Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmienne fazy rozrządu Chevi/Opel

Featured Replies

Napisano

Tak mnie naszło. W moim 1.6 ZTCW mam zmienne fazy rozrządu. Silnik mam ten nowszy 124HP bez EGR-a

Ktoś wie jak w Chevim/Oplu zwie się ten system? Czy to ich konstrukcja czy też zapożyczona z jakiegoś Japońca np.

I najważniejsze, kiedy zmienia się faza rozrządu? Po osiągnięciu określonych obrotów czy jak?

Napisano

Czyms tam sie roznia, juz kiedys o tym pisalem. Niestety po angielsku... Po polsku nic nie ma buu.gif

First generation Ecotec, features DOHC valvetrain driven by toothed belt and a cast-iron cylinder block with aluminum cylinder head.

* 1.4 L (1389 cc) (phased out): 10.5:1(9.3:1[Latin America]) compression, 90 (60 );hp (66 kW) and 92 (52 );ft·lbf (125 N m) of torque.

* 1.6 L (1598 cc): 79 mm (3.11 in) bore, 81.5 mm (3.21 in) stroke, 10.5:1 compression, 100 hp (74 kW) and 111 ft·lbf (150 N m) of torque or 106 hp (78 kW).

* 1.8 L (1796 cc): 80.5 mm (3.17 in) bore, 88.2 mm (3.47 in) stroke, 10.5:1 compression, 115 hp (85 kW), 122 hp (90 kW) or 125 hp (92 kW) and 123 ft·lbf (167 N m) of torque. Later versions features variable intake technology.

VS.

A variant of 1.8L Family 1 engine featuring Euro IV compliancy, DCVCP (Double Continuous Variable Cam Phasing technology, a variant of VVT) and integrated catalytic converter, entered production in Spring 2005. It was based on the lighter cast-iron block, although there's no TwinPort in this version. An updated 1.6 L TwinPort engine was introduced in 2006.

* 1.8 L (1796 cc): DCVCP, 80.5 mm (3.17 in) bore, 88.2 mm (3.47 in) stroke, 10.5:1 compression, 140 hp (103 kW) and 129 ft·lbf (175 Nm) of torque, combined fuel economy 7.0 L/100 km (40 mpg-imp; 34 mpg-US)

* 1.6 L (1598 cc): DCVCP, 79 mm (3.11 in) bore, 81.5 mm (3.21 in) stroke, 10.5:1 compression, 115 hp (85 kW) @ 6000 rpm, 155 N·m (114 ft·lbf) @4000 rpm, combined fuel economy 6.3 L/100 km (45 mpg-imp; 37 mpg-US).

* 1.6 L (1598 cc): DCVCP, turbocharged, 79 mm (3.11 in) bore, 81.5 mm (3.21 in) stroke, 8.8:1 compression, 180 hp (132 kW) @5500 rpm, 230 N·m (170 ft·lbf) @2200-5400 rpm, combined fuel economy 6.8 L/100 km (42 mpg-imp; 35 mpg-US).

Teraz jeszcze pozmieniali, zeby EURO V spelnial.

Ale to nadal silnik z lat 90tych. Trzeba jeszcze looknac czy kadeta nei pamieta.

Napisano
  • Autor

> Ale nie ma tam najnowszego silnika 124KM

Dokładnie miałem to też napisać....

Napisano

> Ale nie ma tam najnowszego silnika 124KM

Pytanie jaki on nowy. Te 11KM wiecej osiagneli np przez zmiane softu i dolotu.

Napisano

> Pytanie jaki on nowy.

Nowy w ofercie

> Te 11KM wiecej osiagneli np przez zmiane softu i dolotu.

Tego nie wiemy. Żadne źródła nie podają, a w salonach też pojęcia nie mają

Napisano
  • Autor

> Pytanie jaki on nowy. Te 11KM wiecej osiagneli np przez zmiane softu i dolotu.

Kiedyś C77 wkleił fotke silnika 1.6 113HP. Widać tam Klasyczną cewkę z boku silnika, kable zapłonowe, EGR i widać że to starszy silnik.

Ja nie mam EGR-a, Zespół cewki jest wtykany bezpośrednio na świece w głowicy, brak EGR, no i mam zmienne fazy rozrządu, czego tamten silnik nie miał na bank. Więc nowa lub zmodyfikowana jest na pewno głowica. Co do bloku i całej reszty co w nim siedzi to się nie wypowiem bo niewiem.gif

Napisano

> Nowy w ofercie

> Tego nie wiemy. Żadne źródła nie podają, a w salonach też pojęcia nie mają

Tu masz racje, jednak obstawiam, ze to tylko drobne modyfikacje.

Napisano

> Kiedyś C77 wkleił fotke silnika 1.6 113HP. Widać tam Klasyczną cewkę z boku silnika, kable

> zapłonowe, EGR i widać że to starszy silnik.

> Ja nie mam EGR-a, Zespół cewki jest wtykany bezpośrednio na świece w głowicy, brak EGR, no i mam

> zmienne fazy rozrządu, czego tamten silnik nie miał na bank. Więc nowa lub zmodyfikowana jest

> na pewno głowica. Co do bloku i całej reszty co w nim siedzi to się nie wypowiem bo

IMO blok i cala reszta jest ta sama. Zmiany wprowadzili pewnie przez Euro V. Nie ma wiecej info o tym silniku.

Napisano

> Tu masz racje, jednak obstawiam, ze to tylko drobne modyfikacje.

Najtaniej modyfikować waytogo.gif

Napisano

> Pytanie jaki on nowy. Te 11KM wiecej osiagneli np przez zmiane softu i dolotu.

113KM, to była chyba jeszcze kontynuacja z Nexii/Lanosa/ Lacetti, czyli dół "z Kadetta" i 16 zaworowa głowica zrobiona pod Daewoo. Ten mocniejszy będzie już chyba bardziej podobny do współczesnych opli.

Napisano

> 113KM, to była chyba jeszcze kontynuacja z Nexii/Lanosa/ Lacetti, czyli dół "z Kadetta" i 16

> zaworowa głowica zrobiona pod Daewoo. Ten mocniejszy będzie już chyba bardziej podobny do

> współczesnych opli.

Nie to sa caly czas te same silniki grinser006.gif Ten sam blok, jest po prostu unowoczesniany. GM family I engines (ecotec)

jakiś tekst

Wbrew pozorom nowe silniki nie powstaja od tak sobie bo to jest za drogie.

Napisano

> Nie to sa caly czas te same silniki

Ok. Gdzie jest w nowym silniku filtr oleju i jak został umiejscowiony? To może sporo wyjaśnić. Góra na pewno będzie dość ostro zmieniona, bo są zmienne fazy. Tak BTW w 1.6 tez na obu wałkach?

Napisano

> Tak BTW w 1.6 tez na obu wałkach?

Z tego co czytałem to nie

Napisano

> Z tego co czytałem to nie

Na jakiejś ukraińskiej stronie z ogłoszeniami widziałem silnik 1.6 z Cruze'a na sprzedaż, ale nie było napisane, czy chodzi o ten nowszy czy starszy. była tylko adnotacja F16D4. Blok już w nim chyba nie był identyczny, jak w starym oplu (Lanos, Lacetti), bo filtr oleju był mocowany do aluminiowej podstawy. Wyglądało to jednak dalej na "edycję" starego. Dodatkowo silnik był wyraźnie rozbudowany od strony napędu rozrządu. Głowica też różniła się od tego, co było w Laczku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.