Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przejazd ciągnikiem siodłowym bez świadectwa kwalifikacji.

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie posiadam prawo jazdy kat. C a nie mam świadectwa kwalifikacji czy mogę przejechać ciągnikiem siodłowym zakupionym w Poznaniu z firmy lizingowej do Wrocławia. Auto bedzie zakupione przez inną osobę ja tylko przejadę tym autem.

Napisano

> Witam mam pytanie posiadam prawo jazdy kat. C a nie mam świadectwa kwalifikacji czy mogę przejechać

> ciągnikiem siodłowym zakupionym w Poznaniu z firmy lizingowej do Wrocławia. Auto bedzie

> zakupione przez inną osobę ja tylko przejadę tym autem.

Robisz to zarobkowo?? Nie. Prywatnie to raczej możesz ale zastanawiam się czy aby na pewno? U nas w firmie(PGE) w ogóle nie kursu na przewóz rzeczy, ba nawet nie mamy wystawionych oświadczeń pracodawcy niewiem.gif

Napisano

> Witam mam pytanie posiadam prawo jazdy kat. C a nie mam świadectwa kwalifikacji czy mogę przejechać

> ciągnikiem siodłowym zakupionym w Poznaniu z firmy lizingowej do Wrocławia. Auto bedzie

> zakupione przez inną osobę ja tylko przejadę tym autem.

nie możesz, nie potrafię przytoczyć właściwych przepisów ale sam kiedyś odprowadzałem 18-nasto metrowe sprzęty do serwisu

trafiła mi się kiedyś kontrola w nocy i miałem kłopoty z powodu braku świadectwa kwalifikacji

Napisano

> Robisz to zarobkowo?? Nie. Prywatnie to raczej możesz ale zastanawiam się czy aby na pewno? U nas w

> firmie(PGE) w ogóle nie kursu na przewóz rzeczy, ba nawet nie mamy wystawionych oświadczeń

> pracodawcy

Bo energetyka ZTCW jest zwolniona.

Trzeba zerknąć do ustawy - tam jest długi katalog wykluczeń.

Napisano

Jeżeli nie jedziesz zarobkowo to możesz.

Wg. PORD posiadasz kategorie prawa jazdy która pozwala ci kierować takim pojazdem.

wg ustawy o transporcie drogowym:

Quote:

1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:

......

5) zyskała kwalifikację wstępną lub kwalifikację wstępną przyśpieszoną, zwane dalej „kwalifikacją”;

6) ukończyła szkolenie okresowe.

3. Wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 5 i 6, nie stosuje się do kierowcy pojazdu6) odbywającego przejazd bez osób lub ładunku:

a) w celu dokonania jego naprawy lub konserwacji,

b) z miejsca zakupu lub odbioru;

Możesz zadzwonić na infolinie ITD lub napisać do nich maila, będziesz miał jednoznaczną odpowiedź.

pzdr

Napisano
  • Autor

Dzwoniłem i dowiedziałem się ze jest taki zapis. Transport ciągnika lub ciągnika z naczepą z miejsca zakupu do miejsca postoju jest dozwolony bez świadectwa kwalifikacji ale przejazd nie może odbywać się z ładunkiem. Nie zapytałem tylko czy można jechać bez tachografu ale po wekendzie zadzwonię jeszcze raz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.