Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypadanie zapłonu Vectra C 1,8

Featured Replies

Napisano

Witam

Nie wiem już co mam robić bo zabrakło mi pomysłów. Problem występuje na benzynie i na gazie. Po rozgrzaniu silnika nie pracuje jeden cylinder i wywala błędy:

P0170 - nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata

P0203 - uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza cylindra 3

P0303 - zapłon cylindra 3 - wypadanie zapłonów

Czasem załapią wszystkie cylindry ale po chwili już znowu pracują tylko 3 i tak w kółko.

Pierwsza moja myśl to wymienić cewkę bo świece mają niecałe 10 tys przebiegu. Kupiłem więc cewkę identyczną jak moja stara czyli oryginał GM. Po założeniu zonk, dalej to samo. Potem zmieniałem świece miejscami aż w końcu wyczyściłem i wkręciłem stare świece i dalej to samo i te same błędy.

Czy macie może jeszcze jakieś pomysły bo ja nie wiem już co robić. confused.gif

Napisano

> P0203 - uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza cylindra 3

Komputer zgłosił usterkę i nią należało się zając w pierwszej kolejności.

Dokonaj pomiaru cewek wtryskiwaczy i porównaj wartości.

Napisano
  • Autor

> Dokonaj pomiaru cewek wtryskiwaczy i porównaj wartości.

Ale w momencie gdy ten zapłon wypada silnik pracuje na LPG a po przełączeniu na benzynę jest to samo

Napisano

> Ale w momencie gdy ten zapłon wypada silnik pracuje na LPG a po przełączeniu na benzynę jest to

> samo

Najsensowniej jest przywrócić obwód wtryskiwaczy benzynowych do pierwotnego stanu - sprzed montażu LPG i zbadać, czy nadal usterka się pojawia.

Problem może leżeć zarówno w wadliwym sterowniku LPG jak i usterce okablowania.

Obstawiam partactwo gaziarzy przy łączeniu sygnałów dla wtryskiwaczy benzynowych do sterownika LPG.

Napisano
  • Autor

> Obstawiam partactwo gaziarzy przy łączeniu sygnałów dla wtryskiwaczy benzynowych do sterownika LPG.

No ale w takim przypadku to chyba od razu po założeniu LPG byłby problem a nie po pół roku użytkowania, sam już nie wiem niewiem.gif

Napisano

> No ale w takim przypadku to chyba od razu po założeniu LPG byłby problem a nie po pół roku

> użytkowania, sam już nie wiem

wystarczy pare miesięcy aby woda zrobiła swoje, zgnije instalacja i problem gotowy sick.gif

Napisano

> No ale w takim przypadku to chyba od razu po założeniu LPG byłby problem a nie po pół roku

> użytkowania, sam już nie wiem

Nie ma co teoretyzować. Nawet największy gaziarz - partacz musi jakoś wszystko połączyć, aby od klienta pieniążki wyszarpać i żeby samochód przynajmniej za bramę wyjechał. Więc objawów nie ma od razu.

Sprawdź dokładnie połączenia od sterownika LPG do przewodów benzynowego układu wtryskowego wykonane przez gaziarzy tzw. bypassy.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź dokładnie połączenia od sterownika LPG do przewodów benzynowego układu wtryskowego wykonane

> przez gaziarzy tzw. bypassy.

Ok sprawdzę. Ktoś mi też zasugerował że problem może leżeć w uszkodzonym sterowniku silnika.

Napisano

> Ktoś mi też zasugerował że problem może leżeć w uszkodzonym sterowniku silnika.

Też możliwe, ale bardzo mało prawdopodobne. Uszkodzony sterownik zazwyczaj upala się raz a dobrze. Nie występuje wtedy zjawisko okresowego działania i nie działania.

Napisano

> Też możliwe, ale bardzo mało prawdopodobne. Uszkodzony sterownik zazwyczaj upala się raz a dobrze.

> Nie występuje wtedy zjawisko okresowego działania i nie działania.

tutaj się nie zgodzę, spotkałem się ze sterownikami tego silnika które wywalały różne błędy a błędów nie było tylko ecu zwalone.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.