Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rozrusznik-problemy z odpaleniem

Featured Replies

Napisano

Siemka.

Mam taki problem, rano zachodzę to autka (wsio powyłączane) przekręcam kluczyk, startuje i.. rozrusznik ledwo zakręci, kontrolki przygasają, wyda z siebie jeszcze jeden błagalny dźwięk, abym przestał i odpala. Później pojeżdżę, zgaszę za chwile chce odpalić i albo kreci dość długo (czy. bez problemów j.w) i odpali lub jedyne wyjście kable lub pych.

Myślałem, że tulejki powiedziały papa, ale wymieniłem je jakiś czas temu i to samo.

Coś się zjeb.. w rozruszniku (szczotki, bendix)? A może akumulator do d..?

Dodam, że potrafi mi się zacząć wyłączać radio po zgaszeniu auta i zaraz znów się włączy

Napisano

> obstawiam akumulator

Ja bym zmierzyl napiecie akumulatora w stanie spoczynku.

ok.12.6V

potem trzeba by bylo sprawdzic ladowanie a na koncu proponuje Ci rozrusznik

Napisano
  • Autor

jutro sprawdzę napięcie akumulatora w stanie spoczynku, ładowanie sprawdzałem mam 13,80-14v mam nowy regulator napięcia, przedwczoraj sprawdzałem czy nie ma lewego poboru prądu pokazało mi 0,04A

tak pali rano:

Napisano

> jutro sprawdzę napięcie akumulatora w stanie spoczynku, ładowanie sprawdzałem mam 13,80-14v mam

> nowy regulator napięcia, przedwczoraj sprawdzałem czy nie ma lewego poboru prądu pokazało mi

> 0,04A

> tak pali rano:

Sprawdź czy klemy dobrze obejmują "piny" akumulatora (nie tylko dokręcenie, ale również czy klemy mają dobrą szczelinę, która pozwala dobrze je zacisnąć). No i czy klemy i piny są dobrze wyczyszczone. Ewentualnie sprawdź czy kabel plus od aku ma dobry i czysty styk do wyłącznika przy elektromagnesie.

Napisano
  • Autor

problem prawdopodobnie rozwiązany- prawdopodobnie bo okażę się jutro rano czy nie będzie problemów grinser006.gif

dziś wymieniłem obie klemy na nowe; poczyściłem piny przy aku oraz wszystkie masy i oczka na kablach idących od aku do rozrusznika i alternatora; znalazłem również powód "znikania" ładownia była nim urwana nóżka od diody prostowniczej, którą mam na wzbudzeniu alternatora

po tych czynnościach silnik odpalił bez najmniejszych problemów ok.gif mam nadzieje że problem nie wróci. Dzięki za rady wink.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.