Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wysokie napięcie na akku

Featured Replies

Napisano

witam, doładowując akku prostownikiem napięcie wynosi ok.16 V, dlaczego takie duże jest zamiast prawidłowego 13,8-14,4V. Dodam że sprawdzane było na innym prostowniku i multimetrze, więc te opcje odpadają. Sprawa chodzi o baterię.

Napisano

> witam, doładowując akku prostownikiem napięcie wynosi ok.16 V, dlaczego takie duże jest zamiast

> prawidłowego 13,8-14,4V. Dodam że sprawdzane było na innym prostowniku i multimetrze, więc te

> opcje odpadają. Sprawa chodzi o baterię.

yyy.... bo takim prądem ten prostownik ładuje?

mój też tak ma palacz.gif

i ma to regulowane, może większym prądem ładować, a może mniejszym palacz.gif

Napisano

> yyy.... bo takim prądem ten prostownik ładuje?

Ale tam nic nie ma o prądzie, jest tylko o napięciu ładowania hmm.gif

Napisano

> Ale tam nic nie ma o prądzie, jest tylko o napięciu ładowania

o kufaaa... pomyliłem się facepalm%5B1%5D.gif... dawno fizyki nie miałem crazy.gif

Napisano

> witam, doładowując akku prostownikiem napięcie wynosi ok.16 V, dlaczego takie duże jest zamiast

> prawidłowego 13,8-14,4V. Dodam że sprawdzane było na innym prostowniku i multimetrze, więc te

mniejszy prąd = większe napięcie

jeśli aku w stanie spoczynku ma 12.5V to jest dobrze ok.gif

Napisano

Przy ładowaniu klasycznym prostownikiem to normalne i zwykłemu akumulatorowi z otwieranymi korkami nie szkodzi. Wyjątkiem są niektóre całkowicie hermetyczne nowoczesne akumulatory, np. serii "silver", takie można ładować wyłącznie automatem z ograniczeniem napięcia..

Napisano

Bo masz stary prostownik jeszcze na 220V zmiennego, a teraz w sieci jest 250V. Transformator ma stałe przelozenie i w srodku pewnie tylko diody prostownicze bez nazwijmy to regulatora napiecia wyjsciowego/ogranicznika.

Policz sobie z prostej zalezności i bedziesz wiedział dlaczego prostownik zamiast ok.14V podaje ok.16V. Ot i całe wytłumaczenie. ok.gif

Napisano

> Bo masz stary prostownik jeszcze na 220V zmiennego, a teraz w sieci jest 250V.

Teoretycznie powinno być 230V zlosnik.gif

Ale z ciekawości wziąłem i przed chwilą zmierzyłem i mam u siebie od 234 do 240V grinser006.gif

Napisano

> Teoretycznie powinno być 230V

> Ale z ciekawości wziąłem i przed chwilą zmierzyłem i mam u siebie od 234 do 240V

dokładnie 230 +5% -10% (czyli 242-207)

nie odbiegając od tematu, 16v to normalne ładowanie

Napisano

> Bo masz stary prostownik jeszcze na 220V zmiennego, a teraz w sieci jest 250V.

Nieprawda. Jest 230. A napięcie 16V w końcowej fazie ładowania jest prawidłowe, nie ma to nic wspólnego ze źle dobranym transformatorem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.