Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kontrolki, rezerwa i inne zagadki....

Featured Replies

Napisano

witam.

Kilka razy zdarzyło mi się,że w moim bravo tuz po uruchomieniu silnika kontrolka ciśnienia oleju nie chciała zgasnąć ->czasem kontrolka air-baga tez jakby zapatrzona w swoją sąsiadke świeciła się nieco dłużej niż powinna. Z jednej strony myślałem o wymianie pompy olejowej i przyjrzeniu się układowi olejowemu, ale w jakims artykule o BBM wyczytałem,ze cuda z kontrolkami to ponoć "prezent" od konstruktorów z Turynu. Pytanie 1: Czy macie jakieś doświadczenia z dziwnym zachowaniem kontrolek??

Pytanie 2 (do posiadaczy diesli): czy problem odbijającego pistoletu też was dopada na stacjach benzynowych?? Słyszałem kiedys ,ze do diesli stosowano wlewy takie jak dla benzyniakow a ON ponoc sie bardziej pieni i dlatego wybija pistolet...

Zupełnie z innej beczki: Ostatni dylemat to pojemność baku. Książkowe 60 litrów w zbiorniku paliwa stoi u mnie pod wielkim znakiem zapytania-> mam wrazenie ,ze miesci sie tam jedynie 50 ltr (chyba ,ze rezerwa zapala się przy 17 litrach ;-| )...teraz wreszcie chce wyjezdzis paliwo do konca i zweryfikowac te podejrzenie. Zaznaczam ,ze mam auto z pierwszych miesiecy produkcji i zbiornik od benzyniaka wcale by mnie nie zdziwił....tzw. rozruch technologiczny czasem prowadzi do smiesznych sytuacji....

pozdrawiam

Napisano

> bardziej pieni i dlatego wybija pistolet...

na wszystkich stacjach? podobny problem miałem w Lanci Y - najpierw wymienili na gwarancji wlew i cos zrobili z odpowietrzeniem a potem było tak samo.

wystarczyło zmienic siec stacji na której tankowałem.

> Zupełnie z innej beczki: Ostatni dylemat to pojemność baku. Książkowe

> 60 litrów w zbiorniku paliwa stoi u mnie pod wielkim znakiem

karnister do bagażnika i test długodystansowy.

Napisano
  • Autor

do tej pory znalazłem tylko jedną stcję na kórej nie odbija....orlen na jegiellonskiej w wawie- nie wiem czemu,ale faktycznie nie odbijał....co do kanisterka to fakt-dobry teścik,ale zapowietrzyc układ paliwowy diesla to chyba nie jest przyjemność,pojezdze z 70 km na rezerwie i go napoję....a jak nadal nie bede miał jasnosci to zastosuję sie do rady..

dzieki

pzdr

Napisano

kontrolka poduszki świeci się u mnie non-stop od kilku lat. Było kilka prób podłączenia do komputera i zlikwidowania usterki, ale po miesiącu świeciła się znowu... ten typ już tak ma

Jeśli chodzi o kontrolkę oleju, to stanowczo coś jest nie tak. Powinna gasnąć nmiej więcej razem z tą od akumulatora

Jeśli gaśnie dopiero po dodaniu gazu, to z autopsji mogę Ci napisać żę układ nie trzyma ciśnienia.

Na początku podłącz do komputera i zlikwiduj ewentualne błędy.

Napisano
  • Autor

ok...dziś okazało się ,ze po przejechaniu 62,3 kilometra na rezerwie do baku weszło 47,31 litra ONu...sprawa wydaje się jasna.Wygląda na to,ze mam bak od benzyniaka...natomiast ostatnie 20 litórw udało mi się wlać bez odbijania pistoletu....ciekawe...

pozdro

Napisano

jak miałem diselka to na niektórych stacjach w ogóle nie mogłem tankować smile.gif

więc może to od ropy też zależy ??

Napisano

> witam.

> Kilka razy zdarzyło mi się,że w moim bravo tuz po uruchomieniu

> silnika kontrolka ciśnienia oleju nie chciała zgasnąć -

Hmm, wnioskuję że jesteś świeżo upieczonym właścicielem BBMa - Kiedy wymieniałeś olej i filtr oleju? Zwłaszcza ten drugi - jeśli zasyfiony, takie problemy mogą być. Sprawdź teżna wszelki wypadek... poziom oleju - bo może np spala ci go ciut dużo... oink.gif

> Pytanie 2 (do posiadaczy diesli): czy problem odbijającego pistoletu

> też was dopada na stacjach benzynowych?? Słyszałem kiedys ,ze do

> diesli stosowano wlewy takie jak dla benzyniakow a ON ponoc sie

> bardziej pieni i dlatego wybija pistolet...

Bez przesady. Tzn faktycznie potrafił kiedyś odbijać dziwnie wczesnie, ale od kiedy przesiadłem sie na shella, problem zniknął - ten ich wynalazek jest wyraźnie mniej pieniący się. Pojedż na szela, zatankuj ten ich ON (nie VPower tylko ten zwykły - chyba "disel ekstra" się nazywa) i zobacz stopień pieniactwa palacz.gif

> Zupełnie z innej beczki: Ostatni dylemat to pojemność baku. Książkowe

> 60 litrów w zbiorniku paliwa stoi u mnie pod wielkim znakiem

> zapytania-

Rezerwa może zapalać się w dziwnych miejscach - ja tam miałem w Tipo: zbiornik 55litrów, a rezerwa zaczynała migac po 20 litrach confused.gif ale testy pokazywały ze zbiornik ma ile powinien mieć

IMHO u Ciebie jest podobnie - pewnie ma tyle ile mieć powinien, natomaist albo wskaźnik głupoty pokazuje (a tylko lampka miga, czy też wskazówka na zero spada?), albo ... odpowietrzanie zbiornika cuś szwankuje i nie idzie nalać do pełna (na to mogłyby wskazywać te problemy z odbijaniem pistoletu)

Napisano
  • Autor

Postaram sie teraz wyjezdzic sosik do dna...i zalac go do pełna...zobacze ile wejdzie,ale faktycznie przy zerze kontrolka się zapala a wskazówka nie moze znalezc sobie dobrego dla siebie miejsca (raz jest ciut blizej raz jest ciut dalej od zera...) Popróbuje na roznych stacjach zobaczymy czy bedzie odbijac...natomiast znam wlewy diesli volvo v40, peugota 307 i 406-leci ropa jak w studnie, tylko bravo kręci noskiem...chyba to jest jednak zbiornik od benzyniaka (tak sie obawiam)

Co sie tyczy oleju ponoc wczesniej był shell 15w-40, teraz mam tedexa o tej samej klasie.. filtr wymieniony 5 tysiecy kilometrow temu.

p.s. kupiłem ostatnio radio na allegro ad 182h- jak je rozkodowac??

Napisano

Nie od konstruktorów z Turynu - tylko od konstruktorów z pier.......go boscha i innej szmaciarskiej firmy która na zlecenie księgowych taki chłam produkuje.

Przecież fiaty się nie psują - to dostawcy komponentów produkują syf który się do niczego nie nadaje zlosnik.gif - Wbij se to do głowy.

I pamiętaj \:

zepsuje ci się przepływka - wal do boscha

padnie ci zamek - wal do Bischa

padnie ci pompa - wal do boscha

zapcha ci się filtr baliwa - wal do boscha

itd itd itd itd

Napisano

> to jest jednak zbiornik od benzyniaka (tak sie obawiam)

Wątpię. Raczej ten sam stosowano do diesla co do benzyniaka - i to było planowane - bo choć fiat różne cuda wyczynia, to takich numerów raczej nie odstawia

> Co sie tyczy oleju ponoc wczesniej był shell 15w-40, teraz mam tedexa

> o tej samej klasie.. filtr wymieniony 5 tysiecy kilometrow temu.

To spoko, le sprawdźile go tam jest, bo może ci przepala

> p.s. kupiłem ostatnio radio na allegro ad 182h- jak je rozkodowac??

angryfire.gif k...a mać! a jak sądzisz - skąd to radio pochodzi skoro jest zakodowane? angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> k...a mać! a jak sądzisz - skąd to radio pochodzi skoro jest

> zakodowane?

to co mam zacząc pytac na forum komu zginęło i jaki ewentualnie miał kod?? Mozliwosci jest sporo-sam wiesz.Tyle "gratów" płynie w sprowadzanych samochodach do nas do kraju...ale chyba musi byc na to jakas opcja.Czy sie mylę? confused.gif

Napisano
  • Autor

czy istnieje mozliwosc w radiu 182h ustawienia na stale zegara na wyswietlaczu?? probowalem wielu kombinacji,ale zadna opisana w manualu nie zadzialala.....pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.