Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki nie działają - normalnie się rozpłaczę

Featured Replies

Napisano

beksa.gif

Mimo wymiany bezpiecznika wycieraczki dalej nie działają

Panowie gdzie szukać dalej? Pomóżcie!

Napisano

> Mimo wymiany bezpiecznika wycieraczki dalej nie działają

> Panowie gdzie szukać dalej? Pomóżcie!

sprawdz czy prad dochodzi do silniczka

Napisano

Pewnie masz zatarty trzpień na którym mocowane jest ramię wycieraczki.

Stąd przepalony bezpiecznik.

U mnie w przednich wycieraczkach trzpienie były tak zapieczone, że w imadle kluczem nie dało rady ich obrócić. Solidne polewanie wd40 pomogło poluzować mechanizm.

Potem dokładne przesmarowanie trzpieni i ponowny montaż do auta. Działają ok już 3-ci rok.

Napisano

> Mimo wymiany bezpiecznika wycieraczki dalej nie działają

> Panowie gdzie szukać dalej? Pomóżcie!

Ale przód, czy tył?

Jak przód, to zdemontuj wycieraczki, podszybie (delikatnie - spinki!), wymontuj pająta z silnikiem, przeczyść styki pod plastikową osłoną, a także szczotki i komutator silniczka.

Przy okazji napchaj smaru w przeguby kulowe i trzpienie pająka.

(No chyba, że spaliłeś uzwojenie.)

Napisano
  • Autor

Myslę zę to elektryka bo niedziała tylnia też a mechanik mówił że pali bezpiecznik w momncie przekręcenia kluczyka confused.gif O co chodzi?

Napisano

Witam, bardzo dawno nie zaglądałem do AutoKącika , przytrafiła się przypadłość mojej MW( może inaczej jest ich kilka) ale ta najbardziej mnie denerwuje chodzi o wycieraczki. Po odpaleniu silnika po kilku minutach jazdy wycieraczki się same załączają i ni choroby nie idzie ich wyłączyć dopiero wyciągnięcie bezpiecznika pomaga. Proszę o jakieś sugestie gdzie szukać problemu. Pozdrawiam

Napisano

> Myslę zę to elektryka bo niedziała tylnia też a mechanik mówił że pali bezpiecznik w momncie

> przekręcenia kluczyka O co chodzi?

Najprosciej, wypiac wtyczke z silnika wycieraczek i sprawdzic jak sie zachowa bezpiecznik. Prawdopodobnie silnik stanal w pozycji pracy i pali bezpieczniki. To dobra wiadomosc, znaczy ze nie jest saplony, tylko zblokowany mechanicznie.

> Witam, bardzo dawno nie zaglądałem do AutoKącika , przytrafiła się przypadłość mojej MW( może

> inaczej jest ich kilka) ale ta najbardziej mnie denerwuje chodzi o wycieraczki. Po odpaleniu

> silnika po kilku minutach jazdy wycieraczki się same załączają i ni choroby nie idzie ich

> wyłączyć dopiero wyciągnięcie bezpiecznika pomaga. Proszę o jakieś sugestie gdzie szukać

> problemu. Pozdrawiam

Sprawdz, czy samowolna praca wycieraczek ma zwiazek ze stanem wlaczenia swiatel. U mnie tak swirowaly przy wlaczonych swiatlach, na postojowkach bylo OK, bylo bardzo wilgotno, zima, deszcz ze sniegiem. Na drugi dzien, samo sie naprawilo, zapobiegawczo poprawilem masy, bo wydaje mi sie, ze tu moze byc problem. Cos gdzes gubi mase i prad wedruje po najblizszych ukladach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.