Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2,0 16V i Scenic II

Featured Replies

Napisano

Od dłuższego czasu szukam Scenica II właśnie z tym motorem.

Pytanie o silnik - nie ma problemów z tym silnikiem?

W czym jeszcze oprócz Scenica i Megana jeździ ten silnik?

Jakie wady, zalety?

Spalanie pewnie ok. 8-10 litrów czy więcej??

Napisano

clio, laguna smile.gif

spalanie bedzie raczej w okolicach 10 litrow...

Napisano

> Od dłuższego czasu szukam Scenica II właśnie z tym motorem.

> Pytanie o silnik - nie ma problemów z tym silnikiem?

> W czym jeszcze oprócz Scenica i Megana jeździ ten silnik?

> Jakie wady, zalety?

> Spalanie pewnie ok. 8-10 litrów czy więcej??

mam takowego spalanie poza miejskie odcinki do 10km wychodzi ok10l minimum jaki uzyskałem na trasie do Gdańska w 5 osób oraz graty 7.3l

Napisano

ale masz Granda smile.gif

Napisano
  • Autor

> ale masz Granda

Nie sądzę, aby była duża w spalaniu Scenic vs Scenic Grand...

Cały czas zastanawiam się czy faktycznie potrzebny jest Scenic, czy wystarczy Megane II kombi z 2,0 16V albo 1,6 16V...

W zasadzie to Scenic za duży jak dla mnie... zlosnik.gif

Napisano

Ja jeżdżę zwykłym i w mieście lato 10,5 (+klima) w zimie daje się 9,8 uzyskać średnią, wiadomo zależy od korków, trzeba liczyć jednak 10l/100km. W trasie na Gierkówce nie udaje mi sie zejść do mniej niż 8l/100. Wydaje mi się, że jeszcze rok temu było to mozliwe, bo pamiętam spalanie średnie na trasie do Sosnowca 7,5l. Nie wiem co się stało, że więcej pali, może opony bo to zmieniałem od tamtego czasu.

Jeżeli szukasz wrażeń, to w Megance będzie zapewne lepiej, niższe i lżejsze, ma przełożenie na osiągi, ale jeżeli chodzi o komfort podróży i rodzinny charakter auta, bierz Scenica. ten silnik 2.0 będzie w Sceniku taki w sam raz, ale rewelacji nie ma co oczekiwać w osiągach. Scenic ma z tym silnikiem skrzynię 6 biegową, krótkie przełożenia wymuszają w mieście częstą zmiane biegów, ale można sie nauczyć techniki, ja np pomijam czasem 2 biegi przyśpieszając.

Na razie przejechałem autem 36K km, zaczynając od 71K km. Jeżeli chodzi o silnik, to nic poza rozrządem nie wymagało roboty i nie zapowiada się, jednak KZFR wymieniałem profilaktycznie na nowe co z pewnościa powoduje wzrost kosztu o ok. 600PLN.

Pali na dotyk, oleju nie żłopie, wymiany oleju co 30kkm przy zalaniu Long Life, boje się trochę o filtr oleju, czy wytrzyma tyle.

Ja bym brał Scenika i może to subiektywna ocena, ale po prostu jest wygodniejszy, wnętrze jest obszerniejsze, a woziłem nim takie same gabaryty, jakie bym przewoził w kombi. Przedni fotel pasażera się składa na stolik i wchodzą przedmioty powyżej dł 260cm.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.