Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1.4 słaba moc na gazie i na benzynie.

Featured Replies

Napisano

Witam.Mam problem z przyspieszeniem w uno 1.4.Zarówno na gazie jak i na benzynie prawie nie ma różnicy w dynamice jazdy.Jest strasznie mułowaty.Obroty silnika są płynne,równe na gazie jak i na benzynie na biegu jałowym.Czasami przerywa przy przyspieszaniu.Ale zawsze tak miał odkąd pamiętam.Jakiś rok temu (może nawet nie) był bardziej dynamiczny .Teraz max mogę wyciągnąć 130 z trudem a jeszcze niedawno jak go sprawdzałem to śmigał pod 170.W dodatku zaczął więcej palić.Kable WN były zmieniane na kable NGK, swieceNGK,olej zawsze okresowo zmieniałem, filtr powietrza wymieniony.Kopułka czyszczona palec rozdzielacza zmieniany nie sprawdzałem sondy lambda bo wydaje mi się ze jak auto ma równe obroty to pewnie jest sprawna.Co mogę powiedzieć o użytkowaniu auta.Jeżdżę głownie na krótkich odcinkach, auto nie ma dużego przebiegu.Niedawno około 2 miesiecy temu przez jakieś 2 miesiace jezdził nim głownie ojciec.A on strasznie powoli jezdzi i na niskich obrotach wiec mało dynamicznie.Choc nie wiem czy taka jazda moze "zamulic"auto.Uczucie w czasie jest jakby reagował na pedał gazu ze spóźnieniem gdy chce nagle mocno wcisnąć i przyspieszyć,a gdy przyspieszam ze startu to tez jakby nie miał siły,trzeba nisko wciskać gaz żeby zaczął cokolwiek przyspieszać i dopiero jak ma wysokie obroty to dopiero idzie choć i nie tak jak powinien.Dodam ze hamulce nie trzymają,koła lekko się obracają.Nie wiem co to może być.Jak myślicie? może łapie jakieś lewe powietrze?

Napisano

podmień moduł zapłonowy- digiplex który masz na kielichu, albo odepnij z niego gumowy wężyk i sprawdź czy spadną obroty

uzupełnij profil

Napisano
  • Autor

> podmień moduł zapłonowy- digiplex który masz na kielichu, albo odepnij z niego gumowy wężyk i

> sprawdź czy spadną obroty

> uzupełnij profil

ale jak pamiętam to właśnie ten wężyk gumowy jest pęknięty inie wiem gdzie go tam podłączyć bo nie wiem dokąd on idzie z tego modułu zapłonowego.Ten wężyk co idzie do filtra powietrza tez jest pęknięty i za krótki trochę wiec ciężko go podłączyć.Myślisz ze ten przewód do digiplexa może być winowajcą?Za co on odpowiada?

Napisano

> Witam.Mam problem z przyspieszeniem w uno 1.4.Zarówno na gazie jak i na benzynie prawie nie ma

> różnicy w dynamice jazdy.Jest strasznie mułowaty.Obroty silnika są płynne,równe na gazie jak i

> na benzynie na biegu jałowym.Czasami przerywa przy przyspieszaniu.Ale zawsze tak miał odkąd

> pamiętam.Jakiś rok temu (może nawet nie) był bardziej dynamiczny .Teraz max mogę wyciągnąć 130

> z trudem a jeszcze niedawno jak go sprawdzałem to śmigał pod 170.W dodatku zaczął więcej

> palić.Kable WN były zmieniane na kable NGK, swieceNGK,olej zawsze okresowo zmieniałem, filtr

> powietrza wymieniony.Kopułka czyszczona palec rozdzielacza zmieniany nie sprawdzałem sondy

> lambda bo wydaje mi się ze jak auto ma równe obroty to pewnie jest sprawna.Co mogę powiedzieć

> o użytkowaniu auta.Jeżdżę głownie na krótkich odcinkach, auto nie ma dużego przebiegu.Niedawno

> około 2 miesiecy temu przez jakieś 2 miesiace jezdził nim głownie ojciec.A on strasznie

> powoli jezdzi i na niskich obrotach wiec mało dynamicznie.Choc nie wiem czy taka jazda moze

> "zamulic"auto.Uczucie w czasie jest jakby reagował na pedał gazu ze spóźnieniem gdy chce

> nagle mocno wcisnąć i przyspieszyć,a gdy przyspieszam ze startu to tez jakby nie miał

> siły,trzeba nisko wciskać gaz żeby zaczął cokolwiek przyspieszać i dopiero jak ma wysokie

> obroty to dopiero idzie choć i nie tak jak powinien.Dodam ze hamulce nie trzymają,koła lekko

> się obracają.Nie wiem co to może być.Jak myślicie? może łapie jakieś lewe powietrze?

Moze masz wydech zapchany? I dla tego moze nie miec mocy.

Napisano

za zaplon....jak masz nieszczelnosc to wariuje i nie bedzie jechac dobrze

Napisano

wepnij go do węża który idzie z kolektora dolotowego do serwa. tam jest trójnik. odpowiada za zapłon, przestawia zapłon. jeżeli jest odpięty to wariuje. podłącz, zrób reset kompa i pochwal sie jak jeździ

Napisano
  • Autor

> wepnij go do węża który idzie z kolektora dolotowego do serwa. tam jest trójnik. odpowiada za

> zapłon, przestawia zapłon. jeżeli jest odpięty to wariuje. podłącz, zrób reset kompa i pochwal

> sie jak jeździ

Tłumik mam nowy niedawno wymieniony.Na starym było to samo.Jutro podepnę.Zauważyłem, ze ten wężyk idzie do trójnika który wystaje z grubszej elastycznej rurki.

Napisano

> Tłumik mam nowy niedawno wymieniony.Na starym było to samo.Jutro podepnę.Zauważyłem, ze ten wężyk

> idzie do trójnika który wystaje z grubszej elastycznej rurki.

o tym właśnie pisałem

Napisano
  • Autor

> o tym właśnie pisałem

Witam ponownie.Podłączyłem jak kazałeś w trakcie pracy silnika i obroty się nie zmieniły w trakcie.Odłączyłem digiplex całkowicie i próbowałem uruchomić silnik ale nie zapala czyli tak jak się spodziewałem.Odłączyłem całkowicie rurkę z obu stron tj. od strony gdzie wchodzi na króciec przewodu kolektora i z drugiej strony przy wejściu do digiplexa.Zacząłem wdmuchiwać ustami mocno powietrze z jednej strony i sprawdzałem czy przechodzi do wylotu-stwierdziłem ze nie ma drożności.Może ten zbiorniczek owalny wstawiony w przewód przed digiplexem jest zapchany albo coś?A może tak ma być.Może ciśnienie z kolektora jest większe i dopiero dochodzi normalnie.Co o tym sądzisz?

Napisano

to jest zaworek zwrotny, spróbuj podłączyć bez niego

Napisano

Odepnij kostke od sondy lambda,zresetuj kompa i odpal i sie przejedź bez podłaczonej sondy.

Napisano
  • Autor

> to jest zaworek zwrotny, spróbuj podłączyć bez niego

podłączyłem bez tego zaworka przez szlaufik i nic się nie zmieniło.Odpiąłem kostkę i zielony przewód od podgrzewania sondy lambda, zresetowałem i również praca silnika nie uległa zmianie.Czy to znaczy ze sonda mogła paść?auto ma 180 000 przebiegu.Sonda siedzi od nowości.

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany.Okazało się ze linka od gazu byla poluzowana na gwincie pancerza.Pedał gazu reagował bardzo pozno no i przepustnica wydaje mi sie nie otwierała sie całkowicie.Tylko jakwytłumacazyc duze spalanie.Moze wieksze spalanie było spowodowane tez własnie tym.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.