Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Insight

Featured Replies

Napisano

Jest tutaj jakis wlasciciel tej hybrydy? Kuzyn zastanawia sie nad kupnem uzywanego wozu.Jak z niezawodnoscia tego modelu z rocznika 2010? Jezdzilem tym samochodem i jest nawet fajny jednak troche za "kosmiczny" jak dla mnie.Nie jest to samochod dla tych co lubia jezdzic szybko.Jest to samochod do normalnej spokojnej jazdy co owocuje niskim spalaniem paliwa.Musze jednak przyznac ze z wygladu to mi sie cholernie podoba.

a-Honda-Insight-001.jpg

Napisano

nie jezdzilem Insightem ale jezdzilem CRZ - jest to podobna koncepcja napedu - maly wolnossacy silnik benzynowy wspomagany dopalaczem elektrycznym dzieki czemu ladnie idzie z niskich obrotow, w Insight dodatkowo skrzynia CVT. Do spokojnej jazdy rodzinnej, w szczegolnosci w miescie, powinno pasowac idealnie.

w przypadku rocznika 2010 masz jeszcze gwarancje. Co do awaryjnosci - auto jest dosc nietypowe wiec w razie W jestes skazany na ASO (z jego wysokimi cenami i prawdopodobnie niekompetencja - rzadki model, przynajmniej na rynku EU).

Kolejna zaleta - dobry samochod dla oryginala smile.gif

Napisano

>.Jest

> to samochod do normalnej spokojnej jazdy co owocuje niskim spalaniem paliwa.Musze jednak

> przyznac ze z wygladu to mi sie cholernie podoba.

Jeździłem parę razy takim autem jako zastepczym - faktycznie, w korkach da się spalić całkiem mało. zlosnik.gif Wady, które zauważyłem:

- bagażnik - bardzo mały jak na wielkość "odwłoku" z tyłu,

- brak szyberdachu nawet w wersji Elegance,

- bardzo twarde zawieszenie - nie wiem, dlaczego tak je skonfigurowano, ale bardzo się to daje we znaki np. na wrocławskich ulicach; trudno, mówić o wygodnej jeździe,

- w trasie jeździ się dość trudno (ale w sumie nie do tego służy to auto) - mizerne osiągi plus spore spalanie, a dodatkowo skrzynia biegów bardzo utrudnia wyprzedzanie.

Napisano

ile ci toto palilo na trasie i przy jakich predkosciach? Co to znaczy ze skrzynia utrudnia wyprzedzanie? Dajesz w palnik i co sie dzieje?

twarde zawieszenie to doprawdy dziwna sprawa choc od pewnego czasu jest modne nawet w dupowozach, nie wiem dlaczego.

Napisano
  • Autor

zawieszenie jest z tych twardawych,czuc wszystko na ulicy,kazdy kamyczek,kazde pekniecie itp to fakt

wada to tez malo miejsca na glowe z tylu dla wysokich ludzi ale to juz nie moj problem smile.gif

wyprzedzanie tym autem to nie to samo co normalnym benzynowym z manualna skrzynia.auto jest wolne i trzeba to brac pod uwage.jak czesto wyprzedzacie? ja bardzo zadko bo nie jezdze szybko i nie przekraczam przepisow.raz na tydzien lub 2 trafi sie jakis traktor to rowerem go wyprzedze.

samochod jest do normalnej spokojnej jazdy.gdy bylem w stanach to tymi hybrydami jezdza prawie sami starsi ludzie.moze ja juz sie starzeje?

Napisano

> ile ci toto palilo na trasie i przy jakich predkosciach? Co to znaczy ze skrzynia utrudnia

> wyprzedzanie? Dajesz w palnik i co sie dzieje?

Skrzynia "zmienia biegi" w dośc przypadkowych momentach - może trzeba sie przyzwyczaić (ja przejeździłem tym gdzies tak z 1000 kilometrów mniej więcej), ale bardzo trudno było zmusic auto do gwałtowniejszego przyspieszenia powyżej 60-70 km/h.

W trasie auto paliło mi ponad 6 litrów - jednopasmówki, jazda raczej spokojna. Średnia prędkość na odcinku 60 km wyszła mi gdzies w okolicach 55 km/h. Dlaczego uważam, że to dużo? Bo podobnie traktowany mój Civic 1.8 z automatem w tych samych warunkach zadowala się podobnymi ilościami paliwa. Różnica zaczyna się w mieście - we wrocławskich korkach spalanie spadało, i to mocno (poniżej 5l/100 km yikes.gif). Tak samo użytkowany Civic 1.8 spala między 13 a 14 l/100km, więc tu widać, gdzie to auto sprawdzi się najlepiej. grinser006.gif

> twarde zawieszenie to doprawdy dziwna sprawa choc od pewnego czasu jest modne nawet w dupowozach,

> nie wiem dlaczego.

Właśnie dziwne jest to, że zawieszenie jest na prawdę twarde - mam wrażenie, że główny ciężar wybierania nierówności biorą na siebie opony - przejechanie po drodze brukowanej granotową kostką z asfaltowyni łatami do przyjemności nie należy.

Napisano

> wyprzedzanie tym autem to nie to samo co normalnym benzynowym z manualna skrzynia.auto jest wolne i

> trzeba to brac pod uwage.jak czesto wyprzedzacie? ja bardzo zadko bo nie jezdze szybko i nie

> przekraczam przepisow.

Ja tez trzymam się ograniczeń, a wyprzedzam kilkanaście razy dziennie zlosnik.gif - po prostu jeżdżę gównie wąskimi jednopasmówkami (80-90% przebiegu robię w takich warunkach, a tygodniowo przejeżdżam z 700-800 kilometrów). Tym samochodem trudno jest wyprzedzić już np. starego Autosana z ambitniejszym kierowcą na pokładzie - z resztą w trasie nie ma akurat żadnych korzyści z faktu, że jest to hybryda, bez sensu wozimy tylko ciężkie baterie. Co innego w mieście zlosnik.gif - im bardziej zakorkowanym, tym lepiej. hehe.gif

Napisano

Samochodem zrobiłem ok. 20 tys. km.

Jedynym słusznym wyborem jest rocznik modelowy 2011 (produkcja może być 2010).

W stosunku do poprzednika został poprawiony układ kierowniczy (nie jest już tak gumowy), tyle zawieszenie (bardziej komfortowe) oraz kolorystyka wnętrza (deska rozdzielcza jest czarna, a nie granatowa).

Osobiście polecam wersję Elegance, która jest wyposażona w łopatki do zmiany wirtualnych biegów w przekładni CVT. Zabawa manetkami pozwala na większą kontrolę samochodu przy wyprzedzaniu (szybsza "redukcja") oraz większą oszczędność paliwa (hamowanie silnikiem jest bardziej skuteczne).

Przyzwyczajenia wymaga skrzynia CVT, która jest dość specyficznym tworem japońskiej techniki. Oczywiście została stworzona w celu OSZCZĘDNEGO poruszania się po naszych drogach, a nie do sprintu spod świateł smile.gif

Średnie spalanie z mojego całościowego przebiegu to było 6,1 litra (wskazanie komputera). Po mieście samochód palił od 5,5 do 6,5 litra (wszystko zależnie od warunków panujących na drodze i stylu jazdy).

Rekord na trasie (wyjazd na wakacje) to 4,8 l/100 przy 3 osobach na pokładzie i peeeeełnym bagażniku.

Wbrew pozorom - można do niego upchnąć troche gratów smile.gif

Ważna informacja - spalanie na trasie zostało osiągnięte poruszając się w zgodnie z ograniczeniami prędkości na polskich drogach (no może czasami było +- 10%) i non-stop włączoną klimatyzacją.

Na teście ekonomii w 2010 roku, innym samochodem osiągnąłem wynik 3,5 litra na trasie z Warszawy do Poznania. Biorąc pod uwagę, że samochód miał niecałe 1,5 tys. km przebiegu i to, że nie jestem żadnym instruktorem ECO DRIVINGU - uważam to za bardzo dobry wynik smile.gif

Dzięki momentowi obrotowemu silnika elektrycznego - dość często dynamiczny start spod świateł powoduje, że jest się pierwszym... oczywiście tylko przez kilkadziesiąt metrów jeśli ktoś się kapnie, że chcemy się ścigać wink.gif Później jest już ciut gorzej ale nie oszukujmy się - ten samochód ma "OSZCZĘDZAĆ", a nie "ZAPIER... NICZAĆ"... wink.gif

Ktoś pisał w poniższych postach, że nie da się wyprzedzić AUTOSANA.... BZDURA (!!!) trzeba wyczuć samochód, pracę jego skrzyni, zachowanie silnika, etc. i można nim się zupełnie bezpiecznie poruszać po naszych drogach.

Faktem jest że jednostajny dźwięk silnika i brak przełożeń skrzyni biegów może powodować uczucie "braku przyspieszenia" ale to nie powód, żeby pisać, że nie da się nim nic wyprzedzić...!!!

Ogólnie furkę mogę polecić jeśli ktoś szuka samochodu taniego w eksploatacji smile.gif

Warunek jest jeden - trzeba go wyczuć i nauczyć się nim jeździć oszczędnie.

W razie dodatkowych pytań - pisz śmiało.

Napisano
  • Autor

ale chyba jak sie wciska lopatki przy kierownicy to sa tak jakby normalne biegi.ile jest wtedy tych biegow do wyboru?

zgadza sie,cvt to taka dziwna skrzynia,gaz do dechy,obroty sie caly czas trzymaja na maksa i auto przyspiesza.to moze mylic.

Napisano

...a do tego pseudoredaktorzy w pseudo-niektórych-gazetach wypisują przy okazji wszystkich marek o CVT farmazony!

Bo jak im się nie da członka do ręki do zmiany biegów służącego i nie słyszą - ich zdaniem - jedynego słusznego dźwięku obrotów to rosnących to spadających, to wypisują piermodołki, że "nie przyśpiesza, ino wyje". hehe.gifgrinser006.gif

A CVT to rewelacja i oszczędza paliwo... głównie w mieście. smile.gif

Za to da się coś, czego się nie da w żadnej innej skrzyni: zasadniczo prawie z każdą prędkością auta da się jechać z (prawie) każdą prędkością obrotową silnika smile.gif I to jest git! smile.gif

...no, chyba że się jest dziennikarzem biglaugh.gif

A że trzeba się przyzwyczaić... - do żony też się trzeba przyzwyczaić. devil.gif A i o DSG w korkach głupiejącej nie wspomnę (a to 1, a to 2-gi bieg... nie może się zdecydować w pewnych warunkach).

Napisano

> ale chyba jak sie wciska lopatki przy kierownicy to sa tak jakby normalne biegi.ile jest wtedy tych

> biegow do wyboru?

Masz rację - można jeździć jak manualem.

Gdy chcesz jeździć na wirtualnych biegach to masz ich do wyboru aż 7... zlosnik.gif

> zgadza sie,cvt to taka dziwna skrzynia,gaz do dechy,obroty sie caly czas trzymaja na maksa i auto

> przyspiesza.to moze mylic.

Ale wtedy wystarczy spojrzeć na prędkościomierz. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.