Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H]temperatura silnika

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów!

Z racji tego że w astrze H nie ma wskaźnika temperatury, a można to wywołać z BC sprawdziłem ostatnio jaką osiąga silnik temperaturę pracy przy temp otoczenia -5st.

Uzyskałem wynik max.72 st potem spada o 1-2 st i znów max do 72. Z mojej praktyki z innymi samochodami wychodziło, że powinno być około85st, a silnik najpierw rozgrzewając się na małym obiegu dochodził do około 95st. Dodam że przejechałem około 15-20km więc spokojnie silnik powinien się rozgrzać.

Dzięki z góry za fachową pomoc 20.GIFzlosnik.gif

Napisano

> Dzięki z góry za fachową pomoc

No ale przynajmniej sformułuj pytanie.

Nowe diesle tak mają niestety, kilka wątków niżej kolega Tosh ładnie to opisał.

Edyta:

Sorka zauważyłem dopiero teraz w twoim profilu, że chodzi benzynkę.

Ja ze swojej strony mogę polecić tradycyjną metodę zasłonięcia połowy chłodnicy lub zamontowanie maskownicy na przedni gril, HEKO takie maskownice robi dedykowane pod markę i model pojazdu.

Pomaga również dolna osłona silnika.

PZDR VEN

Napisano

raczej masz uwalony termostat.

Przy 5 st. nie powinno sie tak dziac.

Ja mam diesla i przy tej temperaturze osiaga te 88 st.

Juz przy minusowych temp. to róznie bywa ale jak jest na plusie to auto nie powinno miec takich problemów.

Napisano

zdecydowanie za niska temp. termostat do wymiany u mnie po 6-7 km jest ponad 80 i nie ma znaczącej różnicy czy jest +10 czy -5

Napisano
  • Autor

> zdecydowanie za niska temp. termostat do wymiany u mnie po 6-7 km jest ponad 80 i nie ma znaczącej

> różnicy czy jest +10 czy -5

Przesłona chłodnicy da coś tylko gdy otwiera się duży obieg, na krótkich odcinkach niewiele to daje - testowałem to kiedyś na moim Uno.

Raczej termostat padł, dziś sprawdziłem dokładniej - otwiera się duży obieg przy 75st a to zbyt wcześnie.

Dzięki za podpowiedzi

PS. tydzień temu byłem na przeglądzie w ASO widać co tam sprawdzają... tylko ile i za co by tu jeszcze skasować... frown.gif

Napisano

z autem jest jak w człowiekiem najlepiej samemu postawić diagnozę i wiedzieć co mu dolega a potem udać się do "lekarza " i powiedzieć jak ma leczyć inaczej będziesz wydawał kasę i kręcił się w kółko

Napisano
  • Autor

> z autem jest jak w człowiekiem najlepiej samemu postawić diagnozę i wiedzieć co mu dolega a potem

> udać się do "lekarza " i powiedzieć jak ma leczyć inaczej będziesz wydawał kasę i kręcił się w

> kółko

Masz rację, tylko w tych samochodach jest mnóstwo czujników i elektroniki i nie wszystko wydaje się takie oczywiste więc z diagnozą nie zawsze jest tak łatwo.

Jednak przekonałem się, że warto nadal robić wszystko samemu, a jak nie ma możliwości to przynajmniej zrobić diagnozę

Napisano

> Witam kolegów!

> Z racji tego że w astrze H nie ma wskaźnika temperatury, a można to wywołać z BC sprawdziłem

> ostatnio jaką osiąga silnik temperaturę pracy przy temp otoczenia -5st.

> Uzyskałem wynik max.72 st potem spada o 1-2 st i znów max do 72. Z mojej praktyki z innymi

> samochodami wychodziło, że powinno być około85st, a silnik najpierw rozgrzewając się na małym

> obiegu dochodził do około 95st. Dodam że przejechałem około 15-20km więc spokojnie silnik

> powinien się rozgrzać.

> Dzięki z góry za fachową pomoc

Powiem tak - mój silinik (16XEP) niezależnie od temperatury na BC po nagrzaniu pokazuje okolice 103-105 stopni po jakiś 3-4 km.

Przy ok. 108 włącza się dopiero pierwszy bieg wentylatora i nie jestem w tym odosobniony (wystarczy poczytać wątki na zewn. forum astry).

Ja bym na Twoim miejscu sprawdził termostat ok.gif.

PS Doczytałem, że sprawdziłeś, że termostat otwiera się przy 75 stopniach. Moim zdaniem to za mało, ale może niech się wypowie ktoś bardziej obcykany ode mnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.