Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nierówno hamuje tylne koło

Featured Replies

Napisano

Od dawien dawna mam problem z zawcześnie hamującym tylnym prawym kołem

Wymieniłem już praktycznie wszystko co sie dało: przewody hamulcowe, korektor, bebny, szczeki oraz piastę z łozyskami.

Objawy są takie że podczas hamowania na śliskim, prawe tylne koło blokuje pierwsze i zaczyna wozić pupa.gif auta, na prostej drodze jest to prawie do opanowania, ale przy jeździe na łuku może sie to skończyć nieciekawie sick.gif Po wstepnej analizie ustaliłem że coś nie tak jest z wycentrowaniem obracającego się bębna, przy delikatnym hamowaniu na suchym podłożu z tylnego koła wydobywa się charakterystyczny przy hamowaniu pisk tyle że nie jest on jednostajny tylko impulsowy "piii piii piii piii" i czuć że hamulec też bierze impulsowo. Ustaliłem że blokowanie koła nastepuje przez to że bęben jest niecentryczny, wymieniłem go na nowy oryginalny i nadal jest tak samo i niewiem.gif nie wiem co jest grane

czy możliwe jest że druga - nowa piasta z łożyskami jest krzywa ?

czy może skrzywiony jest sworzeń piasty w tylnej belce ?

na dniach chce zrobić jeszcze mały test i przełożyć bebny z prawego na lewe, aby na 100% wylkuczyć beben hamulcowy

jesli macie jakieś sugestie i pomysły na rozwiązanie tego problemu to z góry za nie dziekuje bow.gif

Napisano

> czy może skrzywiony jest sworzeń piasty w tylnej belce ?

Wydaje mi się, że jedynie skrzywienie mogłoby być spowodowane jakimś np. uderzeniem w np. krawężnik. Można podnieść tą stronę auta na lewarku i próbować zakręcić szybko kołem. Jeśli nie ma widocznego bicia to można wykluczyć skrzywienie sworznia. Chyba że ma on niewielki odchyłki i wychodzą one dopiero przy wyższych prędkościach.

PS. Jak masz dostęp do czujnika zegarowego, to łatwo można sprawdzić bicie.

Napisano
  • Autor

> Wydaje mi się, że jedynie skrzywienie mogłoby być spowodowane jakimś

> np. uderzeniem w np. krawężnik. Można podnieść tą stronę auta na

> lewarku i próbować zakręcić szybko kołem. Jeśli nie ma

> widocznego bicia to można wykluczyć skrzywienie sworznia. Chyba

> że ma on niewielki odchyłki i wychodzą one dopiero przy wyższych

> prędkościach.

> PS. Jak masz dostęp do czujnika zegarowego, to łatwo można sprawdzić

> bicie.

bicia raczej nie ma, w trakcie jazdy jest wszystko ok ok.gif nawet przy 150km/h - problem pojawia sie tylko przy hamowaniu

Napisano

> bicia raczej nie ma, w trakcie jazdy jest wszystko ok nawet przy

> 150km/h - problem pojawia sie tylko przy hamowaniu

A jak tam samoregulator? Może on coś knoci? Bo jak za szybko łapie, to może coś tam jest nie tak...

Napisano
  • Autor

> A jak tam samoregulator? Może on coś knoci? Bo jak za szybko łapie,

> to może coś tam jest nie tak...

korektor jest jest źle ustawiony , ale zamim zmniejsze siłe hamowania tylnych kół musze najpierw ustalić dlaczego to koło nie hamuje cały czas z jednakową siłą tylko łapie i puszcza

Wymyśliłem sobie tak że jeśli bęben nie pracuje centrycznie to w momencie kiedy wciskam pedał hamulca szczeki dochodzą do powierzchni ciernej bebna w miejscu gdzie jest "wiecej miejsca" i w momencie kiedy beben sie przekreci w miejsce gdzie jest bicie to poprostu nastepuje zablokowanie koła - mam nadzieje ze dobrze opisałem swoje myśli zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.