Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja parownika Tomasetto dziwne zachowanie.....

Featured Replies

Napisano

Witam

Na dniach zmieniłem reduktor w Swoim Punto II 1.2 8V z reduktora tartarini na Tomasetto Achile AT07 zamontowałem go, zapaliłem bez problemu bez wstępnych regulacji, wyregulowałem go i było szystko OK duża poprawa po zmianie silnik elegancko chodził nie strzelało w dolot itp. ogólnie elegancko. tylko po dwóch dniach z przy porannym odpaleniu coś sie zaczeło pierdzielić..... samochód nie mógł na gazie utrzymać wolnych obrotów przy ruszaniu gasł ogólnie nie za równo pracował jak by mu gazu brakowało... po rozbujaniu silnika i przygazowaniu (przetrzymaniu na obrotak 2-3k) było już ok, po dłuższej jeździe i przy do hamowywaniu przy skrzyzowaniu a nastepnie energicznym ruszeniu znowu zaczyna strzelać w dolot, tylko tym razem nie tak jak kiedyś że był strzał, teraz to bym raczej nazwał pierdnięciem w dolot jak strzałem hehe.gif

Jak się domyślam reduktor dalej jest źle wyregulowany....

Pytanie co do regulacji:

Ja reguluje przy pomocy voltomierza analogowego (wskazówkowy), tak w skrócie najpierw dokręcam dysze biegu jałowego (tzn. prawie zakręcam) później przy obrotach ok 3 tys reguluje śrubą czułości do do momentu aż sonda będzie oscylować tzn. pojawi się napięcie, miernik mi pokazywał wartości między 0,4-0,8 V wskazówka ni jak nie zbliżała się do jedynki (tak sie zastanawiam czym to może być spowodowane ?? uszkodzoną sonda czy dużą bezwładnością miernika?? ) po czym następnie przy pomocy dyszy od biegu jałowego czyniłem to samo na wolnych obrotach i tak jeszcze ze dwa razy aż było OK.

Teraz jeszcze takie pytanie, śruba czułości ustawiać do jakiego momentu, kiedy napięcie skakać między tymi 0,4-0,8 czy podkręcić mocniej aż ustawi sie na poziomie tych 0,8 na stałe.... Bo ja ustawiłem na granicy miedzy brakiem oscylacji a momentem wychylania się wskazówki miernika, i teraz dochodzę do wniosku że jednak jest pewnie za ubogo....

Pozdrawiam

20.GIF

Napisano

Normalny objaw. Nowy reduktor w II generacji musi się "ułożyć" przez kilkanaście/kilkadziesiąt kilometrów. Potem potrzebna jest jeszcze jedna regulacja.

Sonda musi oscylować, najlepiej w całym możliwym zakresie obrotów.

Sprawdź jak zachowuje się miernik podczas oscylacji na benzynie i będziesz wiedział, czy to po prostu bezwładność miernika, czy sonda na gazie zachowuje się inaczej niż na benzynie.

LINK fakt że to do I gen. ale może trochę Ci to pomoże.

Napisano
  • Autor

> Normalny objaw. Nowy reduktor w II generacji musi się "ułożyć" przez kilkanaście/kilkadziesiąt

> kilometrów. Potem potrzebna jest jeszcze jedna regulacja.

miałem takie przypuszczenia

> Sonda musi oscylować, najlepiej w całym możliwym zakresie obrotów.

> Sprawdź jak zachowuje się miernik podczas oscylacji na benzynie i będziesz wiedział, czy to po

> prostu bezwładność miernika

Miernik zachowuje się podobnie na benzynie może jak by wskazówka szybciej zmieniała swoje położenie...

Jeszcze może z trochę pojeżdżę i na dniach jakoś go podreguluje wink.gif

PS Link nie działa

Napisano

> Miernik zachowuje się podobnie na benzynie może jak by wskazówka szybciej zmieniała swoje

> położenie...

Czyli wygląda na to że z sondą wszystko jest ok.

Na gazie, szczególnie na niskich obrotach zawsze oscylację będą wolniejsze niż na benzynie. Grunt żeby były.

> PS Link nie działa

Poprawiłem, już powinien działać.

Napisano

> wskazówka ni jak nie zbliżała się do jedynki (tak sie

> zastanawiam czym to może być spowodowane ??

ale nigdy nie dobije Ci do 1V. Jak masz 0,8V to imo dziala poprawnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.