Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z cyklu chwalę się czyli 186 KM / 412 Nm

Featured Replies

Napisano

Dziś Croma przeszła modyfikacje:

- wywalenie klap wirowych z kolektora (drugi kolektor z zaspawanym dziadostwem)

- Wywalenie programowo i fizycznie EGR (był uszkodzony, zaczynały się zaniki mocy i brak dołu)

- próba wyciągnięcia wtrysków w celu oczyszczenia.... niestety bez powodzenia, póki co siedzą i nie chcą wyjść.

Pomiar serii wykazał 158 KM/ 356 Nm , po modzie 186 KM / 412 Nm z DPF. Póki DPF działa stwierdziłem, że nie ruszam, wszak środowisko jest dla mnie ważne. Jak dojdzie żywota, to pomyślę co dalej.

Tu można wpisywać gratulacje............................................................................................................................................................................................................................................................. grinser006.gif

Ps. Dzięki Marcin za pomoc i solidną robotę! 20.GIF

post-11529-14352514932358_thumb.jpg

Napisano

> Pomiar serii wykazał 158 KM/ 356 Nm , po modzie 186 KM / 412 Nm z DPF. Póki DPF działa

> stwierdziłem, że nie ruszam, wszak środowisko jest dla mnie ważne. Jak dojdzie żywota, to

> pomyślę co dalej.

> Tu można wpisywać

> gratulacje.............................................................................................................................................................................................................................................................

> Ps. Dzięki Marcin za pomoc i solidną robotę!

gratki claps.gif

seria wyglądała całkiem dobrze wink.gif

ps.

masz może chwilę aby wrzucić fotę jak rysują lampy w Cromie po zaaplikowaniu zamiast H7 HID?

Napisano

Jeszcze auta nie odebrał a już się chwali hehe.gif

Kolektor w tym aucie z magicznymi g wartymi klapkami był juz wymieniany - dziś wyszarpany był z roku 2009 (końca chyba) a klapa na 4tym cylindrze już umierała, syf w środku sick.gif; porażka...

Wtryski wyjdą, łaski nie robią wink.gif

Pozdro

P.S Tu lepiej widoczne kreki pepciowóz

Napisano
  • Autor

Chwale Cię to cichobyć grinser006.gif , nie odebrał, nie odebrał ... aleś mi pojechał grinser006.gif

> Jeszcze auta nie odebrał a już się chwali

> Kolektor w tym aucie z magicznymi g wartymi klapkami był juz wymieniany - dziś wyszarpany był z

> roku 2009 (końca chyba) a klapa na 4tym cylindrze już umierała, syf w środku ; porażka...

> Wtryski wyjdą, łaski nie robią

> Pozdro

> P.S Tu lepiej widoczne kreki pepciowóz

Napisano
  • Autor

Chwilę mam, ale Hidów póki co nie smile.gif

Jak włożę to podeślę foto:)

Hidy miałem w Multipli na zwykłych lampach (MKII) i świeciły BDB.

> gratki

> seria wyglądała całkiem dobrze

> ps.

> masz może chwilę aby wrzucić fotę jak rysują lampy w Cromie po zaaplikowaniu zamiast H7 HID?

Napisano

Pytam się bo nie wiem , a kto pyta nie błądzi . Czy w Cromie 2,4 MJTD 2005 rocznik też są te nieszczęsne klapy wirowe ? Od jakiegos czasu mam utrudniony rozruch -nie odpala od dotkniecia stacyjki . Zima nie tu nic do rzeczy bo to juz od lata dzieje sie . , Na zimnym rozruchu po postoju ma dym z rury przez moment i trzeba te dwa trzy obroty walu więcej aby silnik ruszył - pierwsze sekundy pracuje nierówno. Wg ASO wtryskiwacze OK ,świece żarowe nowe , moc ma ,przyspieszenie tez , oleju nie bierze wcale , spalanie w normie czyli średnio 8/100 , DPF jest drożny , błędów nie ma ,ale mi sie nie podoba sam rozruch .

Napisano

Mariusz pamietaj, nie patrz w lusterko jak odpalasz i wiesz ile oleju ma byc zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Pytam się bo nie wiem , a kto pyta nie błądzi . Czy w Cromie 2,4 MJTD 2005 rocznik też są te

> nieszczęsne klapy wirowe ? Od jakiegos czasu mam utrudniony rozruch -nie odpala od dotkniecia

> stacyjki . Zima nie tu nic do rzeczy bo to juz od lata dzieje sie . , Na zimnym rozruchu po

> postoju ma dym z rury przez moment i trzeba te dwa trzy obroty walu więcej aby silnik ruszył -

> pierwsze sekundy pracuje nierówno. Wg ASO wtryskiwacze OK ,świece żarowe nowe , moc ma

> ,przyspieszenie tez , oleju nie bierze wcale , spalanie w normie czyli średnio 8/100 , DPF

> jest drożny , błędów nie ma ,ale mi sie nie podoba sam rozruch .

Z dużą dozą prawdopodobieństwa masz klapy i to na dodatek pierwotną wersję, można to łatwo sprawdzić zaglądając pod maskę

Widać charakterystyczną listwę, jeśli leży obok i wokół klap widać wilgotne plamy i sadzę, to znaczy, że umarły.

Napisano

> Pytam się bo nie wiem , a kto pyta nie błądzi . Czy w Cromie 2,4 MJTD 2005 rocznik też są te

> nieszczęsne klapy wirowe ? Od jakiegos czasu mam utrudniony rozruch -nie odpala od dotkniecia

> stacyjki . Zima nie tu nic do rzeczy bo to juz od lata dzieje sie . , Na zimnym rozruchu po

> postoju ma dym z rury przez moment i trzeba te dwa trzy obroty walu więcej aby silnik ruszył -

> pierwsze sekundy pracuje nierówno. Wg ASO wtryskiwacze OK ,świece żarowe nowe , moc ma

> ,przyspieszenie tez , oleju nie bierze wcale , spalanie w normie czyli średnio 8/100 , DPF

> jest drożny , błędów nie ma ,ale mi sie nie podoba sam rozruch .

Ad odpalania późnego to raczej przycinący EGR będzie a klapy pewnie to i swoją drogą. Nie widziałem cromy 2.4 bez klap wirowych.

Pozdro

Napisano

> Mariusz pamietaj, nie patrz w lusterko jak odpalasz i wiesz ile oleju ma byc

Problemu juz nie ma wg zeznań Mariusza.

Pozdro

Napisano
  • Autor

Zadziwię Cię pewnie .... Croma nie puszcza już bąków smile.gif Po odbiorze 4 dni, i ani jednego bąka grinser006.gif Cinek chyba jednak naprawił mi samochód grinser006.gif przy okazji wrażenia z jazdy są rewelacyjne.

> Mariusz pamietaj, nie patrz w lusterko jak odpalasz i wiesz ile oleju ma byc

Napisano

> Zadziwię Cię pewnie .... Croma nie puszcza już bąków Po odbiorze 4 dni, i ani jednego bąka

> Cinek chyba jednak naprawił mi samochód przy okazji wrażenia z jazdy są rewelacyjne.

> > Mariusz pamietaj, nie patrz w lusterko jak odpalasz i wiesz ile oleju ma byc

No to gitara, pewnie resztki jakies wypluwala z siebie.To musze z Toba jazde probna zrobic jak na spot wypali zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Problemu juz nie ma wg zeznań Mariusza.

> Pozdro

Tak jak napisalem ponizej Mariuszowi ze pewnie jakies resztki byly w wydechu.

Napisano

o Pepcio od kiedy masz Crome? Już nie jesteś wyznawcą vw? smile.gif

Napisano
  • Autor

Nigdy nie byłem ,,wyznawcą'' VW choć uważam tą markę za znacznie lepszą niż Fiat smile.gif Ok zdarzyło się iż trafiła się okazja wymiany Bory z 2004 r na Cromę z 2006 w zasadzie wet za wet więc postanowiłem raz jeszcze spróbować grinser006.gif

> o Pepcio od kiedy masz Crome? Już nie jesteś wyznawcą vw?

Napisano

eee no ostatnio mnie przekonywałeś do wyższości gołej Bory do każdego innego auta, dobrze ze się nawróciłeś wink.gif

Napisano
  • Autor

Źle interpretowałeś moje nauki grinser006.gif ale niech będzie, fakty są takie iż VW dużo lepiej wykonany, tańszy w eksploatacji , ale nie bez wad smile.gif

> eee no ostatnio mnie przekonywałeś do wyższości gołej Bory do każdego innego auta, dobrze ze się

> nawróciłeś

Napisano

ale jaki nudny wink.gif do zobaczenia w piątek wink.gif

Napisano

Wielkie dzięki za odpowiedź . Wygląda na to , że w odpowiednim czasie zgloszę sie aby wy.... całą ekologię , bo nie widzę w niej nic pozytywnego - ani tanie ani skuteczne a sama produkcja tej ekologii ( i utylizacja)sama w sobie jest wybitnie nieekologiczna - coś jak te idiotyczne żarówkoświetlówki ( wlaśnie wyrzuciłem ostatnie z domu i.. nigdy więcej)

Napisano

Klapy żyją choć to już siódmy rok im idzie . Zero sadzy, za to pełno zwłok muszych i listwa na swoim miejscu . A więc przycina EGR na zimno . Nie ma innego wyjscia .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.