lepiej kupić z

> gazownią i ewentualnie przerobić na sekwencję jeśli nie ma , lub coś przerobić..

Sekwencja to będzie na pewno. Byle nie trafić jakiegoś "wynalazka".

Napisano

> Możliwe , nigdy nie mialem diesla , choć koledze bora z 1,9 ftedeiku pali mniej.

Bo to dwie rozne epoki w silniku diesla. W tej chwili nowe VW pala bardzo podobnie. Zerknij sobie na raporty spalania na www.autocentrum.pl i wybierz silnik 2.0 TDI CR

Napisano
  • Autor

> Dla

> mnie Lacetti ma nie najlepiej skonstruowane fotele (mimo >licznych możliwości regulacji) i nie

> da się (przynajmniej ja nie mogę) znaleźć w pełni ergonomicznej >pozycji za kierownicą.

Po przesiadce z malucha do lanosa też miałem problem. A w zafirze przez rok nie mogłem znaleźć sobie miejsca.

Napisano
  • Autor

> Sekwencja to będzie na pewno. Byle nie trafić jakiegoś "wynalazka".

Wynalazków się nie boję . A by gaz był wbity w dowód a przerobić z mieszalnikowej na sekwencję problemu nie ma. No i butla żeby jeszcze jakiś czas ważna była.

Tak czy inaczej , najpierw muszę zafirkę sprzedać bo nie mam aż tyle kasiorki żeby wyłożyć na zakup nowego auta.

Napisano

Jest kamera bezprzewodu przykreca się pod tablicą rej. a cena można wyrwać około 300zł i masz nawigacje w tym

Napisano

> Jest kamera bezprzewodu przykreca się pod tablicą rej. a cena można wyrwać około 300zł i masz

> nawigacje w tym

Jeśli dobrze rozumiem, to "bezprzewodowość" dotyczy tylko komunikacji na linii kamerka - wyświetlacz, bo chyba jakiś przewód do zasilania kamery jest konieczny. Czy źle myślę?

Pozdrawiam.

kwa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.