Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto moze sprawdzic auto po VIN?

Featured Replies

Napisano

Nie pasuje w Eperze, moze nie ma takiego auta..

ZFA19400002022056

Pozdrawiam

Napisano

> Nie pasuje w Eperze, moze nie ma takiego auta..

> ZFA19400002022056

Masz autko z 2005roku, z którego roku masz epera?

285452480-ak-kowa-z.jpg

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352514492703_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Masz autko z 2005roku, z którego roku masz epera?

> Pozdrawiam BAS

Podeslesz linka?

• 3 miesiące później...
Napisano

MSV:

194.764.0 Croma (bis 2007) Emotion 2.4 Multijet 20V Diesel Automatik

Nr.nadwozia: 02022056 Nr rej.:

VIN: ZFA19400002022056 Nr silnika: 4735735 Przebieg km: 95450

Data początku okresu gwarancji: 28-11-05 Ograniczenia gwarancji:

Kod koloru zewnętrznego: 601 Opis koloru: DARKWAVE SCHWARZ

Sprzedawca: 0128460 - AUTOHAUS ERNST KLAIBER GMBH Rynek: 3110 Deutschland

Właściciel: INCEDO AG

ale miał napraw ......

Napisano

..takie pytanie dość dziwne mam: czy każda Croma nawet przed FL ma ESP?

I czy jest kontrolka która mówi o tym, że EPS działa?

Wybaczcie może śmieszne pytanie, ale do tej pory miałem samochody, które ledwo miały ABS, a moja ostatnia Astra (obecnie 19letnia) miałą go newet zepsutego. Więc jeżdżąc w zimie mogłem polegać tylko na swoich umiejetnościach. Teraz jeżdżę Cromą z dużą ilością elektroniki wspomagającej kierowce i tak się zastanawiam czy mi wszystko działa (bo moja Croma była po stłuczce).

Śnieg spadł i była możliwość przetestowania: ABS działa,

ASR raczej też (w Zakopanem przy podjeżdżaniu pod stromą ośnieżoną górę do sanatorium) włączała się taka żółta ikonka - trójkąt z "A" w środku i na około niego strzałka.

Ale ESP? Szukałem w instrukcji i chyba nie ma osobnej kontrolki ESP gdy się włącza. Czasami gdy wymuszę samochodem na śniegu ostrzejszy zakręt (podsterowność), to nic się nie zapala i nie wiem czy wszystko działa.

P.S. A FES może skontrolować stan ESP czy działa prawidłowo?

Napisano

Chyba nie każda(podobno były jakieś wersje Active z manualną klimatyzacją i tam mogło nie być ESP), ESP w Krowie reaguje trochę później niż w Stilo, zwłaszcza przy małych prędkościach, nie ma oddzielnej kontrolki.

Pojedź na jakiś duży placyk, rozpędź się ile się da(w granicach bezpieczeństwa), puść pedał gazu, skręć gwałtownie kierownicą, powinna zacząć mrugać ta sama kontrolka, która mruga przy ASR, ponieważ nie będziesz dotykał gazu to mruganie nie może być spowodowane ASR'em.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pojedź na jakiś duży placyk, rozpędź się ile się da(w granicach bezpieczeństwa), puść pedał gazu,

> skręć gwałtownie kierownicą, powinna zacząć mrugać ta sama kontrolka, która mruga przy ASR,

> ponieważ nie będziesz dotykał gazu to mruganie nie może być spowodowane ASR'em.

> Pozdrawiam BAS

Czyli jeżeli podczas manewru nie będę dotykał pedału przyspieszenia, a zapali się (lub zamruga) ta sama kontrokla co w ASR, znaczyło będzie że działa ESP?

Napisano

> Czyli jeżeli podczas manewru nie będę dotykał pedału przyspieszenia, a zapali się (lub zamruga) ta

> sama kontrokla co w ASR, znaczyło będzie że działa ESP?

Yeap.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> ASR raczej też (w Zakopanem przy podjeżdżaniu pod stromą ośnieżoną górę do sanatorium) włączała się

w ramach off topa zjedzałes z Bachledówki? miałem tam ślub wink.gif

Napisano

> Czyli jeżeli podczas manewru nie będę dotykał pedału przyspieszenia, a zapali się (lub zamruga) ta

> sama kontrokla co w ASR, znaczyło będzie że działa ESP?

Są modele bez ASR i bez ESP o czym świadczą przyciski sprzedawane na alledrogo bez znaczka ASR...

Najlepiej sprawdzić to po pompie - powinna być informacja ESP

Napisano

> ..takie pytanie dość dziwne mam: czy każda Croma nawet przed FL ma ESP?

> I czy jest kontrolka która mówi o tym, że EPS działa?

> Wybaczcie może śmieszne pytanie, ale do tej pory miałem samochody, które ledwo miały ABS, a moja

> ostatnia Astra (obecnie 19letnia) miałą go newet zepsutego. Więc jeżdżąc w zimie mogłem

> polegać tylko na swoich umiejetnościach. Teraz jeżdżę Cromą z dużą ilością elektroniki

> wspomagającej kierowce i tak się zastanawiam czy mi wszystko działa (bo moja Croma była po

> stłuczce).

> Śnieg spadł i była możliwość przetestowania: ABS działa,

> ASR raczej też (w Zakopanem przy podjeżdżaniu pod stromą ośnieżoną górę do sanatorium) włączała się

> taka żółta ikonka - trójkąt z "A" w środku i na około niego strzałka.

> Ale ESP? Szukałem w instrukcji i chyba nie ma osobnej kontrolki ESP gdy się włącza. Czasami gdy

> wymuszę samochodem na śniegu ostrzejszy zakręt (podsterowność), to nic się nie zapala i nie

> wiem czy wszystko działa.

> P.S. A FES może skontrolować stan ESP czy działa prawidłowo?

Może masz źle zosiowane auto grinser006.gif?

Napisano

> w ramach off topa zjedzałes z Bachledówki? miałem tam ślub

W zeszłą środę podjeżdżałem na parking przy Gubałówce (ul. Gładkie bodajże). Dooość stromo.

Napisano

> Może masz źle zosiowane auto ?

No i właśnie zastanawiałem się nad tym. Często tutaj czytałem o problemach wynikających z nieprawidłowego "osiowania", jednakże nigdzie w googlach nie znalazłem odpowiedzi co to właściwie znaczy.

Mój samochód był po stłuczce przód/tył i po kilku miesiącach od kupna dowiaduje się że coraz więcej rzeczy w nim nie działa jak należy. Może tutaj też jest problem.

Chociaż przed kupnem samochodu sprawdzali mi go na kompie w ASO i nic nie mówili o problemie z ESP.

Wykryli tylko uszkodzenie parktronica.

Napisano

> No i właśnie zastanawiałem się nad tym. Często tutaj czytałem o problemach wynikających z

> nieprawidłowego "osiowania", jednakże nigdzie w googlach nie znalazłem odpowiedzi co to

> właściwie znaczy.

Niestety nie możemy Ci tego powiedzieć, musielibyśmy Cię później zabić. wink.gif

A tak poważnie to opisywałem już na AK.

Chodzi o to, że dane elementy(hosty sieci CAN) mogą występować w różnych konfiguracjach wzajemnych.

Np. masz samochód A, który ma ESP, B&M, zegary, klimatyzację automatyczną, czujniki parkowania, BC i inne.

I masz samochód B, który ma ESP, zegary, klimatyzację manualną, BC.

W obu przypadkach jest(może być) ten sam licznik, ten sam BC, to samo ESP itd.

Sieć CAN podlega auto diagnostyce, więc jeśli nie zosiujesz proxy(nie zapiszesz konfiguracji sieci hostów w hostach) to będzie błąd bo zostanie wykryte coś czego być nie powinno albo nie zostanie wykryte coś co być powinno.

Jak zmieniasz typ pompy z ESP/ASR/ABS/EBD/HBA/HH na ASR/ABS/EBD/HBA/HH lub na... to zmienia się id tego ECU, więc z punktu sieci CAN znika host typuX, który był zosiowany a pojawia się obcy host typuY, więc bez osiowania masz błąd.

To tak w skrócie.

Ta auto diagnostyka nie została wymyślona po to, żeby utrudnić komuś życie, wręcz przeciwnie. Swego czasu zwiesiło mi się B&M, początkowo tego nie zauważyłem, ale zauważyłem mruganie przebiegu, podłączyłem FES i okazało się, że utracono komunikację z hostem "węzeł telemetryczny..." i już wiedziałem gdzie szukać problemu. Oczywiście B&M nie jest strategicznie ważnym elementem samochodu, ale są takie elementy, które mogą umrzeć bez wysłania komunikatu o awarii, wtedy o problemie będziesz wiedział z mrugającego przebiegu, dzięki czemu postarasz się rozwiązać problem i być może unikniesz poważniejszej usterki albo...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To tak w skrócie.

> Pozdrawiam BAS

Dziękuję BAS, jak po raz kolejny Twoja wiedza jest bardzo przydatna.

Ale czy samochód tak od siebie po jakimś czasie wymaga tego osiowania? Czy tylko w przypadku wymiany danej części?

Bo jeżeli w samochodzie wymieniany dany element na nowy, to jest to w miarę logiczne, a przecież fabrycznie montowane wszystkie elementy ze sobą się komunikują i jest OK.

W sumie samochód mam po stłuczce i możliwe że jakaś elektroniczna część była wymieniana i stąd może część moich problemów.

Czy na darmowej wersji FES można dokonać osiowania i czy można przy tym coś "zepsuć"?

Napisano

> Ale czy samochód tak od siebie po jakimś czasie wymaga tego osiowania?

Może się tak zdarzyć, jeśli jakiś host padnie, ale wtedy będzie Ci mrugał przebieg.

> W sumie samochód mam po stłuczce i możliwe że jakaś elektroniczna część była wymieniana i stąd może

> część moich problemów.

A mruga przebieg?

> Czy na darmowej wersji FES można dokonać osiowania i czy można przy tym coś "zepsuć"?

W darmowej nie, jeśli masz niebieską kartę kodową to możesz spokojnie spróbować zrobić osiowanie i nic się nie stanie, najwyżej będziesz musiał poprawiać konfigurację(ABM swego czasu tak pokombinował, że okazało się, że niechcący wyłączył sobie ESP).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Może się tak zdarzyć, jeśli jakiś host padnie, ale wtedy będzie Ci mrugał przebieg.

> A mruga przebieg?

> W darmowej nie, jeśli masz niebieską kartę kodową to możesz spokojnie spróbować zrobić osiowanie i

> nic się nie stanie, najwyżej będziesz musiał poprawiać konfigurację(ABM swego czasu tak

Pytam bo mam kpl do dołożenia halogenów i będe chcial jeszcze sterowaniem radia z kierownicy dołożyć i zastanawiam się czy ogarne to FES`em i czy nie narobie szkód przy tym

> pokombinował, że okazało się, że niechcący wyłączył sobie ESP).

> Pozdrawiam BAS

czy w razie późniejszych problemów z osiowaniem istnieje groźba unieruchomienia samochodu? Czy serwis bez problemu w razie "w" doprowadzi auto do uzywalności?

Napisano

> Pytam bo mam kpl do dołożenia halogenów i będe chcial jeszcze sterowaniem radia z kierownicy

> dołożyć i zastanawiam się czy ogarne to FES`em i czy nie narobie szkód przy tym

Gdzie Ty widziałeś Krowę bez sterowania radiem w kierownicy i halogenów?

> czy w razie późniejszych problemów z osiowaniem istnieje groźba unieruchomienia samochodu?

Nie sądzę, mi się nie udało nic takiego zrobić, jedynie zamordowałem akumulator bawiąc się przy -12*C(robiłem testy PTC, kilkanaście razy odpalałem i gasiłem).

> Czy

> serwis bez problemu w razie "w" doprowadzi auto do uzywalności?

Raczej tak.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Gdzie Ty widziałeś Krowę bez sterowania radiem w kierownicy i halogenów?

u mnie pod domem zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> u mnie pod domem

Aha, myślałem, że każda ma, przynajmniej po FL nie zauważyłem, żeby nie miała.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Aha, myślałem, że każda ma, przynajmniej po FL nie zauważyłem, żeby nie miała.

> Pozdrawiam BAS

No niestety, robili chyba budżetówki bo ja też sie pierwszy raz i jedyny w mojej z tym spokałem.

I co dziwne moja zwie się Dynamic w papierach, wiec pewnie jakas specjalna bida-line na Belgie

Napisano

> A mruga przebieg?

Nie mruga.

> W darmowej nie, jeśli masz niebieską kartę kodową to możesz spokojnie spróbować zrobić osiowanie i

> nic się nie stanie, najwyżej będziesz musiał poprawiać konfigurację(ABM swego czasu tak

> pokombinował, że okazało się, że niechcący wyłączył sobie ESP).

> Pozdrawiam BAS

...niebieska karta kodowa? chodzi o taką do kluczyka co była?

Ja dorabiałem w ASO kluczyk do Cromy i kartę kodową też. Teraz karta kodowa to kartka A4 z wydrukowanym kodem. niewiem.gif

Napisano

> Ja dorabiałem w ASO kluczyk do Cromy i kartę kodową też. Teraz karta kodowa to kartka A4 z

> wydrukowanym kodem.

Ok.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.