Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek oleju

Featured Replies

Napisano

Witam. Po wymianie uszczelki pod głowicą przez mechanika zaczął cieknąć olej w okolicach rozrządu, jak odkręciłem prawe koło to prawa płoza od sanek jest cała mokra od oleju,na uszczelce nie widzę nigdzie wycieku.I jeszcze mam za niskie obroty na ciepłym silniku jakieś 600 obrotów,chodzi jak ciągnik .Mechanik powiedział że wypłukał się nagar z tłoka jak poszła woda do silnika.A to że cieknie z rozrządu to chyba on coś spaprał?

Napisano

Witam!

Jeżeli mówisz ,że na uszczelce miski jest sucho to zostają przyczyny takie jak:

1.Simmering wału puścił i stamtąd cieknie.

2.Cieknie spod filtra oleju .

3.Cieknie spod pompy oleju .

Tak czy siak ja bym jechał i powiedział ,że cieknie i niech poprawia jak spartolił.

Ps:Ostatnio walczyłem też z wyciekiem po wymianie pompy oleju .Ciekło strasznie wahacz ,sanki wszystko w oleju.Zdesperwoany już chciałem znowu rozbierać bo myślałem ,że uszczelka(nowa) się rozerwała ale przyczyną okazała się podkładka od korka na pompie.Przez nią sobie ciekło prawie że ciurem.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Już dzwoniłem do niego mówi że musi zobaczyć skąd cieknie i już o częściach mówił wydałem już 400 zł i znowu mam płacić?

Napisano

Słuchaj ,jeżeli przed remontem nie było zewnętrznych wycieków to przynajmniej dla mnie jest jasne ,że on coś źle złożył ,więc z jakiej racji ty masz płacić za czyjesz błędy??

Ja tam bym się kłócił o swoje a nie on będzie ci wyliczał co będziesz jeszcze musiał kupić.

Rozumiem twoje zdenerwowanie ,bo sam kiedyś latałem do mechaników ale po paru takich akcjach ,kupiłem ciuchy robocze,pokupiłem klucze i co mogę to staram się sam robić ,chyba że kanał jest potrzebny to wtedy niestety ale jestem zmuszony żeby mechanik zrobił.

Napisano

Zmień mechanika, z tego co piszesz to mechanior co jedno zrobi drugie zepsuje.

W naszej kochanej stolnicy poszukiwałem mechanika godnego zaufania i miałem 3 i po każdej robocie coś po paru dniach się psuło gdzie wcześniej nie dawało oznak uszkodzenia bądź zużycia.

Teraz staram się sam serwisować auto, z dużą pomocą kolegów z AK, szczególnie Tosha.

PZDR VEN

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak miałem wyciek spod harmonijki przekładni kierowniczej, to

sanki z prawej strony też były zachlapane. Sprawdź czy to nie ten przypadek.

Napisano

> Nie mam kanału co mogę to robię sam

Stawiam na:

-simmering wału korbowego;

- simmering wałka rozrządu.

Oba przypadki do sprawdzenia po zdjęciu pokrywy rozrządu, a najlepiej widoczne, po zdjęciu całego rozrządu i tylnej pokrywy...

Najpierw ustal, czy jest to rzeczywiście olej silnikowy. jeśli tak, dokładnie zlokalizuj miejsce wycieku z silnika na ramę pomocniczą podwozia (sanki). Wyciek z obu simmeringów, spod uszczelki pompy oleju oraz uszczelki miski olejowej (w okolicy pompy oleju) niestety będzie w tym samym miejscu na ramie pomocniczej. Najlepiej wtedy zdjąc zewnętzrną pokrywę rozrządu i dokładnie obejrzeć miejsca pod kołami rozrządu i w ich okolicy). Całkowicie wykonalne bez kanału, głowicę zdejmuję i zakładam bez kanału w C16NZ...

Pozdrawiam

Napisano

> Teraz staram się sam serwisować auto, z dużą pomocą kolegów z AK, szczególnie Tosha.

No, ostanio się popisałem (przyznam się), zgubiłem korek spustowy oleju (do tej pory nie wiem jak...), ale dałem oryginalny (bardzo dobry, bo z mojego wozu, z poprzedniej miski olejowej, którą przetarłem i ow korek ma slady, co nadaje temu przedmiotowi wartość historyczną old.gif) z mojej kolekcji rzeczy zapasowych...ale zawias wyszedł bez problemów... cool.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.