Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen DS3 1.6 THP

Featured Replies

Napisano

Hej,

Jeszcze wczoraj szukalem Citroena C3, ale troche zmienila mi sie koncepcja.

Teraz na widoku mam taki samochod: http://otomoto.pl/citroen-ds-ds3-thp-sport-chic-polski-s-C21884020.html

Tylko martwi mnie ten silnik, w internecie naczytalem sie mnostwa zlych rzeczy o nim.

Tylko, ze tutaj jest juz zamontowana troszke nowsza wersja (156KM zamiast 150KM).

czy ktos wie czy trapia ja te same problemy co wczesniejsze silniki?

Moze niepotrzebnie sie martwie i BMW/PSA znalazly rozwiazanie?

Wszelki inne uwagi na temat tego samochodu rowniez mile widziane.

Z gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi.

Napisano

Dowiedziec czegos sie moge dopiero jutro jakbys byl zainteresowany wink.gif

Napisano

Na razie na tapecie pojawiają się pojedyncze przypadki z wada fabryczna (chyba ?) łańcuchów rozrządu czy jego naciągiem czy jakoś tak. Sprawa dotyczy 1.6 thp 150km .

Szukaj w googlach, Pugi to nie moja domena grinser006.gif

tutaj

Napisano
  • Autor

> Dowiedziec czegos sie moge dopiero jutro jakbys byl zainteresowany

szczerze mowiac to im wiecej czytam o tym silniku to tym bardziej przechodzi mi ochota na ten samochod oslabiony.gif

bo to, ze ten silnik ma jakies wady to nie jest problem (chce kupic samochod nowy, albo prawie nowy na gwarancji)

problemem jest to, ze jeszcze niedawno peugeot/citroen nie potrafil sobie z ta usterka poradzic.

nie wiem jak jest teraz...

tak czy tak na razie chyba zrezygnowalem z niego, ale moze jeszcze do niego wroce, bo sam samochod mi sie wybitnie podoba

wiec jesli przypadkiem Ci sie nawina informacje o tym silniku to chetnie poslucham, ale jesli masz na to marnowac niepotrzebnie czas to odpusc.

Napisano

> szczerze mowiac to im wiecej czytam o tym silniku to tym bardziej przechodzi mi ochota na ten

> samochod

> bo to, ze ten silnik ma jakies wady to nie jest problem (chce kupic samochod nowy, albo prawie nowy

> na gwarancji)

> problemem jest to, ze jeszcze niedawno peugeot/citroen nie potrafil sobie z ta usterka poradzic.

> nie wiem jak jest teraz...

> tak czy tak na razie chyba zrezygnowalem z niego, ale moze jeszcze do niego wroce, bo sam samochod

> mi sie wybitnie podoba

> wiec jesli przypadkiem Ci sie nawina informacje o tym silniku to chetnie poslucham, ale jesli masz

> na to marnowac niepotrzebnie czas to odpusc.

Silniki jako takie sa ogolnie OK gdyby nie to, ze prawdopodobnie zastosowano zbyt slaby lancuch (PSA nie stosuje lancuchow w we wlasnych silnikach ale ten silnik to polaczenie dolu silnika 1.6HDi od PSA z gora w technice made by BMW co oznaczalo zmiane napedu rozrzadu na lancuchowy zgodny z polityka BMW). O ile wiem samo BMW ma tez podobne problemy we wlasnych silnikach stosowanych w ich autach (grupa VAG podobnie, mozna powiedziec, ze to jakas niemiecka zaraza lancuchowa).

Ogolnie jak pojawia sie oslabnienie silnika i komunikaty o zlym skladzie spalin to serwis powinien wymienic lancuch na nowy wraz z napinaczem. Osobiscie do tego silnika zalecam stosowanie wysokiej jakosci oleju w pelni syntetycznego 5W-30 spelniajacego ACEA A3/B4 i BMW LL04. Ja w kazdym razie z tego powodu bym nie rezygnowal z DS3 1.6THP a tym bardziej nikomu nie odradzal kupowania auta z silnikiem 1.6THP.

Napisano

Motor przed zmianowy znam smile.gif problem faktycznie lezal w napinaczu, potrafil sie rozsypac.. Widze w serwisowce ze cos walczyli, 2 elementy w rozrzadzie byly zmieniane...

Napisano

Poki nie uporaja sie z wada rozrzadu jestem niestety odmiennego zdania, pomimo ze motor jest calkiem zwawy...

Napisano
  • Autor

> Ja w kazdym razie z tego powodu bym nie rezygnowal z DS3 1.6THP a tym bardziej nikomu nie odradzal

> kupowania auta z silnikiem 1.6THP.

tylko, ze DS3 ma dla mnie jedna jedyna zalete - silnik

poza tym ma same wady, w porownaniu do C3 (ma tylko 3 drzwi, nie ma panoramicznej szyby, jest drozszy)

wiec dopoki nie bede mial pewnosci, ze problemy z 1.6thp sa przeszloscia, dopoty nie kupie ds3.

Napisano

> tylko, ze DS3 ma dla mnie jedna jedyna zalete - silnik

> poza tym ma same wady, w porownaniu do C3 (ma tylko 3 drzwi, nie ma panoramicznej szyby, jest

> drozszy)

> wiec dopoki nie bede mial pewnosci, ze problemy z 1.6thp sa przeszloscia, dopoty nie kupie ds3.

Bo DS3 to inny segment niz C3, inny docelowy klient (linia DS). To, ze nie ma panoramicznej szyby przedniej to akurat zaleta (pogadaj z kims kto ma nowe C3 z Zenithem).

DS3 to inne emocje, inne wraznie z jazdy, to po prostu hot-hatch.

Napisano
  • Autor

>To, ze nie ma panoramicznej szyby

> przedniej to akurat zaleta (pogadaj z kims kto ma nowe C3 z Zenithem).

nie znam nikogo takiego zlosnik.gif

mow co jest nie tak z ta szyba biglaugh.gif

Napisano

> Bo DS3 to inny segment niz C3, inny docelowy klient (linia DS). To, ze nie ma panoramicznej szyby

> przedniej to akurat zaleta (pogadaj z kims kto ma nowe C3 z Zenithem).

> DS3 to inne emocje, inne wraznie z jazdy, to po prostu hot-hatch.

imho c3 z zenithem jest rewelacyjny cały urok tego auta to ta szyba serce.gif

Napisano

> nie znam nikogo takiego

> mow co jest nie tak z ta szyba

kosztuje 3500 pln i nie ma zamiennika :D innych minusów nie widzę wink.gif

Napisano

w ciągu ostatnich 2 miesięcy wymieniliśmy na gwarancji 3 kompletne rozrządy

wraz z mocowaniami itp...

Napisano

> kosztuje 3500 pln i nie ma zamiennika :D innych minusów nie widzę

Od tego jest ubezpieczenie. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Od tego jest ubezpieczenie.

zgadza się wink.gif ale np szklanego dachu ubezpieczenie "szyby" nie uwzględnia

Napisano

> w ciągu ostatnich 2 miesięcy wymieniliśmy na gwarancji 3 kompletne rozrządy

> wraz z mocowaniami itp...

Dobra ale czy do tych silników producent/projektant/dostawca zdiagnozował usterkę i coś poprawili? Tak aby więcej ta usterka nie powracała? Bo to że rozrządy do wymiany to ludzie wiedzą, tylko czy do wymiany RAZ czy co 20tys kmów busted.gif

Napisano

> imho c3 z zenithem jest rewelacyjny cały urok tego auta to ta szyba

Pod warunkiem, ze ktos lubi w lecie trzymac glowe w piekarniku :D

Napisano

> Pod warunkiem, ze ktos lubi w lecie trzymac glowe w piekarniku :D

zawsze można go zasunąć wink.gif

a co do gwarancji to żaden nie wrócił jeszcze wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.