Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek oleju lub płynu w mojej Astrze

Featured Replies

Napisano

Witam, mam taki problem, mianowicie zauważyłem w mojej astrze wyciek oleju lub płynu z pod uszczelki, niestety nie jestem obeznany w temacie i nie potrafię określić czy to od hamulców czy wspomagania, załączam zdjęcie na którym widać tą uszczelkę

dsc01172s.th.jpg

Chciałbym się dowiedzieć co to za uszczelka i w jaki sposób mogę ją wymienić, a wydaje mi się że to nic trudnego i mógłbym to zrobić sam zamiast zaprowadzać auta do mechanika.

Napisano

popraw zdjecie bo nijak nie widac

i przy okazji, wypadałoby uzupełnić profil, przynajmniej info o aucie.

witamy na AK wink.gif

Napisano
  • Autor

> popraw zdjecie bo nijak nie widac

zdjęcie w miare poprawione smile.gif

Napisano

Najprawdopodobniej wyciek oleju (czerwonego) z układu wspomagania kierownicy. Zwróć uwagę, zaglądając pod deskę rozdzielczą w okolice przejścia wału kolumny kierownicy przez ścianę grodziową, czy nie ma tam śladów oleju. Jeśli tak, puszcza simmering wałka wejściowego przekładni kierowniczej (w skrajnych przypadkach olej ścieka pod nogi), simmering jak najbardziej jest wymienny, oczywiście po demontażu przekładni (o czym wkrótce wytworze manual...).

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Jeżeli ten wyciekający olej ma mieć czerwony kolor to na pewno nie to wycieka, ten wyciekający olej ma taki zielony odcień, wydaje mi się ze wystarczy wymienić tą dużą uszczelkę i będzie dobrze bo ona na dole troszkę odstaje i tam jest wyciek. Niestety nie wiem jak ta uszczelka się nazywa i gdybym nawet chciał ją kupić to nie wiem o co pytać w sklepie smile.gif

jednak chyba masz racje... sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz i ta uszczelka jest tylko po to żeby zimne powietrze nie leciało do kabiny a problem jest gdzieś indziej, mechanik mi powiedział że naprawa będzie kosztować 300 zł więc chyba mu podziękuje...

Napisano

Jak pisałem wyżej, niemal na pewno puszcza simmering wałka wejściowego przekładni, gąbkowe uszczelnienie otworu ściany grodziowej nasiąka olejem i stąd ślady wycieku. Sam simmering osztuje kilanaście PLN, wyjęcie przeładni kierowniczej to o godzina pracy, pół godziny na montaż nowego simmeringu i kolejna godzina to montaż przekładni ( w sumie to proste czynności).

Pozdrawiam

Napisano

> Jeżeli ten wyciekający olej ma mieć czerwony kolor to na pewno nie to wycieka, ten wyciekający olej

> ma taki zielony odcień,

U mnie (Astra G) fabryczny olej wspomagania jest zielony.

k.

Napisano
  • Autor

Gdybym miał to opisane krok po kroku i jakieś zdjęcia pomocnicze to mógłbym się za to zabrać, a tak wole nie ryzykować smile.gif

Napisano

> U mnie (Astra G) fabryczny olej wspomagania jest zielony.

> k.

i bardzo dobrze, w elektro-hydraulicznych układach (właśnie Astra G,H, Vectra C) jest właśnie zielony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.