Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyżby nagrzewnica??

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pojawił się problem z układem chłodzenia. Po zatankowaniu do optymalnej ilości płynu chłodniczego ubywa go poniżej poziomu min ale jeszcze w bezpiecznej wartości(tak przynajmniej twierdzą w ASO). Do tej pory myślałem że chłodnica powiedziała 30.GIF . JEDNAK:

Płynu ubywa do pewno stanu i potem koniec ani kropli, w trasie podjechałem na stację wyłączyłem ogrzewanie i po jakimś czasie(chyba po załączeniu wiatraka) z wlotów powietrza zaczęła wydobywać się para, tu jeden Pan mnie wyprowadziła z błędu/równowagi bo stwierdził że to nagrzewnica.

Dwa pytanka

1. Czy można w jakis sposób stwierdzić czy to chłodnica czy nagrzewnica bez zwalania całego przodu??

2. Gdyby to była nagrzewnica to wymiana wymaga zwalenia kokpitu??

Szukajka za wiele mi nie pomogła.

Pzd

Napisano

> 1. Czy można w jakis sposób stwierdzić czy to chłodnica czy nagrzewnica bez zwalania całego

> przodu??

Dywaniki suche? Ściągnij boczki tunelu(prawy tak jak do wymiany filtra pp a lewy analogicznie do prawego) i pomacaj. Nie/Stety jest opcja, że wypływa odpływem. Można by coś fluorescencyjnego dodać do płynu chłodzącego, pojeździć a później z UV'ką szukać wycieku. Jeśli cieknie z nagrzewnicy to powinno być czuć zaraz po włączeniu ogrzewania.

> 2. Gdyby to była nagrzewnica to wymiana wymaga zwalenia kokpitu??

Nie wiem, ale jak już będziesz to robił to rób dużo zdjęć. frown.gif

Masz pecha do tego autka.

Na pocieszenie powiem, że u mnie też identycznie ubywa, ale podejrzewam chłodnicę, ponieważ nie jest to duży ubytek to się na razie nie przejmuję.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Dywaniki suche? Ściągnij boczki tunelu(prawy tak jak do wymiany filtra pp a lewy analogicznie do

> prawego) i pomacaj. Nie/Stety jest opcja, że wypływa odpływem. Można by coś fluorescencyjnego

> dodać do płynu chłodzącego, pojeździć a później z UV'ką szukać wycieku.

Ponoć nic takiego nie ma zakładałem nawet temat motokaciku.

Jeśli cieknie z

> nagrzewnicy to powinno być czuć zaraz po włączeniu ogrzewania.

Nic nie czuję.

> Nie wiem, ale jak już będziesz to robił to rób dużo zdjęć.

Niestety raczej się sam za to nie zabiorę, brak miejsca, narzędzi i umiejętności.

Bo jak z rozłożeniem nie będzie problemu(jest manual) to po złożeniu napewno mi zostanie więcej śrubek innych pierdółek zlosnik.gif

> Masz pecha do tego autka.

Niekoniecznie, pomijając nieudolność mechaników przy robotach z silnikiem, obliczyłem że autkiem zrobiłem w mniej jak rok ponad 35kkm, myslę że ma prawo coś się zepsuć:)

> Na pocieszenie powiem, że u mnie też identycznie ubywa, ale podejrzewam chłodnicę, ponieważ nie

> jest to duży ubytek to się na razie nie przejmuję.

Miejmy nadzieję że przestanie ubywać smile.gif

> Pozdrawiam BAS

Pozdrawiam

Napisano

> Ponoć nic takiego nie ma zakładałem nawet temat motokaciku.

Nie wiem, czy któryś z płynów do chłodnic marki Orlen(taki zielony, oczojebny) nie ma tego. Skoro stosuje się to w oleju do klimatyzacji to...

> Nic nie czuję.

To raczej nie nagrzewnica, w BBM jak ciekła to waliło konkretnie.

> Bo jak z rozłożeniem nie będzie problemu(jest manual) to po złożeniu napewno mi zostanie więcej

> śrubek innych pierdółek

Mechanikowi też, ale się o tym nigdy nie dowiesz wink.gif

> Miejmy nadzieję że przestanie ubywać

Raczej nie przestanie, u mnie podejrzewam chłodnicę, ale nie wykluczam innego miejsca, dojrzewam(i nie mogę dojrzeć) do zrobienia uszczelniaczy w głowicy i przy okazji obróbkę głowicy, więc łudzę się, że wtedy przestanie ubywać(a nóż poci się na UPG).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Płynu ubywa do pewno stanu i potem koniec ani kropli

Również mam to samo, ciut poniżej min. Dolałem i dalej poziom spadł, więc nie dolewam. Mam tak już ponad 2 lata.

Napisano

> Również mam to samo, ciut poniżej min. Dolałem i dalej poziom spadł, więc nie dolewam. Mam tak już

> ponad 2 lata.

U mnie jest identycznie. Kiedyś ciągle dolewałem i też myślałem że to nagrzewnica, ale wydedukowałem że skoro poziom się utrzymuje a innych objawów brak, to problem w tej postaci należy olać.

Napisano
  • Autor

Jutro postaram sie cyknąć fotkę jaki mam stan płynu.

PZd

Napisano

> Jutro postaram sie cyknąć fotkę jaki mam stan płynu.

> PZd

mi też trochę schodzi płyn a nigdzie nie widać wycieków

Napisano

> Ponoć nic takiego nie ma zakładałem nawet temat motokaciku.

Podobno, można dolać płynu UV do układów klimatyzacji, kilka ml i powinno to zadziałać tak samo jak w klimie.

Nie sprawdzałem tego, ale inf jest od zaufanego mechanika.

To że ucieka do jakiegoś poziomu, wcale nie musi oznaczać że "poniżej" tego poziomu nie ma dziury, może to zależy od ciśnienia w układzie, wtedy podejrzanym może być praktycznie każda złączka.

Napisano

> To że ucieka do jakiegoś poziomu, wcale nie musi oznaczać że "poniżej" tego poziomu nie ma dziury,

Ten poziom co się utrzymuje i tak jest najwyższym punktem układu chłodzenia, a dalej nie ubywa. Ciekawe dlaczego?

Napisano
  • Autor

> Podobno, można dolać płynu UV do układów klimatyzacji, kilka ml i powinno to zadziałać tak samo jak

> w klimie.

> Nie sprawdzałem tego, ale inf jest od zaufanego mechanika.

Jak masz możliwośc to zapytaj się czy można taki patent można zastosować z zamontowanym lpg

Pzd

Napisano

> Ten poziom co się utrzymuje i tak jest najwyższym punktem układu chłodzenia, a dalej nie ubywa.

> Ciekawe dlaczego?

A przepustnica nie jest najwyższym punktem układu ? Tzn jej podgrzewanie. U mnie nie mierzyłem wysokości, ale wydaje mi się że właśnie 2 wężyki idące do przepustnicy są wyżej niż poziom min na zbiorniku (pewny nie jestem, trzeba by to zmierzyć)

Może zbiornik wyrównawczy się rozszczelnił na zgrzewie ?

> Jak masz możliwośc to zapytaj się czy można taki patent można zastosować z zamontowanym lpg

> Pzd

A co to za różnica ? Kilka ml płynu UV w 6-8L płynu chłodniczego raczej nie zaszkodzi parownikowi smile.gif

Zresztą on wie ze ja mam LPG i proponował mi takie rozwiązanie. Znalazłem jednak wcześniej awarię wiec nie dolewałem UV, tak że nie potwierdzę tego patentu na 100%.

Zawsze można użyć takiego do chłodzenia wodnego z kompów:

http://www.angela.pl/p6024,mayhems-dye-uv-green-5ml.html

Podejrzewam że też się sprawdzi znakomicie, chociaż pewnie kilka ml w serwisie klimy sprzedadzą Ci taniej niż to cudo smile.gif

Napisano

> Może zbiornik wyrównawczy się rozszczelnił na zgrzewie ?

Jednak ciśnienie trzyma.

• 4 miesiące później...
Napisano

Dzisiaj się wyjaśniło powolne ubywanie płynu do pewnego poziomu. Zajrzałem pod maską na chłonicę i zauważyłem na listwie pod chłodnicą jakąś wilgoć, więc przetarłem ścierką i okazało się że to płyn chłodzący różowy. Ciekawe czy się rozszczelni bardziej i może być kłopot np. na dłuższym wyjeździe (Chorwacja) i trzeba wymieniać, czy wystarczy obserwować w jakim tempie ubywa?

Napisano

> Dzisiaj się wyjaśniło powolne ubywanie płynu do pewnego poziomu. Zajrzałem pod maską na chłonicę i

> zauważyłem na listwie pod chłodnicą jakąś wilgoć, więc przetarłem ścierką i okazało się że to

> płyn chłodzący różowy. Ciekawe czy się rozszczelni bardziej i może być kłopot np. na dłuższym

> wyjeździe (Chorwacja) i trzeba wymieniać, czy wystarczy obserwować w jakim tempie ubywa?

U mnie też ubywa i ostatnio się nasila, widać plamkę na podjeździe, oczywiście wybrało sobie moment, w którym z kasą cienko. Będę dalej obserwował i pewnie wymienię chłodnicę w najbliższym czasie.

Jeśli jedziesz w dalszą trasę to wymień chłodnicę.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

U mnie okazało się że przeciekają łączenia po zamontowaniu lpg. Koszt naprawy jakieś 70 pln i płyn trzyma normę.

Pzd

Napisano

> Również mam to samo, ciut poniżej min. Dolałem i dalej poziom spadł, więc nie dolewam. Mam tak już ponad 2 lata.

Właściwie podobne objawy zaobserwowałem przez rok. A w sobotę odkryłem prawdopodobne miejsce przecieku - łączenie rur z nagrzewnicą tuż przy ścianie grodziowej. Jedno złącze (opaska) jest trochę usyfione białym nalotem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.