Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bak zardzewiały od środka

Featured Replies

Napisano

Jak się pozbyć rdzy z wnętrza baku? Słyszałem o różnych sposobach, np. nasypanie śrubek, nakrętek, kamieni, drobnego szkła itp. i potrząsanie, nalanie do środka fosolu, kreta do rur (czyli sody), octu, kwasku cytrynowego lub nawet coca-coli zlosnik.gif Możecie potwierdzić któryś sposób? A może jeszcze inne rady? Jako że z natury jestem leniwy wolałbym nie machać zbiornikiem przez pół dnia zlosnik.gif, tylko wlać jakiś cudny specyfik, wylać i mieć czysty zbiornik. Później oczywiście zabezpieczenie żeby ruda ponownie się nie pokazała.

Napisano

> Jak się pozbyć rdzy z wnętrza baku? Słyszałem o różnych sposobach, np. nasypanie śrubek, nakrętek,

> kamieni, drobnego szkła itp. i potrząsanie, nalanie do środka fosolu, kreta do rur (czyli

> sody), octu, kwasku cytrynowego lub nawet coca-coli Możecie potwierdzić któryś sposób? A może

> jeszcze inne rady? Jako że z natury jestem leniwy wolałbym nie machać zbiornikiem przez pół

> dnia , tylko wlać jakiś cudny specyfik, wylać i mieć czysty zbiornik. Później oczywiście

> zabezpieczenie żeby ruda ponownie się nie pokazała.

ja zawsze wrzucalem kulki z lozyska mjotalem nim jak szatan przez chwilke i wsio grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> ja zawsze wrzucalem kulki z lozyska mjotalem nim jak szatan przez chwilke i wsio

Blachy nie uszkodziłeś, lakier później nie miał malutkich pęknięć (pajączków)?

Zapomniałem dodać że zależy mi na pozbyciu się problemu na długie lata, a nie na chwilę.

Napisano

Wypiaskowac od srodka i pokryc specjalnym lakierem czy jakas tam farba.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wypiaskowac od srodka i pokryc specjalnym lakierem czy jakas tam farba.

da się zbiornik wypiaskować od środka? Jak tak to super ok.gif

Napisano

> Jak się pozbyć rdzy z wnętrza baku? Słyszałem o różnych sposobach, np. nasypanie śrubek, nakrętek,

> kamieni, drobnego szkła itp. i potrząsanie, nalanie do środka fosolu, kreta do rur (czyli

> sody), octu, kwasku cytrynowego lub nawet coca-coli Możecie potwierdzić któryś sposób? A może

> jeszcze inne rady? Jako że z natury jestem leniwy wolałbym nie machać zbiornikiem przez pół

> dnia , tylko wlać jakiś cudny specyfik, wylać i mieć czysty zbiornik. Później oczywiście

> zabezpieczenie żeby ruda ponownie się nie pokazała.

Cola, nawet podgrzana niestety niewiele pomoże. Sprawdziłem i u dalej miałem rdzę. Za to fosol czyni cuda - trzeba tylko uważać przy jego stosowaniu, by nie pozbyć się rdzy i skóry z palców zlosnik.gif

Tu znajdziesz fotostory z czyszczenia zbiornika - mocno zardzewiałego:

http://www.wsk.audiobas.pl/

Napisano

tutaj jest manual zlosnik.gif

BTW - ja w komarku używałem kulek z łożyska jak kolega wyżej, ale jakoś na lata to nie było planowane

Napisano
  • Autor

> Cola, nawet podgrzana niestety niewiele pomoże. Sprawdziłem i u dalej miałem rdzę. Za to fosol

> czyni cuda - trzeba tylko uważać przy jego stosowaniu, by nie pozbyć się rdzy i skóry z palców

Skóra na palcach odrośnie, oby lakieru nie zniszczyć zlosnik.gif

Napisano

> Jak się pozbyć rdzy z wnętrza baku? Słyszałem o różnych

ja kiedyś odrdzewiłem bak w środku przy pomocy fosolu, wlałem z litr i machałem bakiem i trzymałem w różnych pozach tak żeby omyło wszystko w środku i później delikatnie wylałem bo to agresywne jest dla lakieru. Po tym zabiegu i po kolejnej zimie nie miałem już problemu z zasyfieniem gaźników jakimś rdzawym nalotem jak właśnie wydarzyło się poprzednio.

Napisano
  • Autor

> ja kiedyś odrdzewiłem bak w środku przy pomocy fosolu, wlałem z litr i machałem bakiem i trzymałem

> w różnych pozach tak żeby omyło wszystko w środku i później delikatnie wylałem bo to agresywne

> jest dla lakieru. Po tym zabiegu i po kolejnej zimie nie miałem już problemu z zasyfieniem

> gaźników jakimś rdzawym nalotem jak właśnie wydarzyło się poprzednio.

Dzięki, ale mi chodzi o pozbycie się problemu na długie lata, a nie doraźnie.

Napisano

> Skóra na palcach odrośnie, oby lakieru nie zniszczyć

Zakładam, że jak zbiornik zardzewiał wewnątrz, to i na zewnątrz nadaje się do piaskowania i lakieru - ale może to błędne założenie, ja grzebię w zabytkach, więc każdy zardzewiały zbiornik idzie i tak do piachu po odrdzewianiu wink.gif

Fakt, że jak lakier mamy OK, to fosol sprawi, że już nie będzie OK zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki, ale mi chodzi o pozbycie się problemu na długie lata, a nie doraźnie.

a gdzie ja napisałem, że to doraźny sposób ?

po tym zabiegu problem zniknął na ponad rok, później nie wiem bo moto sprzedałem ale czytałem opinie o fosolu i jest to dobra metoda

Napisano

> Zakładam, że jak zbiornik zardzewiał wewnątrz, to i na zewnątrz nadaje się do piaskowania i lakieru

> - ale może to błędne założenie, ja grzebię w zabytkach, więc każdy zardzewiały zbiornik idzie

> i tak do piachu po odrdzewianiu

> Fakt, że jak lakier mamy OK, to fosol sprawi, że już nie będzie OK

OT - piaskiem wyczyszczą też w środku?

Napisano

> OT - piaskiem wyczyszczą też w środku?

Zależy od piaskarza - mnie nigdy dokładnie nie wypiaskowali, bo nie mieścił im się pistolet. Przy samym wlewie tak, ale głębiej była ruda. Tam gdzie ja piaskuję klamoty - nie da rady, a jak jest gdzie indziej, trudno powiedzieć.

Napisano
  • Autor

> Zakładam, że jak zbiornik zardzewiał wewnątrz, to i na zewnątrz nadaje się do piaskowania i lakieru

> - ale może to błędne założenie, ja grzebię w zabytkach, więc każdy zardzewiały zbiornik idzie

> i tak do piachu po odrdzewianiu

> Fakt, że jak lakier mamy OK, to fosol sprawi, że już nie będzie OK

Na zewnątrz są minimalne uszkodzenia, ale mimo to wolałbym zostawić oryginalny lakier ok.gif masz namiar na kogoś kto podejmie się wyczyszczenia wnętrza zbiornika bez uszkodzenia lakieru?

Napisano

> Na zewnątrz są minimalne uszkodzenia, ale mimo to wolałbym zostawić oryginalny lakier masz namiar

> na kogoś kto podejmie się wyczyszczenia wnętrza zbiornika bez uszkodzenia lakieru?

Niestety nie - mam namiar na takich, co to piaskiem zedrą każdy lakier zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.